Valósággá vált a sci-fik ijesztő technológiája

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Valósággá vált a sci-fik ijesztő technológiája

A kutatók már a hetvenes évek óta próbálnak egy olyan technológiát fejleszteni, amivel átláthatnak a falon. Míg eddig ugyan csak képregényekben, sci-fikben láthattunk ilyet, egyre valóságosabb a módszer.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem mesterségesintelligencia-kutatásokkal foglalkozó CSAIL laboratóriumának RF-Pose nevű gépagya annak képességével vértezi fel a vezeték nélküli eszközöket, hogy wifis rádiójelekkel letapogathassanak egy fal által takarásban lévő alakot, majd kövessék annak mozgását. Erről virtuális sziluettet is készít a szoftver, egy pálcikaembert.

2013-ban megmutattuk, hogyan tudunk embereket követni fal mögül. Most pedig sikerült elérnünk azt is, hogy dinamikus csontvázmodellt készítsünk a személyről, testtartásáról és mozgásáról.?

? közölte Dina Katabi, az egyetem professzora.

Korábban csak egy nagy pacát tudott felismerni a szoftver a mozgások finomsága nélkül. Azóta sikeresen kiképeztek egy neurális hálózatot arra a feladatra, hogy rádióhullámok segítségével adatot gyűjtsön a test 14 pontjáról, és meghatározza annak mozgását. A különféle tárgyak, az emberi test ugyanis hatással van a jelerősségre, így rádiójelekkel feltérképezhető egy adott terület.

Az MI edzéséhez szükségéhez adatmennyiséget a csapat manuálisan állította elő: pálcikafigurákkal modelleztek emberi mozgásokat olyan képek alapján, amiket vezeték nélküli eszközzel és kamerával rögzítettek. A figurák alapján a neurális háló megtanulta, hogy egyes mozdulatok miként befolyásolják a jeleket.

A fejlesztés a későbbiekben főleg a rendőrség számára lehet hasznos, hiszen így megállapíthatóvá válik, hogy a fal túloldalán rejtőzködő személynek van-e fegyvere. Emellett interaktív játékokhoz is felhasználhatják, de elsősorban az egészségügybe szánják, mivel segíthet a Parkinson, az Alzheimer és a szklerózis multiplex kezelésében azzal, hogy követhetővé válnának a páciensek mozdulatai.

Persze arról sem tudunk megfeledkezni, hogy ez egyben újabb megfigyelési lehetőség lehet egy elnyomó kormány kezében. A kutatók erre is gondoltak, és elmondásuk szerint fejlesztettek egy olyan mechanizmust, ami korlátozza a technológia használatát, titkosítja, illetve anonimizálja az adatokat.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Samsung Galaxy S10 az elsők között (ha nem legelsőként) kapja majd meg a Snapdragon 855 lapkakészletet
2018-12-12 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
2018-12-12 12:55:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A DuckDuckGo nevű keresőmotor szakemberek a nyár közepén végeztek egy kísérletet, hogy megnézzék, a Google mennyire tartja véleménybuborékban a felhasználókat
2018-12-12 12:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
103 éve, 1915. december 12-én született Frank Sinatra amerikai énekes, filmszínész, egy nemzedék bál
2018-12-12 11:56:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A NASA robotgeológusa korábban is készített már szelfit magáról, de a mostanin a robot "teste" és a körülötte lévő munkaterület is látható
2018-12-12 11:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Google jóvoltából minden évben átnyálazhatjuk, globálisan és országszinten, hogy mire kerestünk rá a legtöbbet, mi volt az, ami a leginkább érdekelt bennünket az elmúlt majdnem 12 hónapban
2018-12-12 11:16:36 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez