Elhunyt Finta László, a legendás Ikarus buszok atyja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Elhunyt Finta László, a legendás Ikarus buszok atyja

Július elsején, nyolcvannégy éves korában elhunyt Finta László, a magyar buszgyártást világszerte népszerű típusok egész sorával gazdagító formatervező.

Az 1934. január 3-án, Pomázon született Finta húszévesen, 1954-ben hagyta el a Népszínház utcai gépipari technikum küszöbét, majd az egyetem felé indult, felvételi kérelmét azonban nem fogadták el, köszönhetően családja korábbi jó anyagi helyzetének.

A járműkarosszériák tervezése felé néhány hónappal később, Kecskeméten szolgáló katonaként, teljesen autodidakta módon fordult ? kezébe került ugyanis Jurij Dolmatovszkij Autókarosszériák tervezése és szerkesztése című kötete, melynek alapján olyan sikerrel sajátította el a szakma itthon nem ismert mélységeit, hogy 1956-ban az Ikarus munkatársa lett, Hirmann Antal főmérnök pedig ajánlásában fényes karriert jósolt neki:

“Felvételét javaslom! Képessége és kedve szerint reményt nyújt arra, hogy elsőrendű karosszéria szerkesztő lesz.”

Első buszát már felvétele után röviddel megtervezte: a Csepel 510-es alvázra épült 60B 1958-ra született meg, és azonnal a brüsszeli világkiállítás magyar pavilonjába került. Ez adta az alapját az 1972-ig gyártott 620-asnak.

A 60B prototípusa a Hősök terén / fotó: Old Ikarus

 

Ugyanebben az évben jelent meg a végül kilenc darabban gyártott 303-as, ezt pedig a városi és távolsági buszok, valamint csuklós városi buszok tervezésében vett részt, egy külön erre alakult osztály munkatársaként.

A 303-as a Budapesti Nemzetközi Vásáron / fotó: Fortepan

A gyár akkori főtervezője, id. Schmiedt Kázmér által szorgalmazott kis ablakokkal szemben Finta elérte, hogy az utasok mind a busz oldalának jó részét elfoglaló óriási üvegfelületeken át figyelhessék a környezetüket, merőben új élményt adva, és örökre elfeledtetve a bezártságérzetet. így születhetett meg a 180-as, az 556-os, illetve rövid életű, mindössze harmincnyolc darabban gyártott 557-es, melynek eltűnése után a gyárnak szüksége volt egy igazán jó, távolsági és városi forgalomban is jól használható buszcsaládra.

így született meg 1968-ra a 200-as család, melynek tagjaiból a következő három évtizedben (1968-1997) pedig 204 399 példányt gyártottak, negyvenkilenc országba eljuttatva a magyar buszokat. Az óriási világrekordot jelentő eredményt (145 154 egytagú, 57 565 csuklós) máig egyetlen típus sem tudta megközelíteni. A siker miatt azonban nem ő és társai, hanem az Ikarus egyik minőségellenőrzési vezetője, egy székesfehérvári Ikarus-dolgozó, illetve az Autóipari Kutató és Fejlesztő négy munkatársa kapták meg a legmagasabb kitüntetésnek számító Állami Díjat, köszönhetően Dr. Betlej Sándor miniszterhelyettesnek, aki felülbírálta az Ikarus-vezérigazgató Toldi József által leadott névsort ? írja az Autószektor.

Teherautóálom 1966-ből ? ha nem a vasfüggöny mögött születnek a futurista tervek, Finta világhírű lesz? / fotó: Autószektor

 

A jókora sikerhez szükség volt persze arra is, hogy a családból elsőként érkező 250-es az 1968-as Budapesti Nemzetközi Vásáron kitűnő fogadtatásban részesült, a következő évben pedig már az NDK és a Szovjetunió felé is elindultak az első példányok, melyeket később a vasfüggöny mögött, illetve azon túl is előszeretettel használtak. A nizzai és Monacoi Nemzetközi Autóbuszhéten kapott szakmai fődíjak után a modellre még többen voltak kíváncsiak, hiszen utóbbin a monacói herceg egyenesen új kategóriát alapított az ott bemutatkozó magyar luxusautóbusz-prototípus miatt.

A 250-es prototípusa a Hotel Hungária előtt ? a képen balról a második alak Finta László / fotó: Fortepan

 

A 200-as család mellett Finta készítette el 1962-1963-ban a vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül forgolódó tíz mikrobuszt, ezzel egyidőben pedig megszületett az IBUSZ flottájának ékévé vált két panorámabusz, melyek egyikét néhány évvel ezelőtt mentették meg az enyészettől.

A MÁVAUT-nak készített mikrobusz, valamint a panorámabusz / Fotók: IHO

 

Az egyetemi diploma nélkül a világ legnagyobb buszgyárának vezető tervezőjévé vált konstruktőr karrierje mindezzel persze nem ért véget, hiszen a húsznál is több típus megalkotásával egyidőben, a buszgyárhoz való felvételének évétől a BME közlekedésmérnöki szakának tanáraként is oktatta a következő generációt, sőt, négy kötetben is összefoglalta az 1895-ben Uhri Imre kovácsmester műhelyeként született Ikarus gyár száztíz éves történetét.

Végső búcsúztatására 2018. július 12-én, csütörtökön, 11 órakor szülővárosában, Pomázon a református temetőben kerül sor.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A cápák medencéjében videóztak le egy úszkáló meztelen férfit péntek este a torontói Ripley?s Aquariumban, míg végül a biztonságiak ki nem tessékelték ? írta a CTV News
2018-10-15 19:49:17 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Megvan a magyar válogatott kezdőcsapata az Észtország elleni idegenbeli Nemzetek Ligája-mérkőzésre
2018-10-15 19:39:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ahogy korábban megírtuk, az egyetemek alig egy napot kaptak arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, aminek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, azaz a genderszakon
2018-10-15 19:29:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A fűtőberendezések ellenőrzésére kéri ügyfeleit a Főtáv
2018-10-15 19:24:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Még nincs egy egész napja, hogy kiderült, Meghan hercegné és Harry herceg hamarosan szülők lesznek, de a fogadóirodák máris rácsaptak a dologra
2018-10-15 19:23:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ne igyál egy egész hónapig - ez a fő mondanivalója a Száraz November kampánynak, ami most a nőket állítja középpontba, mert a nők ivása még mindig tabu
2018-10-15 19:23:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez