Az Apple összerúgta a port a rendőrséggel

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az Apple összerúgta a port a rendőrséggel

A nyomozók hónapokon át használták iPhone-ok feltöréséhez az izraeli Cellebrite nevű cég által fejlesztett GrayKey nevű eszközt, ami az iOS egyik sebezhetőségét kihasználva segít kijátszani a rendszer védelmét. A megoldást legalább öt államban használja öt szövetségi ügynökség abból a célból, hogy bizonyítékokat nyerjenek ki gyanúsítottak készülékeiről.

Az Apple ennek véget vetne, ezért a következő iOS-be olyan funkciót épít, ami használhatatlanná tenné a rendőrök ?hackerdobozát”. Az iOS-es eszközökön, így iPhone-okon, iPadeken tiltott lesz minden USB porton zajló kommunikáció, amennyiben több mint egy óra telt el a készülék legutóbbi feloldása óta.

Amint letelik az egy óra, az USB portot kizárólag csak az eszköz töltésére lehet majd használni. A rendőrségnek így csak egy rendkívül rövid időablak áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy a GrayKey-t használhassa. Az Apple egyelőre nem erősítette meg, hogy az iOS 12-ben már aktív lesz-e a mód.

Fotó: George Frey/Getty Images/AFP

A Malware Bytes forrásai szerint a GrayKey működésének lényege, hogy az iPhone Lightning portján keresztül telepítenek az eszközre egy szoftvert, ami megjeleníti az eszköz passcode-ját, de a telepítés után egy kis időt várni kell rá, két órától akár három napig terjedő időintervallumban. Az Apple indoklása szerint ez egy biztonsági frissítés, és nem az a céljuk, hogy a törvény embereinek munkáját nehezítsék meg. Mondani sem kell, hogy a rendőrök hamar reagáltak a hírre, azt nem fogadták kitörő örömmel.

Ha megint visszajutunk abba a helyzetbe, hogy nem lesz hozzáférésünk, minden eddigi bizonyítékunk elveszik és azok a gyerekek is, akiket nem tudunk biztonságba helyezni.?

– mondta Indiana állam egyik nyomozója, aki egy gyermekbántalmazással kapcsolatos ügyön dolgozik. Az indianai állami rendőrség eddig 96 iPhone-ot tört fel többféle nyomozás során, mindegyikhez engedélyt kértek.

Tovább gyűrűzik az FBI és az Apple háborúja Az FBI azt mondja, csak egyetlen telefont kellene feltörni, de közben kiderült, hogy mégsem.

Az Apple és az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) kálváriájáról már többször is írtunk: a San Bernardinó-i lövöldözés után a nyomozók szerettek volna hozzáférni az egyik gyanúsított iPhone-ján tárolt információkhoz, de az Apple rendszerét nem tudták meghekkelni. Egy kaliforniai bíróság arra kötelezte az Apple-t, hogy biztosítsanak módosított szoftvert a hatóságoknak, de a cupertinóiak ezt megtagadták. Utána az FBI az izraeli Cellebrite technológiáját vásárolta meg, hogy fel tudja oldani a bűnözők lefoglalt eszközeit, és egyre több eszköz jutott el állami rendőrökhöz is.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A vibrátor feltalálásáról is szó van benne, nem csoda, hogy sokat idéztek egy orvostörténeti könyvet
2018-10-20 19:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ha sok lapot nyit meg a Chrome-ban, csak akkor lesz átlátható és jól kezelhető a böngészője, ha telepít egy ilyen esetekre kitalált bővítményt
2018-10-20 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Magyar fejlesztésnek köszönhetően hódítják meg Budapestet és a világ több nagyvárosát az okostelefonjainkkal kommunikáló citylight plakátok
2018-10-20 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A minél nagyobb, éltől élig tartó kijelzők megvalósítása érdekében a legkülönfélébb trükköket vetik be a gyártók
2018-10-20 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A béta programban résztvevőknek hála már tudni, milyen újdonságokkal számolhatnak a Galaxy készülékekkel rendelkezők, ha telepítik mobiljukra az új, 9-es Androidot
2018-10-20 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A katonák munkája sehol nem csak játék és mese, az viszont tény, hogy a videojátékok készítőinek van honnan ihletet nyerniük, amikor háborús körülmények közé helyezik a játékosokat
2018-10-20 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez