Már kivágták a fákat a ?környezethez simuló? zavaros balatoni beruházásnál

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Balatonfűzfőn lakópark épül, ez persze annyira nem meglepő, az utóbbi időben egyre több luxuslakást húznak fel a tó körül. A Fűzliget kapcsán viszont sok érdekességet találtunk. Az önkormányzat több apró parcellát összevont, így hasznosította a területet, mely a Balaton északi partján, a kerékpárút és a vasút mellett fekszik. Az új tulajdonos már hirdeti is a készülő, panorámás lakásokat, összesen 85-öt.

Az önkormányzat 11 058 négyzetméter területet adott el 45 millió forint, vagyis négyzetmétereként 4070 forintért. Igaz, az ingatlanegyüttes nem közművesített, de a vezetékes ivóvíz és az áram a szomszédos közterületről beköthető. Ez a beruházó számára egészen kedvező árnak tűnik, mivel a Balatonfűzfő tetején, 2,5 km-re a víztől árulnak 9973 forintos négyzetméteráron telket. A hét különálló épületben a 33 nm-es stúdió lakásoktól a 87 nm-es 4 szobás otthonokig többféle lakástípus is megtalálható majd, az árak egyelőre nincsenek feltüntetve az oldalon, de ha például a balatonlellei lakópark, a Lelle Resort áraiból indulunk ki, akkor 500 ezer forintos négyzetméter ár alatt nem igazán lehet majd lakást venni a Fűzligetben.

A lakópark úgy hirdeti magát, hogy mindegyik lakás ?balatoni panorámás, tóra néző? lesz, ezt viszont egyelőre még a látványterveken is fák akadályozzák.

Tao vagy nem tao?

Az Öböl Tv a helyiek megnyugtatására készített egy rövid összeállítást a történésekről. (A videót azóta a Youtube-ról és az Öböl Tv oldaláról is eltávolították.) A videó kétségkívül legerősebb jelenete, amikor a polgármester arról beszél, hogy a beruházás környezetbarát és környezethez simuló, miközben éppen a kivágott fákat szállítják el a háta mögül.

Az Öböl Tv felvételén az is elhangzott, hogy egy komoly szándékú jelentkező volt, ahogy a polgármester fogalmazott:

egy olyan cég, amelyik már többször is támogatta tao-pénzzel a várost, legutóbb 32 millióval.

A szóban forgó nyertes a Milton-Property Kft., amely a Wallis-birodalom része, vagyis Veres Tibor, az ország egyik legnagyobb ingatlanvállalkozójaként számon tartott milliárdos érdekkörébe tartozik.

Próbáltuk tisztázni, volt-e valamiféle árukapcsolás a sporttámogatás és az ingatlanbiznisz között. Telefonon értük utol Marton Béla polgármestert, ám arra a kérdésünkre, hogy összesen mennyi tao-támogatást adott a városnak a Wallis és/vagy a Milton-Property, és mire kapták ezt a pénzt, meglepő választ adott:

A videóban rosszul mondtam, nem kapott pénzt a város sem a Wallistól, sem a Miltontól.

Miután a tao-támogatásokat nyújtó cégek nevét titkolják, lehetetlen ellenőrizni, pontosan melyik társaság, mire adott pénzt. Annyi biztos, hogy például a Fűzfői Atlétikai Klub labdarúgó-szakosztálya 2017-ben közel 200 milliós támogatási összeget kapott.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu Szűkös határidő sok feltétel = 1 pályázó

Az önkormányzat versenytárgyalási felhívását böngészve két dolog szúrt szemet. Az egyik a rövid határidő, a másik pedig a részvétel feltételeinek hosszú sora. A kettő együtt nagyon nehezen tűnik teljesíthetőnek, hiszen

mindössze 15 napot adtak a pályázatban ezen feltételek teljesítésére: 

beépítési koncepció, helyszínrajz, látványtervek, beruházási program, ütemterv, a Balaton-parton megvalósuló önkormányzati rekreációs fejlesztéshez (ökoparkprojekt) való illeszkedés bemutatása, részletes beruházási program bemutatása, amely tartalmazza az ütemtervet és a költségbecslést, a beruházás befejezési határidejét, igazolni kell az önerőt, a projekt finanszírozásához szükséges hitelt, ajánlattevőnek rendelkeznie kell legalább 1 milliárd forint szerződésbeli ellenértéket elérő ingatlafejlesztésekre vonatkozó referenciával a versenytárgyalási felhívás megjelenését megelőz két üzleti évben, ajánlattevőnek rendelkeznie kell legalább egymilliárd forint konszolidált saját tőkével a versenytárgyalási felhívás megjelenését megelőző két üzleti évben.

Az általunk megkérdezett szakértők, vállalkozók szerint mindezeknek megfelelő ajánlatot akkor lehet összeállítani a megszabott két héten belül, ha a pályázó már előre tisztában van a beruházóval, a beruházással szemben támasztott feltételekkel. Egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint általánosságban elmondható, hogy az első szakasz, vagyis a felhívás és a pályázatok beérkezése között eltelt idő körülbelül 30 nap. (Nem véletlen, hogy például a közbeszerzéseknél törvény írja elő, hogy normál körülmények között az ajánlattételi határidő nem lehet kevesebb a hirdetmény feladásának napjától számított 52 napnál.)

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a szűk határidő tartotta-e vissza jelentkezőket, mindenesetre nem tolongtak a balatoni ingatlanüzletért. Az Öböl Tv felvételén az is elhangzik, hogy egyetlen komoly ajánlat érkezett, a Milton-Property Kft-é, és a polgármester is megerősítette, hogy a Wallis-leányon kívül nem is volt más érdeklődő, csak a Milton fizette ki a 8 milliós bánatpénzt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Marton azzal magyarázta a rövid határidőt, hogy erre a területre már nem először írtak ki pályázatot ? 2017 júniusában próbálkoztak, akkor 22 nap volt a beadási határidő ?, egyébként pedig egy komoly szervezet ennyi idő alatt képes megfelelni a feltételeknek. A szigorú feltételekre szerinte azért volt szükség, mert a város már több beruházás kapcsán pórul járt, olyan is volt, hogy valaki megvásárolt egy területet, de nem fejlesztette, hanem továbbadta. A terület hasznosítását azzal indokolta, hogy Fűzfőn alig van beépíthető terület. A tervek szerint a telekért befolyt pénzből egészségházat építenek majd. Azt is elmondta, hogy a lakópark beruházás jól illeszkedik majd a balatonfűzfői Öbölpark projekthez. 

Egyre közelebb a Wallis és Mészáros

Egyelőre nem világos, mit keres egy 85 lakásos projektben egy igazi ingatlanos nagyágyú? Ennél sokkal nagyobb ügyletek főszereplőjeként szokott felbukkanni a Wallis csoport: például tőle vásárolták az MNB-alapítványok összesen 20 milliárd forintért a Posta palotát két fővárosi irodaházzal egyetemben, legutóbb pedig egy 700 lakásos fővárosi lakóparképítést jelentettek be. Ahogy az a kérdés is felvetődik, hogyhogy nem Mészáros Lőrinc céghálójának valamelyik leágazása építkezik Balatonfűzfőn, miután a felcsúti milliárdos megvette már a nagyjából a tópart felét kempingek formájában és ingatlanfejlesztések sorában vesznek részt az érdekeltségei.  Valójában azonban

 Mészáros és a Milton-Property nem is áll olyan távol egymástól.

Az már tavaly nyár óta köztudott, hogy egy tőzsdei cégen keresztül közösködnek: a Wallis-birodalmat kiépítő Veres Tibor és a miniszterelnöki jóbarát egyaránt tulajdonos az Appeninnben. Az ingatlanos cégbe vásárolta be magát a Konzumon és egy tőkealapon keresztül Mészáros Lőrinc. Mégpedig a Wallis Portfólió Kft. mellé, amely Veres közvetlen érdekeltsége, és amely közvetett tulajdonosa a Balatonfűzfői telket elnyert Milton-Property-nek.

folytatás

Legkedveltebb hírek
20 évvel ezelőtt Picasso-festményt találtak meg Hollandiában
2019-03-26 13:19:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy furgonról leesett kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket
2019-03-26 13:19:51 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Andy Vajna amerikai temetése óta, Vajna Tímea kicsit visszavett a közösségi oldala használatából
2019-03-26 13:18:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Átrendeződni látszik a személyi kölcsönök piaca, csökkentek a kamatok
2019-03-26 13:13:18 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Erkélyen, ablakpárkányon használható, egyszerű megoldást javasol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a méhek szaporodásának segítésére
2019-03-26 13:13:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nem csak baloldali értelmiségek lesznek az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezésére létrehívott ?bölcsek tanácsában? ? jelentette be Ujhelyi István egy keddi, Jávor Benedekkel és Tóth Bertalannal közösen tartott háttér beszélgetésen
2019-03-26 13:12:47 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez