Valósággá vált a sci-fik ijesztő technológiája

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Valósággá vált a sci-fik ijesztő technológiája

A kutatók már a hetvenes évek óta próbálnak egy olyan technológiát fejleszteni, amivel átláthatnak a falon. Míg eddig ugyan csak képregényekben, sci-fikben láthattunk ilyet, egyre valóságosabb a módszer.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem mesterségesintelligencia-kutatásokkal foglalkozó CSAIL laboratóriumának RF-Pose nevű gépagya annak képességével vértezi fel a vezeték nélküli eszközöket, hogy wifis rádiójelekkel letapogathassanak egy fal által takarásban lévő alakot, majd kövessék annak mozgását. Erről virtuális sziluettet is készít a szoftver, egy pálcikaembert.

2013-ban megmutattuk, hogyan tudunk embereket követni fal mögül. Most pedig sikerült elérnünk azt is, hogy dinamikus csontvázmodellt készítsünk a személyről, testtartásáról és mozgásáról.?

? közölte Dina Katabi, az egyetem professzora.

Korábban csak egy nagy pacát tudott felismerni a szoftver a mozgások finomsága nélkül. Azóta sikeresen kiképeztek egy neurális hálózatot arra a feladatra, hogy rádióhullámok segítségével adatot gyűjtsön a test 14 pontjáról, és meghatározza annak mozgását. A különféle tárgyak, az emberi test ugyanis hatással van a jelerősségre, így rádiójelekkel feltérképezhető egy adott terület.

Az MI edzéséhez szükségéhez adatmennyiséget a csapat manuálisan állította elő: pálcikafigurákkal modelleztek emberi mozgásokat olyan képek alapján, amiket vezeték nélküli eszközzel és kamerával rögzítettek. A figurák alapján a neurális háló megtanulta, hogy egyes mozdulatok miként befolyásolják a jeleket.

A fejlesztés a későbbiekben főleg a rendőrség számára lehet hasznos, hiszen így megállapíthatóvá válik, hogy a fal túloldalán rejtőzködő személynek van-e fegyvere. Emellett interaktív játékokhoz is felhasználhatják, de elsősorban az egészségügybe szánják, mivel segíthet a Parkinson, az Alzheimer és a szklerózis multiplex kezelésében azzal, hogy követhetővé válnának a páciensek mozdulatai.

Persze arról sem tudunk megfeledkezni, hogy ez egyben újabb megfigyelési lehetőség lehet egy elnyomó kormány kezében. A kutatók erre is gondoltak, és elmondásuk szerint fejlesztettek egy olyan mechanizmust, ami korlátozza a technológia használatát, titkosítja, illetve anonimizálja az adatokat.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nem csupán a régmúlt éghajlati viszonyait lehet egyre pontosabban feltárni jégminták alapján, hanem történelmi események beazonosítását, gazdaságtörténeti következtetések levonását is lehetővé teszik
2018-06-24 15:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Összegyűjtöttük egy cikkbe az elmúlt napok legérdekesebb, legolvasottabb tech témáit ? nézzük, mi történt a héten
2018-06-24 12:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ő volt az utolsó német hadifogoly Amerikában, negyven éven át nem találták meg, és utána is csak azért, mert feladta magát
2018-06-24 10:11:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Egymillió ázsiai munkás dolgozik jelenleg az Adidasnak, de a robotok náluk is olcsóbbak lesznek, ráadásul odahaza
2018-06-24 10:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Korábban még úgy volt, hogy a Samsung fogja gyártani az új, 7 nm-es Snapdragon lapkakészleteket, azonban, a mostani értesülések szerint, másképp döntött a Qualcomm
2018-06-24 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A legtöbben már hallottunk olyanról, hogy egyes országokban politikai okokból korlátozzák a netet, de arra viszonylag kevés a példa, hogy egy állam azért dönt a világháló lelövése mellett, hogy a diákok ne tudjanak csalni
2018-06-24 07:30:00 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez