Tények és tévhitek – mikor és milyen szemműtétre vállalkozzunk? (X)

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Tények és tévhitek – mikor és milyen szemműtétre vállalkozzunk? (X)

Fájni fog? Tartós lesz? Lehetnek komplikációk? Mi van, ha nem sikerül?…

A kedvéért utána jártam, mi is az igazság, így most íme néhány tény és tévhit, hogy aki szeretne élesen látni, az először lásson tisztán.

A legfontosabb tudni, hogy nem mindenki alkalmas lézeres látásjavításra

Nagyon sok paraméternek kell megfelelni ahhoz, hogy alkalmas legyen valaki lézeres látásjavításra. Az alapvető feltételek minden kezelésnél ugyanazok. Ezeket könnyen meg lehet nézni egy online alkalmassági teszten.

De léteznek érdekesebb, speciális feltételek is. Például nem minden munkakör végezhető lézeres szemműtéttel. A pilóták repülhetnek lézerszemmel, de box-edző például nem választhatja a modernebb DiamondFEMTO eljárást.

Az alkalmassági vizsgálat több fajta vizsgálati módszert foglal magába, speciális műszeres vizsgálatokat, amelyek több ezer adatot rögzítenek a szemről.  Az online tesztek nem helyettesíthetik a komplett szemészeti szakvizsgálatot.

A kezelésre jelentkező páciensek kevesebb, mint 10%-a nem alkalmas általában, de a technológia fejlődésével egyre többek számára elérhető a lézeres szemműtét.

Lássuk a tévhiteket, amelyeket valóságtartalmáról Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa nyilatkozott.

Tévhit: A lézeres szemműtét fáj – Tény: Nem minden lézeres szemműtét fáj

A lézeres szemműtétek helyi érzéstelenítésben zajlanak, tehát a műtét alatt nincs fájdalom!

A különbség a kezelések között a gyógyulásban van! A legmodernebb DiamondFEMTO szemműtét után a gyógyulási folyamat is teljesen fájdalommentes. A felszíni kezelések esetén, pl. PRK kezelés után, a gyógyulás fájdalmas, kellemetlen. A hámosodás folyamata kb. 2-3 napig erősebb fájdalommal, kb. 7-8 napig erősebb kellemetlenséggel jár.

Tévhit: A lézeres szemműtétek eredménye nem végleges ? Tény: Az elért változás végleges!

Azért fontos előfeltétele a lézeres szemműtétnek, hogy a dioptria 1 éve ne változzon, hogy a műtét eredménye végleges lehessen. Amennyiben a látása folyamatosan változik, a műtét után is változni fog. így pl. ha -6-os szeme 1 év alatt -7-esre romlana, akkor amennyiben megműtteti a szemét, akkor 0-ról -1-re fog változni a műtét után is a látása.

Amennyiben mégis változás közben vág bele a lézeres látásjavításba, később újra lehet kezelni a szemet!

TÉVHIT: A lasik eredménye nem tartós TÉNY: az eredmény tartós

A lézeres szemműtétek során átformálják a szaruhártya alakját. Ez az átalakítás végleges és örökké tart. Ettől függetlenül jelentkezhet a látásban változás, a páciensek 40-es évei felé kezdődik az ún. Időskori szemromlás, azaz az idő előrehaladtával olvasószemüvegre lehet szüksége, de ez nem a lézeres szemműtét következménye.

TÉVHIT: A LASIK vagy FEMTOLASIK szemműtétek után magas a komplikációk esélye TÉNY: nagyon alacsony

1996-ban a LASIK szemműtétek hivatalosan biztonságos besorolásúak a nemzetközi FDA előírásai alapján. Az egyre modernebb készülékek és eljárások fejlesztésével a gyulladásos és egyéb komplikációk, kockázat aránya folyamatosan csökken. A svájci gyártmányú, alacsony energiájú DiamondFEMTO lézer, más femotlézerekkel összehasonlítva alacsonyabb gyulladási kockázatot rejt.

Tévhit: A lézeres szemműtét során el tud mozdulni a szem annyira, hogy a lézerkezelés ne sikerüljön, vagy a lézer rossz helyen fog kezelni a szem mozgása miatt. – Tény:  A Budai Szemészeti Központban is használt lézerek egy nagyon fejlett szemkövető rendszerrel vannak ellátva, amely pontosan követi a szem legapróbb mozgását is lézerkezelés közben. Ezek a szemkövető rendszerek másodpercenként 4000szer képesek a helyzetüket változtatni és a lézert a megfelelő helyre irányítani.

Miután tisztáztuk ezeket a kérdéseket, Andi már biztos volt benne, hogy jelentkeznie kell, először is az alkalmassági tesztre. A szeme lézeresen korrigálható, így szabadon vállalkozott a DiamondFEMTO eljárással végrehajtott szemműtétre. Az eredmény azt mondja leírhatatlan. Fájdalommentesen, percek alatt elérte, hogy jobban lásson, mint valaha.

Szívesen beszél a műtétjéről bárkinek, és mindenkinek javasolja, hogy jelentkezzen az alkalmassági vizsgálatra. Szerinte megváltozott az egész élete.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az amerikai elnököt támogató fiataloknak készített alkalmazást dobtak piacra
2018-10-17 08:01:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nem közlekedik két fővárosi hajójárat a Duna alacsony vízállása miatt ? közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerda reggel Facebook-oldalán
2018-10-17 07:47:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ezüstérmet nyert 400 méteres gátfutásban Hüller Dániel a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián
2018-10-17 07:43:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Úgy tűnik nem nagyon zavarta az a párt, hogy az emberek fel alá járkálnak a forgalmas liverpooli piacon, nyugodtan szexeltek a az első emeleti magas ablaknál
2018-10-17 07:42:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Most már mindenki jegyezze meg ? Hailey Baldwin Justin Bieber felesége, akit most modell barátnője, Kendall Jenner szórakoztatott azzal, hogy eg autóban(?) hauzgságvizsgálóra kötötte őt, és pasijával, vagyis Bieberrel kapcsolatos kérdéseket tett fel neki
2018-10-17 07:40:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt az 5111-es számú úton Bölcske és Dunaföldvár között
2018-10-17 07:33:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez