A falafel csupán száraz porfasírt?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A falafel csupán száraz porfasírt?

A budapesti zsidónegyedben ?Mazel Tov? (?Sok szerencsét!? héberül) névre keresztelni egy vendéglőt, valljuk be, telitalálat. A hely ugyanis nem csak gasztronómiai feladatokra vállalkozik: tartanak itt koncertet, kiállítást, beszélgetéseket. Az efféle kulturbisztró üde színfolt a sztreccskakas- vagy óriáskotonjelmezben legénybúcsúzó részeg britek alkoholellátására szakosodott romkocsmák között.

Madame Besamel egy izraeli-egyiptomi film megtekintése után köt ki itt, farkaséhesen. Annyira tetszett neki A zenekar látogatása című mozi ? főleg az evős jelenetek ?, hogy azonnal közel-keleti menüre vágyik.

Madame Besamel, a vega azzal az eltökélt szándékkal érkezik a Mazel Tovba, hogy megkóstolja a házi falafelt. Állítólag ezt a fogást először Egyiptomban készítették ( ????? ? ta?amiya), ugyanakkor az izraeliek is nemzeti ételüknek tartják.

Az Akácfa utcában, a Klauzál téri csarnok hátsó kijáratánál található az elegáns rombisztró. Tágas, fényes, fehér kavicsos kerthelyiség fogadja a vendéget. A grillpultban a húsevőknek készülnek a merguez kolbászok, a vegáknak a padlizsánok. Az óriási, loftszerű térben fehér kovácsoltvas székeken lehet helyet foglalni. Az étterem hátuljában üvegtető alatt és hatalmas fák között élvezhetjük a nagyvárosi természetet.

Madame Besamel a menü megtekintésekor nyugtázza, hogy a legfinomabb izraeli és arab (jemeni, marokkói, libanoni, egyiptomi) fogásokat kóstolhatja meg itt az ember. Legtöbbjüket abszolút klasszikus összeállításban, némelyiket picit újragondolva. Előételnek labanét rendel, dip adagban (300 Ft). Főfogásnak hummus tálat falafel golyókkal és izraeli salátával, pitával (1940 Ft).

A labané szempillantás alatt megérkezik: krémes, sűrű, joghurtos házi krémsajtot kapunk csinos kerámiatálkában, zöld olívabogyóval díszítve. Tetején kevés za?atar, a legismertebb közel-keleti fűszerkeverék. Friss, meleg pitát tunkolunk bele. Egyszerű, de nagyszerű étel, kiváló alapanyagokból elkészítve. Egy falat Földközi-tenger. A kiszolgálók kedvesek, az üvegtető felett Budapest kék ege ? miért is sietnénk bárhová?

A konyha a hummus tállal is jelesre vizsgázik: a hummuskrém-ágyon frissen sült, házi falafelgolyók és színpompás izraeli saláta, alattuk tahini szósz. A hummus grillezett gombával és padlizsánnal, shawarmával, azaz fűszeres, grillezett csirkecombbal is rendelhető. A falafel szaftos, korianderrel gazdagon ízesített, ropogós kérgű ? igazi közel-keleti csemege. Annyi köze van a mikróban melegített gyorséttermi változathoz, mint házi borjúbécsinek a mirelit rántott pulykamellhez. A hummus is frissen készült, lágyan krémes. A tahini (szezámpaszta) könnyed, picit folyós, kevésbé markáns állaga is ínyünkre van. Az izraeli saláta apróra vágott kígyóuborkából, paradicsomból és petrezselyemből készül a Mazel Tovban, olívaolajjal és citrommal lazítva-ízesítve.

Bár szerettük volna még megkóstolni a jeruzsálemi túrótortát (990 Ft), de érezzük, már nem bírnánk vele. Elégedettek vagyunk az ebéddel, klasszikus fogásokat kaptunk, tökéletesen elkészítve, magabiztos séfektől ? mediterrán életérzéssel megspékelve.

A tikkasztó pesti hőségben Madame Besamel gondolatban már búvárfelszerelésben sétál ki a helyről, hogy a bejáratnál fejest ugorjon a Földközi-tengerbe.

Teszt időpontja: 2018. június 8.

Teszt helye: Budapest, VII. Akácfa u. 47

folytatás

Legkedveltebb hírek
HATÁRŐRIZET - Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt
2018-09-21 01:31:52 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ismét alacsony, ráadásául fix kamatozású hitelhez juthatnak a hazai kis- és középvállalkozások a Magyar Nemzeti Bank finanszírozásából
2018-09-21 01:24:01 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Jelentéktelen a magyarországi Soros-szervezetek társadalmi támogatottsága, miközben olyan színben akarnak feltűnni, hogy ők a civilek igazi képviselői
2018-09-21 01:20:22 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Enyhítették a terrorcselekmény elkövetéséért elítélt Ahmed H
2018-09-21 01:16:32 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ilyesféle ember nem fog ide költözni, ezt mondta Hadházy Ákos egy kisgyerekes családapának, aki a szomszédjába akart költözni
2018-09-21 01:13:04 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A felszínre kerül minden feszültség a Középdöntő utolsó napján, hiszen a továbbjutás a cél
2018-09-21 00:01:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez