Valósággá vált a sci-fik ijesztő technológiája

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Valósággá vált a sci-fik ijesztő technológiája

A kutatók már a hetvenes évek óta próbálnak egy olyan technológiát fejleszteni, amivel átláthatnak a falon. Míg eddig ugyan csak képregényekben, sci-fikben láthattunk ilyet, egyre valóságosabb a módszer.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem mesterségesintelligencia-kutatásokkal foglalkozó CSAIL laboratóriumának RF-Pose nevű gépagya annak képességével vértezi fel a vezeték nélküli eszközöket, hogy wifis rádiójelekkel letapogathassanak egy fal által takarásban lévő alakot, majd kövessék annak mozgását. Erről virtuális sziluettet is készít a szoftver, egy pálcikaembert.

2013-ban megmutattuk, hogyan tudunk embereket követni fal mögül. Most pedig sikerült elérnünk azt is, hogy dinamikus csontvázmodellt készítsünk a személyről, testtartásáról és mozgásáról.?

? közölte Dina Katabi, az egyetem professzora.

Korábban csak egy nagy pacát tudott felismerni a szoftver a mozgások finomsága nélkül. Azóta sikeresen kiképeztek egy neurális hálózatot arra a feladatra, hogy rádióhullámok segítségével adatot gyűjtsön a test 14 pontjáról, és meghatározza annak mozgását. A különféle tárgyak, az emberi test ugyanis hatással van a jelerősségre, így rádiójelekkel feltérképezhető egy adott terület.

Az MI edzéséhez szükségéhez adatmennyiséget a csapat manuálisan állította elő: pálcikafigurákkal modelleztek emberi mozgásokat olyan képek alapján, amiket vezeték nélküli eszközzel és kamerával rögzítettek. A figurák alapján a neurális háló megtanulta, hogy egyes mozdulatok miként befolyásolják a jeleket.

A fejlesztés a későbbiekben főleg a rendőrség számára lehet hasznos, hiszen így megállapíthatóvá válik, hogy a fal túloldalán rejtőzködő személynek van-e fegyvere. Emellett interaktív játékokhoz is felhasználhatják, de elsősorban az egészségügybe szánják, mivel segíthet a Parkinson, az Alzheimer és a szklerózis multiplex kezelésében azzal, hogy követhetővé válnának a páciensek mozdulatai.

Persze arról sem tudunk megfeledkezni, hogy ez egyben újabb megfigyelési lehetőség lehet egy elnyomó kormány kezében. A kutatók erre is gondoltak, és elmondásuk szerint fejlesztettek egy olyan mechanizmust, ami korlátozza a technológia használatát, titkosítja, illetve anonimizálja az adatokat.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kapcsolatok nélkül ma már lehetetlenség boldogulni, a sikerhez jó összeköttetések kellenek, hallhatjuk sokszor
2019-03-25 16:36:34 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
A mobil világban általában iOS-es platformra jelennek meg hamarabb az alkalmazások
2019-03-25 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nem jelent majd gondot, ha valaki visszatérne az Instagramon használt korábbi fióknévre, a rendszer ugyanis pár napig megőrzi azt
2019-03-25 15:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy galaxis közepe korántsem úgy néz ki, ahogy azt az ember elképzelné: tele van különböző, színes gázokkal, és folyton változik
2019-03-25 15:32:12 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Félrement valami a British Airways rendszerében, az egyik járat ugyanis teljesen másik városba ment, mint ahova az utasok szándékoztak
2019-03-25 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hamarosan a gráfos egyenleteket is képes lesz megoldani a Windows 10-be épített számológép, ami a fejlesztők szerint nagy segítséget jelent majd a matematikai egyenletek tanulásánál
2019-03-25 14:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez