Elon Musk megint kihúzta a gyufát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Dúlnak-fúlnak Kaliforniában a tűzoltószervezetek Elon Musk lángszórója miatt, amiket mostanában kezdtek kiszállítani a vásárlóknak, akik még az év elején rendelték meg őket a The Boring Company nevű cégtől. A szárazságáról és gyakori, durva tűzeseteiről ismert államban komoly veszélyt jelenthetnek az eszközök, főleg akkor, ha gyerekek kezeibe kerülnek, figyelmeztették a lakosságot a hatóságok.

Musk anno gyorsan túladott mind a húszezer legyártott lángszóróján, amikből a hétvégén már ki is szállították az első ezer darabot. Azonban lehetséges, hogy most nyáron fogunk a legtöbbet hallani róluk. Orange County tűzoltókapitánya, Tony Bommarito szerint ugyanis ebben a különösen száraz időszakban

bárki játszadozni kezd a lángszórókkal, az egyenes út a katasztrófához.?

Bommarito nem a levegőbe beszél: legénységével már három erdőtüzet oltott el az utóbbi hetekben. Tavaly óta pedig főleg nem csoda, hogy idegeskednek a kaliforniai tűzoltók, az akkori erdőtűz-szezon alatt ugyanis több, mint 9000 tűzeset történt, összesen 43 emberéletet követelve, és 5590 négyzetkilométert égettek fel. Az államban 2018-ban eddig összesen 1860 tűzesetet vettek nyilvántartásba.

íme Elon Musk lángszórója – Forrás: The Boring Company

Nem tudni pontosan, Musk mennyit adott el a Boring Company nevű cége által gyártott lángszórókból Kaliforniában, és a termék hiába fogyott már el hivatalosan, a Craigslisten és az eBayen még meg lehet vásárolni borsos áron az eredetileg szerény 500 dolláros (kb 136 ezer forint) készüléket. A cégvezér a hétvégén Twitteren figyelmeztetett a lángszórók rendeltetésszerű használatára, és jószándékát azzal is kifejezte, hogy tízezer dollárt adományozott a Kaliforniai Futótűz-segélyalapnak. A tűzoltók ennek ellenére aggódnak, hogy a termékek, főleg gyerekek kezében komoly veszélyt jelenthetnek.

Nem is ez az első eset ráadásul, hogy különböző hatóságok berágtak Musk lángszórós húzása miatt. A szintén kaliforniai törvényhozó, Miguel Santiago nemrég törvénytervezettel próbálta betiltatni az eszközt, amit alig egy hete kaszáltak el, így jelenleg teljesen legális a lángszórók használata az államban. Santiagonak egyébként nemrég a saját háza is leégett egy tűzvészben.

Musk a lángszóró piacra dobásakor nagyon ügyesen kerülgette ki azokat az akadályokat, amikből jogi konfliktusai lehettek volna. Egyrészt az eszközt az utolsó pillanatban ?Not-a-Flamethrower?-nek (Nem-egy-Lángszóró) nevezte el, mivel több szállítással foglalkozó cég is jelezte, hogy nem hajlandóak hivatalosan lángszórónak nevezett termékeket szállítani.

Ezen felül azt is sikerült elérnie, hogy fegyver helyett háztartási eszközként kategorizálják a játékszerét:

az ugyanis pont olyan méretű láng kilövellésére képes, ami a legtöbb állam törvényei szerint még belefér ez utóbbi kategóriába, egyedül Marylandben illegális a birtoklása. Kaliforniában jelenleg csak akkor kellene egy könnyen beszerezhető írásos engedély, ha a lángszóró által kilövellt láng tíz láb hossz felett van. Musk lángszórója, ami két lábnyi (kb 61 cm) hatótávval bír, így minden további nélkül adható-vehető.

4 nap alatt 2,6 milliárdot hozott a világ leghülyébb ötlete Ki gondolta volna, hogy a világnak ennyi lángszóróra van szüksége?

A milliárdos így bőven tudott kaszálni a húszezer eladott lángszórón, amikhez ráadásul 250 dolláros használati útmutatót is árult. Úgy tűnik, a jövőben sem áll el az efféle veszélyesnek tűnő, teljesen idióta nyerészkedéstől: jelenleg épp egy fagyasztósugarat tervezget, ami jövő télre kerülhet piacra.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Ferencváros hazai pályán 3-2-re legyőzte a Mezőkövesdet az NB I 17
2018-12-12 14:10:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ryan Gosling ha nem a színészettel foglalkozik, nagyon szeret fotózni, nem rég pedig egy West Hollywood-i könyvtárba volt hivatalos, ahol egy könyvbemutató keretei között kiderült, a színész képei lesznek egy Kongói Demokratikus Köztársaság kapcsán írt alkotásban
2018-12-12 14:05:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rendszerváltás óta nem látott jelenetek játszódtak le szerdán a parlamentben, az ellenzék a pulpitus elfoglalásával igyekezett megakadályozni a túlórakeret növelését lehetővé tévő rabszolgatörvény elfogadását, az ellenzéki képviselők körbevették a miniszterelnököt, folyamatos sípolással tiltakoztak a szerintük törvénysértő szavazás ellen
2018-12-12 13:56:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Chekatt testvéreket a strasbourgi iszlamista közeghez tartozó, radikalizálódott személyként tartották nyilván – mondta el egy magas rangú biztonsági szakértő a német lapnak
2018-12-12 13:56:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hosszú Katinka a 400 vegyesen és a 200 pillangón aratott győzelme után a 100 hát döntőjében is érdekelt volt a kínai rövid pályás úszó-világbajnokságon
2018-12-12 13:48:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rendőrség júliusban emelt vádat egy 18 éves nő és az 51 éves Ivan B
2018-12-12 13:44:25 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez