Trump reméli, hogy Kim Dzsongun tiszteletben tartja a szingapúri megállapodást

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump reméli, hogy Kim Dzsongun tiszteletben tartja a szingapúri megállapodást

Donald Trump amerikai elnök hétfőn Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta: reméli, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető tiszteletben tartja a szingapúri kézfogást.

I have confidence that Kim Jong Un will honor the contract we signed &, even more importantly, our handshake. We agreed to the denuclearization of North Korea. China, on the other hand, may be exerting negative pressure on a deal because of our posture on Chinese Trade-Hope Not!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 9, 2018

Az elnök először reagált a phenjani fejleményekre azóta, hogy szombaton Észak-Korea erőteljes szavakkal bírálta az Egyesült Államokat és az amerikai diplomáciát ?gengsztermódszerekkel” illette.

Bízom benne, hogy Kim Dzsongun tiszteletben tartja az aláírt szerződésünket, és ami még fontosabb, a kézfogásunkat

? írta Twitter-bejegyzésében Trump, utalva a június 12-én, Szingapúrban megtartott csúcstalálkozójára az észak-koreai vezetővel.

Megegyeztünk Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében

? folytatta az elnök, aki egyúttal Kínát okolta Mike Pompeo külügyminiszter múlt heti phenjani tárgyalásainak sikertelenségéért. Úgy vélte, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi vita miatt Kína talán negatív értelmű nyomást gyakorol Phenjanra. Bár hozzátette:

remélem, hogy nem így van!

Az amerikai kormányzat által sikeresnek mondott szingapúri csúcstalálkozón Donald Trump és Kim Dzsongun megállapodást írt alá, de nem Észak-Korea, hanem általában a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Ezt a megfogalmazást elemzők már akkor is túlságosan általánosnak, ezért lehetséges további vitákat gerjesztőnek ítélték. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója a múlt héten a részletek megtárgyalása végett Phenjanba utazott, és bár az első amerikai közlemények elégedettséget jeleztek, a tárgyalások végül is nem voltak sikeresek.

Pompeónak végül nem sikerült találkoznia Kim Dzsongunnal, és Észak-Korea a tárgyalásokról szombaton kiadott közleményében nagyon sajnálatosnak minősítette az Egyesült Államok magatartását és tárgyalási pozícióját. Az észak-koreai külügyminisztérium álláspontja szerint az Egyesült Államok megsértette a szingapúri csúcstalálkozón született megállapodás szellemiségét, különösen azzal, hogy egyoldalú követeléseket fogalmazott meg.

Trump: Észak-Korea már nem jelent nukleáris fenyegetést, aludjanak jól éjszaka Az amerikai elnök rendkívül elégedett a szingapúri tárgyalásokkal.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az új elektromos járművek száma 2025-re elérheti a 10 milliót, 2040-re pedig meghaladhatja majd a hagyományos járművekét, amely az e-mobilitás terén közel 2 000 milliárd dolláros üzleti lehetőséget jelent a közművállalatok számára – derül ki az Accenture új kutatásából
2019-04-18 18:33:51 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig. (Belföld)
2019-04-18 18:26:15 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kovács apjának vallomását csütörtökön ismertették a bíróságon
2019-04-18 18:26:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez