Andy Vajnáék újabb esélyt kaptak a Médiatanácstól, hiába a bíróság ítélete

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Andy Vajnáék újabb esélyt kaptak a Médiatanácstól, hiába a bíróság ítélete

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly októberben a Fővárosi Közigazgatási Bíróság jogerős ítélete megállapította, hogy súlyos jogsértéseket elkövetve hozta ki győztesnek az Andy Vajna kormánybiztossal szövetséges Belénessy Csaba cégét, a B&T Kft.-t győztesnek a Médiatanács a Velence Meleg-hegy FM 90,4 MHz-re vonatkozó helyi rádiós pályázaton. A győztesnek nyilvánított pályázó ugyanis olyan szarvashibákat követett el a pályázat során, mint például bizonyos részeken a nem létező DJ FM-et emlegette lehetséges hálózati partnerként (a Rádió 1 helyett), illetve a pályázó több alkalommal átírta a kötelezően alkalmazandó formanyomtatványokat, valamint kimaradt a három heti műsortervből kettő. A bíróság törvénytelenséget megállapító döntése után az tűnt az egyetlen logikus lépésnek, hogy a frekvenciára ugyancsak pályázó, a Médiatanácsot a bíróságon legyőző Székesfehérvár Rádiót hozza ki a Médiatanács ezek után győztesnek, korrigálva hibás döntését. Ennek ellenére a grémium tavaly október és az e hét keddig eltelt több mint fél év alatt semmit nem tett az ügyben, nem hirdetett győztest, nem válaszolt a Székesfehérvár Rádió leveleire a törvényes határidő alatt, a frekvencia kihasználatlan volt, az állam bevételektől esett el a pályázók pedig jogellenesen nem kapták vissza a pályázat kapcsán befizetett pénzeiket a Médiatanácstól.

Majd e héten – valószínűleg az országgyűlési választások eredményét látva –  a grémium úgy döntött, mégis folytatja a pályázatot, ám a visszás tartalmú pályázatot benyújtó B&T Kft.-t ezúttal sem zárta ki, sőt a testület úgy döntött, hogy noha minden létező hiánypótlási határidő rég lejárt már, úgynevezett ?felvilágosításkérés? keretében bekér egy egyelőre ismeretlen tartalmú anyagot a kormánybiztossal szövetséges B&T Kft.-től. Ha a hibás pályázatot benyújtó kormányközeli pályázó a felvilágosításkérésnek eleget tesz, elképzelhető, hogy mégis megkaparinthatja a rádiós frekvenciát az elől a pályázó elől, akiről korábban a Médiatanács már megállapította, hogy formailag (alakilag) és tartalmilag is megfelelő pályázatot nyújtott be, és aki egyszer már bíróságra járt az ügyben az igazáért.

Az országos frekvenciáért folyó harcban is hasonló módszert alkalmaz a testület

A Médiatanács eheti ülésén egyébként az országos kereskedelmi rádiós pályázat ügye is újra előkerült. Ennek előzménye, hogy a Médiatanács még februárban kizárta a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t a pályázatból formai hibára hivatkozva, így egyedüliként az Andy Vajnával és Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozható Hold Reklám Kft. maradt bent a pályázatban, ami annak ellenére folyik, hogy a Class FM Médiatanács elleni számos peréből több még le sem zárult. A grémium eheti ülésén azonban úgy döntött, ugyancsak felvilágosításkéréssel fordul a kormányközeli Hold Reklámhoz, akinek tehát a Médiatanács nem találta teljesen egyértelműnek a pályázatát.

A Helikon Rádió továbbra is csak ideiglenes frekvencián szólhat

A testület egyébként keddi ülésén arról is határozott, hogy a Helikon Rádió Kft. kérelmeire újabb 60 napos ideiglenes szerződéseket köt a médiaszolgáltatóval a Keszthely 99,4 MHz (Helikon Rádió) és a Nagykanizsa 95,6 MHz (Helikon Rádió Kanizsa) helyi frekvenciákra a július 14-ig terjedő időszakra, arra hivatkozva, hogy még tartanak az érintett frekvenciákhoz kapcsolódó pályázati eljárások. (A pályázati eljárást a Helikon Rádió korábban megtámadta, az ügy ezután a Kúriához került, mely ezután ideiglenes intézkedéssel felfüggesztette a rádiós pályázatot.)

A Médiatanács egyébként ugyancsak ezen a héten három rádiós médiaszolgáltatót 40-40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezett egy-egy év eleji hatósági ellenőrzés után. A közösségi Győr Plusz Rádió kevesebb közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé a szerződésében vállaltakhoz és a médiatörvényben leírtakhoz képest. A Helikon Rádió kanizsai és egerszegi kereskedelmi rádiói pedig kevesebb szöveget, magyar zenét, közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámot sugároztak, a kanizsai adás pedig az ismétlések számát is túllépte a  Médiatanács határozata szerint.

A Médiatanács  egyébként 100-100 ezer forintot ajánlott fel az AMIK ? A Mi Kultúránk rövidfilmfesztivál legjobb magyar élőszereplős és animációs rövidfilm nyerteseinek. A május 14. és 18. közötti eseményen az alkotások a kultúra megfogalmazására, a fiatalok ahhoz való viszonyának bemutatására törekszenek majd a Budapesti Művelődési Központban.

Szalay Dániel korábbi cikkei Főszerkesztőcsere Mészáros Lőrinc napilapjánálÚj vezérigazgató a Central Médiacsoport élénItthon is kopogtat a tévézés jövője

Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a Rádió 1, a TV2 Média csoport, a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld tulajdonosa. Fotó: MTI/Komka Péter

folytatás

Legkedveltebb hírek
A 7 éves fiút mentőhelikopterrel kellett Budapestre szállítani, 4 éves testvérének a végtagjai sérültek súlyosan
2019-04-19 21:47:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Családjuk otthon volt, de nem tudni, ki vigyázott a gyerekekre, mint ahogy azt sem, a tüzet ki rakta
2019-04-19 21:26:55 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A lap úgy tudja, hogy P. László fegyvert és lőszert kért egy levélben a húgától, hogy meg tudj
2019-04-19 21:19:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Dombi Rudolf a kezdetektől fogva a Bajnokok csapatát erősítette, azonban számára ma véget ért a verseny
2019-04-19 21:14:27 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Dombi Rudolfnak itt az utolsó esélye, hogy egyenlítsen, azonban, ha veszít, akkor Esztergályos Patri
2019-04-19 21:11:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Tórát Hájím jesivában mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég volt a támadás idején
2019-04-19 21:06:20 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez