Tablet teszt: kellemes meglepetést okozott a kínai péklapát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Tablet teszt: kellemes meglepetést okozott a kínai péklapát
KICSOMAGOLÁS

Amikor megláttuk a dobozt, egyből Faházi János legendás asztaliteniszező jutott eszünkbe, aki nagyjából a létező összes tárggyal tud ping-pongozni, amit a kezébe adnak. Ezzel a nagy trepnivel – amit a Chuwinál csomagolásnak hívnak – is biztosan remek partikat játszana. Már a Lenovo Tab 4 8 Plus sem volt kicsi, de a Chuwi Hi9 még ehhez képest is óriási, pedig csak egy 8,4 col képátlójú eszközről beszélünk.

Masszív csomagolás, de a termék se kutya – Forrás: RendeljKínait

Ennek az egyik oka a masszív káva, ami körbeveszi a kijelzőt, egyáltalán nem mondható karcsúnak, sőt kifejezetten testes.

Ennél viszont sokkal érdekesebb a felső, lepattintható káva, ami a lényeget rejti: duális SIM bemenet, mellette p ediga microSD kártya foglalat, vagyis a mező közepén is lesz internetünk, ha úgy akarjuk. Jobb oldalt felül helyezkednek el a vezérlőgombok, ami nem a legszerencsésebb, például a képernyőkép mentéséhez egyszerre kell megnyomni két egymáshoz nagyon közel eső gombot, ami elég  macerás.

Vékonynak nehezen nevezhető – Forrás: RendeljKínait

A minőség ugyanakkor teljesen rendben van: nem recseg, nem ropog, csavarodásnak nyoma sincs, a gombok nem lötyögnek, tisztességesen összerakták a Chuwi Hi9-et. Van jack és a micro USB port is – előbbit mi egyáltalán nem bánok, utóbbi pedig minden ?háztartás? esszenciális eleme, nagyjából 10 éve.

TESZTÜZEM

Amilyen középszerűen néz ki a Chuwi Hi9, úgy okozott újabb és újabb meglepetéseket a teszt során. Volt már néhány tisztességes tablet a kezünkben, gondoljunk csak a Teclast T10-re vagy az Alldocube Freer X9-re, de általánosságban az volt a véleményünk, hogy a minőség javulásával az áruk is arányosan kúszott felfelé, ráadásul mindegyikből hiányzott valami.

Nyilván a Chuwi Hi9 esetében is lehet találni gyenge pontot, de amióta kijöttek a tabletekhez illő SoC-k  – vagyis azok a lapkák, amikre egy teljes rendszert lefedő áramköri elemeket tokoznak -, valahogy sokkal jobbak ezek a készülékek. A processzor egy MTK8173, a videó megjelenítésért pedig egy PoverVR GX 6250 felel, amik meglepően jól kiegészítik egymást. Antutuban 97500 pontot hoznak, GFX Bench T-REX tesztjén pedig 23 FPS-t produkált, ami teljesen rendben van, ha mellé tesszük a 4 GB RAM-ot és a 64 GB háttértárat is. Ez utóbbi sebességével szokták még az összképet elrontani, lásd Onda V10 Pro, de itt ez is rendben van, hozza a – 150/100 MB/s olvasás-írás – kötelezőt.

Forrás: RendeljKínait

Ezeket az eredményeket ráadásul úgy produkálták a chipek, hogy egy 2560×1600 pixeles, hatalmas, 8,4 inch-es IPS kijelzőt kell meghajtaniuk – korábban fogadni mertünk volna, hogy ez a felbontás képregénnyé silányítja a megjelenítést. Ehhez képest meglepően gördülékeny a rendszer, még a játékokkal is jól elboldogul, annak ellenére, hogy szerintünk fölösleges egy ekkora felbontású kijelző egy tabletnek.

Fogást is leginkább a megjelenítő kapcsán lehet találni, különösen akkor, ha mellé tesszük a Lenovo Tab 4 8 Plust: a Chuwi Hi9 színhűségben, de különösen fényerőben marad el konkurensétől. A felület ráadásul csillog, szóval ne ezzel üljünk ki vakító napsütésbe e-bookot olvasni. A betekintési szög viszont príma, így

akár ketten is nézhetünk rajta filmeket.

A másik a kezelés érzékenysége, kicsit tapadós ez a laminált felület, ezért a görgetés nem annyira egyenletes, mint a drágább termékeken, de azok nem is 54000 forintba kerülnek. Ellenben ez kifejezetten tud zavaró lenni az olyan, gyors reakciót igénylő játékoknál, mint például az Injustice 2.

Az eredetileg Android 7.0-val hirdetett tablet 8.0 Oreóra váltott mire elért hozzánk, és még erre is jöttek frissítések, amikor bekapcsoltuk. Ezt leszámítva sallangmentes, szűz Androidot kapunk, vírusmentesen.

A szenzor és a bővítő tárhely egy tablethez képest bőséges, különösen úgy, hogy ez egy alsó-középkategóriás eszköz. Duális, ac szabványú WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, kettős SIM kártya foglalat, 128 GB-os kártyát is kezelő micro SD kártyabővítési lehetőség. Ez egyben azt is jelenti, hogy navigálásra és netezésre is tökéletesen alkalmas a Chuwi Hi9, ami nagyon ritka a 200 dolláros szegmensben.

A tablet már Oreóval a fedélzeten érkezett Magyarországra – Forrás RendeljKínait

A durung kinézetnek vannak egyértelmű erényei is, például az 5000 milliamperórás akkumulátor. Ennek kipróbálására én nem igazán szeretem a szintetikus teszteket, helyette sorozatokat szoktunk nézni és netezni, mert ez adja vissza a valós felhasználás sava-borsát. Egy netflixes  Jessica Jones rész alatt nagyjából 7%-ot merült, ez 50 perc, vagyis durván 12 órát lehet rajta filmezni, ami bőséges időtartam. A hanggal viszont eljátszották azt a trükköt, amit a nem prémium gyártók szoktak:

nem túl hangos, így nem is recseg, összességében korrekt, de halk.

Bár a kamera nem kardinális kérdés egy tablet esetében, azért egyik gyártó sem meri kihagyni. így a Chuwi Hi9 is kapott egy 5 Megapixeles hátsó és egy 2 Megapixeles front egységet. Szerintünk mindenki könnyedén kitalálja, hogy milyen képeket készít: ha lefényképezünk vele egy almát, tudjuk, hogy az nem egy banán, de ennél tovább nem terjed a tudása. A bolt nyitva tartása viszont ezeken a képeken is látszani fog, tehát szükségmegoldásként tökéletesen használható.

ÖSSZEGZÉS

A jellegtelen kinézet becsapós: kifejezetten jó tablet lett a Chuwi Hi9. A kijelző alacsony fényerejét és a picit kelletlen laminált felület reakcióját leszámítva kellemeset csalódtunk. A kategóriája minden részegységében ott van a szeren: gyors processzor, hosszú üzemidő, sok háttértár és memória, SIM kártya bemenet és GPS, sőt még játszani is lehet rajta, annak ellenére, hogy

a 2560×1600 pixeles felbontás meglehetősen felesleges.

Bónuszként Android 8.0 fut rajta, ami kirívóan ritka ebben az árszegmensben. Akit a jellegtelen külső nem zavar, nyugodtan vegye meg, 55000 forint körül, ez most az egyik ?best buy?. Aki pedig valamelyik másik Chuwi termékre ácsingózik, az erre a linkre kattintson.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Rendelj Kínait korábbi cikkei Ennél olcsóbb, normális soundbart biztos nem találSzekrényvilágítás-teszt: LED-es, hasznos, ráadásul olcsóOnePlus 6: a kínaiak rátettek még egy lapáttal
folytatás

Legkedveltebb hírek
A 3Doodler szó szerint varázsceruzaként működik, hiszen 3D-ben is alkothatunk vele
2019-02-23 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az MTA által tervezett kamerarendszernek köszönhetően már nemcsak azokra a meteorokra tudnak "lőni", amelyek a Hold és a Föld között elhaladnak, hanem azoknak a meteoritoknak is a nyomára tudnak bukkanni, amelyek eltalálják a Földet
2019-02-23 17:52:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy apró, mindössze tenyérméretű tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségének mértékét ? állítják izraeli kutatók, akik szerint a teremtmény képes kiszűrni az apró részecskéket a vízből és elraktározni azokat a lágyszöveteiben
2019-02-23 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Most egy év annyi felesleges szemetet termelnek, mint 80 darab Jumbo óriásgép tömege együtt
2019-02-23 15:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az idén világszerte lakossági szolgálatba állítják az első 5G-mobilhálózatokat, de még mindig nem igazán lehetünk biztosak abban, hogy a magasabb frekvencián működő rendszernek milyen hatása van az emberi szervezetre
2019-02-23 15:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Mary szűz volt, és császárral szült. A kicsik jól vannak.
2019-02-23 14:45:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez