Tények és tévhitek – mikor és milyen szemműtétre vállalkozzunk? (X)

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Tények és tévhitek – mikor és milyen szemműtétre vállalkozzunk? (X)

Fájni fog? Tartós lesz? Lehetnek komplikációk? Mi van, ha nem sikerül?…

A kedvéért utána jártam, mi is az igazság, így most íme néhány tény és tévhit, hogy aki szeretne élesen látni, az először lásson tisztán.

A legfontosabb tudni, hogy nem mindenki alkalmas lézeres látásjavításra

Nagyon sok paraméternek kell megfelelni ahhoz, hogy alkalmas legyen valaki lézeres látásjavításra. Az alapvető feltételek minden kezelésnél ugyanazok. Ezeket könnyen meg lehet nézni egy online alkalmassági teszten.

De léteznek érdekesebb, speciális feltételek is. Például nem minden munkakör végezhető lézeres szemműtéttel. A pilóták repülhetnek lézerszemmel, de box-edző például nem választhatja a modernebb DiamondFEMTO eljárást.

Az alkalmassági vizsgálat több fajta vizsgálati módszert foglal magába, speciális műszeres vizsgálatokat, amelyek több ezer adatot rögzítenek a szemről.  Az online tesztek nem helyettesíthetik a komplett szemészeti szakvizsgálatot.

A kezelésre jelentkező páciensek kevesebb, mint 10%-a nem alkalmas általában, de a technológia fejlődésével egyre többek számára elérhető a lézeres szemműtét.

Lássuk a tévhiteket, amelyeket valóságtartalmáról Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa nyilatkozott.

Tévhit: A lézeres szemműtét fáj – Tény: Nem minden lézeres szemműtét fáj

A lézeres szemműtétek helyi érzéstelenítésben zajlanak, tehát a műtét alatt nincs fájdalom!

A különbség a kezelések között a gyógyulásban van! A legmodernebb DiamondFEMTO szemműtét után a gyógyulási folyamat is teljesen fájdalommentes. A felszíni kezelések esetén, pl. PRK kezelés után, a gyógyulás fájdalmas, kellemetlen. A hámosodás folyamata kb. 2-3 napig erősebb fájdalommal, kb. 7-8 napig erősebb kellemetlenséggel jár.

Tévhit: A lézeres szemműtétek eredménye nem végleges ? Tény: Az elért változás végleges!

Azért fontos előfeltétele a lézeres szemműtétnek, hogy a dioptria 1 éve ne változzon, hogy a műtét eredménye végleges lehessen. Amennyiben a látása folyamatosan változik, a műtét után is változni fog. így pl. ha -6-os szeme 1 év alatt -7-esre romlana, akkor amennyiben megműtteti a szemét, akkor 0-ról -1-re fog változni a műtét után is a látása.

Amennyiben mégis változás közben vág bele a lézeres látásjavításba, később újra lehet kezelni a szemet!

TÉVHIT: A lasik eredménye nem tartós TÉNY: az eredmény tartós

A lézeres szemműtétek során átformálják a szaruhártya alakját. Ez az átalakítás végleges és örökké tart. Ettől függetlenül jelentkezhet a látásban változás, a páciensek 40-es évei felé kezdődik az ún. Időskori szemromlás, azaz az idő előrehaladtával olvasószemüvegre lehet szüksége, de ez nem a lézeres szemműtét következménye.

TÉVHIT: A LASIK vagy FEMTOLASIK szemműtétek után magas a komplikációk esélye TÉNY: nagyon alacsony

1996-ban a LASIK szemműtétek hivatalosan biztonságos besorolásúak a nemzetközi FDA előírásai alapján. Az egyre modernebb készülékek és eljárások fejlesztésével a gyulladásos és egyéb komplikációk, kockázat aránya folyamatosan csökken. A svájci gyártmányú, alacsony energiájú DiamondFEMTO lézer, más femotlézerekkel összehasonlítva alacsonyabb gyulladási kockázatot rejt.

Tévhit: A lézeres szemműtét során el tud mozdulni a szem annyira, hogy a lézerkezelés ne sikerüljön, vagy a lézer rossz helyen fog kezelni a szem mozgása miatt. – Tény:  A Budai Szemészeti Központban is használt lézerek egy nagyon fejlett szemkövető rendszerrel vannak ellátva, amely pontosan követi a szem legapróbb mozgását is lézerkezelés közben. Ezek a szemkövető rendszerek másodpercenként 4000szer képesek a helyzetüket változtatni és a lézert a megfelelő helyre irányítani.

Miután tisztáztuk ezeket a kérdéseket, Andi már biztos volt benne, hogy jelentkeznie kell, először is az alkalmassági tesztre. A szeme lézeresen korrigálható, így szabadon vállalkozott a DiamondFEMTO eljárással végrehajtott szemműtétre. Az eredmény azt mondja leírhatatlan. Fájdalommentesen, percek alatt elérte, hogy jobban lásson, mint valaha.

Szívesen beszél a műtétjéről bárkinek, és mindenkinek javasolja, hogy jelentkezzen az alkalmassági vizsgálatra. Szerinte megváltozott az egész élete.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Nádai Anikó új társat kapott maga mellé a Való Világ legújabb évadában, méghozzá Puskás Peti személyében
2018-08-14 21:08:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Holttestet találtak a tűzoltók a Fejér megyei Mány külterületén egy leégett faházban kedden ? közölte a a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2018-08-14 20:44:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szerdai kezdettel tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter ? derült ki a Hivatalos Értesítő keddi számából
2018-08-14 20:32:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kiderült, miért kapott négymilliárd forintos gázszámlát a vaszari Kovács Ferenc: az ügyfélazonosítót írták az összeg helyére
2018-08-14 20:29:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Végre lehűlhetünk kicsit.
2018-08-14 20:20:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Azt eddig is tudtuk, hogy Kendall Jenner magas – a Wikipédia szerint 179 centiméter -, azon viszont még mi is meglepődtünk, hogy egyik legfrissebb Instagram-fotóján lábainak hossza egy átlag ember magasságával vetekszenek
2018-08-14 20:00:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez