Volt idő, mikor a lenézett fokhagyma nem volt elég jó a nemeseknek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Volt idő, mikor a lenézett fokhagyma nem volt elég jó a nemeseknek

A nép egyszerű gyermekeinek tartott parasztok és városi munkások ekkoriban rengeteg zöldséget ettek, mivel ezek viszonylag egyszerűen és olcsón megteremtek a konyhakertekben, sőt a városokban kialakított kis parcellákon is. A nemesek, illetve a nemesi udvarokban forgolódó értelmiségiek viszont úgy gondolták, a parasztok nem csupán gazdasági szükségszerűségből esznek sok babot, hagymát, tarlórépát, fokhagymát és társaikat, hanem azért, mert szervezetüknek is erre van szüksége.

Míg a felsőbb osztályok a mennyekhez közelebb, fákon termő gyümölcsök, no meg persze nemes vadak és drága fűszerek fogyasztására ?teremtettek?, addig az alsóbb osztályok természetes étrendje mindaz, ami a földön vagy egyenesen a földben terem.

Olyannyira hittek mindebben, hogy egyenesen azt gondolták, a nemesi étrend súlyos betegséget, adott esetben halált is okozhat annak, aki alsóbb néposztályokba született.

Egy korban népszerű történet például egy nemesi udvarhoz került, és ott ínyencségekkel traktált parasztemberről szólt, aki halálos ágyán hiába könyörgött orvosainak egy jó tál hagymás babért, ami megmenthette volna az életét.

Fotó: Joël Douillet / Biosphoto / AFP

Mindez azt is jelentette, hogy a kor gondolkodásmódja alapján be lehetett azonosítani valakit csupán étellel, ezért is utalhatnak a kor szerzői az egyszerűbb emberekre ?lóbabevőként? vagy ?hagymaevőként?, ezzel megkímélve magukat anyagi és társadalmi helyzetük, műveltségük bővebb leírásától. Volt azonban egy kis probléma. Egyes ?földhözragadt? összetevők, mint például a fokhagyma, igencsak ínycsiklandozók tudnak lenni, és az ízlelőbimbók nincsenek tekintettel a társadalmi különbségekre.

A dilemma feloldását az ilyen összetevők ?nemesítése? jelentette: a lenézett alapanyagot valamilyen kellőképpen drága és különleges hozzávalóval bolondították meg. Az agliata nevű fokhagymaszósz fennmaradt korabeli receptjei például leírják, hogyan kell egy teljesen egyszerű, de ízletes szószt készíteni, majd arra utasítják a szakácsot ? ne feledjük, szakácskönyvet akkoriban csak nemesi udvartartásokban forgathattak ?, hogy valamilyen drága, lehetőleg keleti fűszerrel, például sáfránnyal, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy gyömbérrel, esetleg ezek keverékével bolondítsa meg az ételt.

Egy mai mesterszakács az utasításokat követve készítette el a ma is ismert szószt, és arra jutott, az erős fokhagymás ízen legfeljebb csak rontani tudnak a drága fűszerek, tehát ez a gyakorlat csak azt szolgálhatta, hogy a lenézett fokhagymát kellően ?nemessé? tegyék ahhoz, hogy a kifinomult urak és úrnők is a lealacsonyodás veszélye nélkül fogyaszthassák.

Kiemelt kép:  Philippe Roy / Aurimages / AFP

BBC History korábbi cikkei Sztálin mentette meg IzraeltSzépség és rang miatt torzították el a gyerekek koponyájátIlyen volt a valóságban Churchill ?legsötétebb órája?
folytatás

Legkedveltebb hírek
Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája által készített három felvételből, amelyet a gázóriás mellett elhaladva rögzített
2019-03-22 17:17:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Elkészült a végrehajtási rendelet tervezete a kormányzati igazgatás létszámgazdálkodásáról ? tudta meg a Népszava
2019-03-22 17:16:03 | Hozzászólások: 0 | Népszava
1992-ben az ENSZ a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően március 22-ét a víz világnapjává nevezte ki
2019-03-22 17:04:51 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Harminc évvel ezelőtt az ellenzék számára hamar egyértelművé vált, hogy az állampárt hatalmát ellensúlyozó, egymást segítő koordináció elengedhetetlen
2019-03-22 17:01:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Juana és Fabiola tisztázzák a félreértéseket. Juana úgy dönt, hogy a lányok nagyanyjának fogja
2019-03-22 17:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Bár a tendencia javul, Magyarországon évente még mindig öt-hatezer emberen végeznek ilyen beavatkozást
2019-03-22 16:53:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez