A lebomló söröspohár lesz az új őrület?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A lebomló söröspohár lesz az új őrület?

Ezzel már az idei fesztiválszezonban csökkentik a műanyag-felhasználást, a jövő évtől pedig folyamatosan fenntartható csomagolástípusokra állnak át a tervek szerint.

Az MTI-nek küldött tájékoztatás szerint négy fővárosi vendéglátóhelyen indul májusban a műanyagpohár-mentes kezdeményezés. A környezetkímélő PLA poharak elterjesztésével jelentősen csökkenhet a Heineken Hungária karbonlábnyoma, valamint a vendéglátásban termelt hulladék mennyisége.

A cég által használt közel 20 fajta csomagolóanyag ? az alumíniumdoboztól a papírtálcán át a rekeszig ? átlagosan a vállalat karbonlábnyomának 39 százalékát teszi ki, és a költségekben is tetemes részt képviselnek. A cég folyamatosan dolgozik ennek az aránynak a csökkentésén és környezetbarát technológiák bevezetésén.

Egyelőre drágább a zöldebb megoldás

A lebomló növényi alapú poharak egyelőre háromszor-négyszer többe kerülnek, mint a hagyományos műanyag poharak, ám a helyzet nyilván javulni fog, amint szélesedik a kínálat. Egyelőre ugyanis csupán néhány gyártónál érhető el a PLA technológia Európában.

A ?műanyagpohár-mentes május? mozgalomhoz többféleképpen lehet csatlakozni, a PLA poharak használatán túl egyéni innovatív megoldásokkal is, például repohárral vagy üvegpohár használatával.

Komposztálják a poharakat

A lebomló poharakat betétdíjas rendszerben működteti a vállalat a májusi kezdeményezésben. A fogyasztó 50 forint betétdíjat fizet a lebomló pohárért, amelyet visszakap vagy lefogyaszthat, ha a használt poharat leadja a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyek pultjaiban.

A leadott poharakat a vendéglátóhelyeken szelektíven gyűjtik, elszállítják és erre szakosodott hulladékfeldolgozó vállalkozásokon keresztül komposztálják, ezzel biztosítva a technológia körkörös jellegét.

A nyilvános céginformációk szerint a Heineken Hungária Zrt. árbevétele utolsó lezárt gazdálkodási évében 2016-ban 52 milliárd 368 millió forint volt, mintegy 794 millió forinttal több, mint 2015-ben. 2016-ban azonban 400 millió forint veszteséget ért el a társaság.

Kiemelt fotó: Thinkstock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Óriási a csend a hivatalokban, lehet, hogy a kormány tudatosan a lemorzsolódásra játszik
2019-02-20 06:45:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Figyelő, a Ripost, az Origo és a Lokál is helyreigazítást kell, hogy közöljön
2019-02-20 06:18:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Google főleg az androidos mobiljátékok kapcsán szokott részt venni olyan rendezvényeken, amik videojátékokról szólnak, idén azonban más a helyzet, hiszen a keresőóriás március 19-én saját előadást tart a játékfejlesztők idei nagy seregszemléjén, a san franciscói Game Developers Conference-en
2019-02-20 05:46:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez