Trump reméli, hogy Kim Dzsongun tiszteletben tartja a szingapúri megállapodást

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump reméli, hogy Kim Dzsongun tiszteletben tartja a szingapúri megállapodást

Donald Trump amerikai elnök hétfőn Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta: reméli, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető tiszteletben tartja a szingapúri kézfogást.

I have confidence that Kim Jong Un will honor the contract we signed &, even more importantly, our handshake. We agreed to the denuclearization of North Korea. China, on the other hand, may be exerting negative pressure on a deal because of our posture on Chinese Trade-Hope Not!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 9, 2018

Az elnök először reagált a phenjani fejleményekre azóta, hogy szombaton Észak-Korea erőteljes szavakkal bírálta az Egyesült Államokat és az amerikai diplomáciát ?gengsztermódszerekkel” illette.

Bízom benne, hogy Kim Dzsongun tiszteletben tartja az aláírt szerződésünket, és ami még fontosabb, a kézfogásunkat

? írta Twitter-bejegyzésében Trump, utalva a június 12-én, Szingapúrban megtartott csúcstalálkozójára az észak-koreai vezetővel.

Megegyeztünk Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében

? folytatta az elnök, aki egyúttal Kínát okolta Mike Pompeo külügyminiszter múlt heti phenjani tárgyalásainak sikertelenségéért. Úgy vélte, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi vita miatt Kína talán negatív értelmű nyomást gyakorol Phenjanra. Bár hozzátette:

remélem, hogy nem így van!

Az amerikai kormányzat által sikeresnek mondott szingapúri csúcstalálkozón Donald Trump és Kim Dzsongun megállapodást írt alá, de nem Észak-Korea, hanem általában a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Ezt a megfogalmazást elemzők már akkor is túlságosan általánosnak, ezért lehetséges további vitákat gerjesztőnek ítélték. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója a múlt héten a részletek megtárgyalása végett Phenjanba utazott, és bár az első amerikai közlemények elégedettséget jeleztek, a tárgyalások végül is nem voltak sikeresek.

Pompeónak végül nem sikerült találkoznia Kim Dzsongunnal, és Észak-Korea a tárgyalásokról szombaton kiadott közleményében nagyon sajnálatosnak minősítette az Egyesült Államok magatartását és tárgyalási pozícióját. Az észak-koreai külügyminisztérium álláspontja szerint az Egyesült Államok megsértette a szingapúri csúcstalálkozón született megállapodás szellemiségét, különösen azzal, hogy egyoldalú követeléseket fogalmazott meg.

Trump: Észak-Korea már nem jelent nukleáris fenyegetést, aludjanak jól éjszaka Az amerikai elnök rendkívül elégedett a szingapúri tárgyalásokkal.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint egy férfi halt meg a belvároshoz közeli Botond utcában történt balesetben
2020-02-28 21:30:29 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Viki átvette a vezetést Dorcival szemben a női döntőben
2020-02-28 21:19:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Elérkezett a Medál játék női döntője is, a résztvevők Viki és Dorci voltak
2020-02-28 21:17:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az Index értesülései szerint pénteken az összes milánói kirándulásból hazatérő, itthon karanténba került diáklányon elvégezték a koronavírus-tesztet, mindegyikük eredménye negatív lett, egyelőre azonban nem engedik haza őket
2020-02-28 21:14:19 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
1:0-ra vezetett Dave. Vajon egyenlíteni tudott vele szemben Dávid?
2020-02-28 21:13:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kezdetét vette a férfi döntő, amely két nyert meccsig tartott
2020-02-28 21:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez