Rejtett szövegeket találtak a holt-tengeri tekercsek töredékein

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A Holt-tenger nyugati partján, a Kumráni-hegységben az 1850-es években kezdődtek meg a régészeti feltárások, az első holt-tengeri tekercset azonban egy beduin találta meg 1946-ban. Az elkövetkező évtizedben a szakértők összesen 11 barlangot és több mint 900 vallásos iratot és szövegtöredéket azonosítottak. 2017-ben a kutatók egy 12. barlangot is felfedeztek, melyben korábban tekercseket őrizhettek.

A tekercsek a Tóra öt könyvének – Mózes első, második, harmadik, negyedik és ötödik könyvének – másolatait, a 24 könyvből álló héber kánon részleteit, illetve nem kanonikus spirituális vagy oktató célú szövegeket tartalmaznak. A tekercsek az időszámítás előtti 3. és az időszámítás szerinti 1. század között születtek.

A szakértők évtizedeket töltöttek a szövegek vizsgálatával, az iratok pedig nagyban hozzájárultak a judaizmus korabeli fejlődésének megértéséhez.

Megfejtették az egyik utolsó holt-tengeri tekercset A szöveget az írnok titkosírással készítette.

Mivel a tekercsek igen töredékesen maradtak fenn, az azokat őrző Izraeli Régiségek Hatósága (IAA) nem adhatja ki őket a kutatóknak. Ehelyett a szervezet nekilátott az iratok digitalizálásának, a tekercsek másolatait pedig egy online könyvtárban teszik közzé.

A digitalizálási folyamat során az IAA egyik munkatársa, Oren Ableman a 11-es barlangból származó töredékekkel dolgozott. A kutató a darabkák infravörös vizsgálata során észrevette, hogy felszínükön szabad szemmel nem látható betűk vannak – írja az IFLScience.

A töredékek alaposabb elemzése felfedte, hogy az egyik irat a Templomtekercs egyik másolata. A szöveg azt mutatja be, hogy Isten szerint miként kell templomot építeni, megszervezni, tisztán tartani és szertartásokat folytatni benne.

Ezt megelőzően a kutatók csupán a Templomtekercs két másolatát ismerték a holt-tengeri tekercsek között.

Ableman emellett a Zsoltárok-tekercs darabkáit is azonosította. Az iratban a Zsoltárok könyve 147. fejezet 1. verse található, a szövegváltozat viszont rövidebb a korabeli vallásos könyvekben olvasható verzióknál.

Egy harmadik töredékes tekercs paleohéber betűket tartalmaz, szövegét pedig egyelőre egyetlen ismert tekercshez sem tudták kötni.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A pénzügyi kiberfenyegetéseket a legveszélyesebb fenyegetések közé szokták sorolni, mivel általában közvetlen pénzügyi veszteséget eredményeznek az áldozatok számára
2019-12-10 11:27:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szulák Andrea műsorában mesélt Bíró Ica arról, hogy évtizedekkel ezelőtt volt egy telefonos zaklatója, aki rendszeresen hívogatta és mindig azt suttogta neki, hogy ?tigristestű?
2019-12-10 11:26:25 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A jégpálya mindenkié! címmel csinált eseményt a Facebookon a Főpolgármesteri Hivatal, amelyben leírják, hogy mindenkit várnak a Budapesti Városháza első és ingyenes jégpályáján
2019-12-10 11:24:43 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt a csapat gyenge világbajnoki szerepléséről
2019-12-10 11:10:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Feleségül fogja venni barátnőjét Jurij Tolocsko kazah testépítő és színész
2019-12-10 11:08:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kovács Zoltán a Brüsszelben kezdődött miniszteri meghallgatásra utalva kijelentette, tisztában kell lenni azzal, hogy valójában önjelölt civil szervezetekből és brüsszeli baloldali szövetségeseikből álló Soros-szervezetek kórusának az eljárása zajlik
2019-12-10 11:00:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez