A NASA vitorlázó gépet küldene a Vénuszra

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A NASA vitorlázó gépet küldene a Vénuszra

A Black Swift Technologies (BST) feladata az lesz, hogy létrehozzon egy légi eszközt, amely alkalmas a Vénusz atmoszférájának vizsgálatára – írja a Space.comJack Elston, a BST vezérigazgatója szerint a vállalat a legextrémebb földi jelenségek, így a tüzek, vulkánok, tornádók és hurrikánok légi megfigyelését biztosítja.

Ez a misszió a fókuszunk természetes kiterjesztése, csak most a Vénusz szélsőséges körülményeire koncentrálunk

– nyilatkozta Elston.

A cég már korábban is számos légi eszközt épített tudományos célra. A vállalat a Vénuszon egy olyan vitorlázó gépet használna, amely a dinamikus vitorlázás technikájával marad a levegőben. A Földön a módszert a siklógépeken kívül a tengeri madarak is alkalmazzák a nagyobb távok megtételére.

Elston szerint fejlesztésük jól elboldogul majd a bolygó szélsőségesen szeles környezetében, míg célzott mintagyűjtést folytat az atmoszférában.

A Vénusz a Naprendszer legforróbb bolygója, hőmérséklete átlagosan 467 Celsius-fok. A felszíntől 50-65 kilométerre ugyanakkor megközelítőleg olyan a hőmérséklet, mint a Föld hasonló légköri magasságában. Éppen ezért a bolygó atmoszférájának felső rétege a Naprendszer egyik leginkább Föld-szerű régiója.

A Vénusz légköri szerkezete (kép: NASA – NSSDC Photo Gallery Venus)

A Vénusz atmoszférája főként szén-dioxidból és nitrogénből épül fel, és sokkal forróbb és sűrűbb, mint a földi légkör. A felső atmoszféra további különlegessége, hogy jóval gyorsabban forog, mint maga az égitest.

Emiatt rendkívül gyors, 360 kilométer per órás szelek alakulnak ki, amelyek a mélyben egyre lassabbá válnak. A felszín közelében már inkább a 10 kilométer per órás szelek a meghatározóak.

(Kiemelt kép: Pixabay)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A kormány családügyben példaképnek tekintett, 2012-ben elhunyt szakértője egy 2011-es interjúban beszélt a kormány által ideológiailag és politikailag elítélendő genderkutatásról
2018-08-15 15:21:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Minisztériumtól kapott anyagi támogatást a Heti TV-t működtető Breuer Press Production Kft
2018-08-15 15:20:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez