Bánki Erik elmondta, mit akar a Fidesz a futball közvetítési jogaival

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Bánki Erik elmondta, mit akar a Fidesz a futball közvetítési jogaival

A Népszava szúrt ki a minap egy nehezen értelmezhető célú bekezdést a sporttörvényt (meg az egyesülési jogról és a civil szervezetek működéséről szóló jogszabályokat) fazonírozó módosítási javaslatban. A Bánki Erik jegyezte szöveg szerint sportmérkőzések:

televíziós, rádiós, internetes vagy a nyilvánossághoz történő más módon történő közvetítésével kapcsolatos szerződések hatálya 2018. szeptember 30. napjával megszűnik, és ha e napon a közvetítésekkel kapcsolatos szerződésekből eredő jogokkal a sportszervezeten vagy sportszövetségen kívül más személy vagy szervezet rendelkezik, akkor a közvetítéssel kapcsolatos jogok 2018. szeptember 30. napján kártalanítás ellenében a törvény erejénél fogva a sportszervezetre szállnak vissza.

A napilap szerint az akció célja az MTVA által egészen a 2020/2021-es idényig felvásárolt tévés közvetítési jogok visszajuttatása a klubokhoz; az akció nagy vesztese pedig a pusztán az MLSZ-nek évadonként 3,76 milliárd forintot fizető köztévé lehet.

A Népszava arra jutott, hogy ?Orbán Viktor elégedetlen a Fidesz-közeli média működésével, ezért akár még a nyáron jelentős átszervezések jöhetnek, Andy Vajnától elvehetik a TV2-t, a Borsot és a Kisalföld valamint a Délmagyarország című megyei napilapokat és ezek is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülhetnek? Jelenleg Andy Vajnáé a Spíler Tévé nevű sportcsatorna, de ha esetleg ezt is viszi Mészáros Lőrinc, vagy valaki más bizalmi ember, a törvény könnyen lehet, hogy annak készíti elő a terepet, hogy a magyar foci közvetítésének joga átkerülhessen az új tulajdonoshoz?.

A 24.hu kérdésére a módosítót benyújtó Bánki Erik légből kapottnak nevezte a Népszava magyarázatát.

Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

A nem mellesleg az Országgyűlés gazdasági bizottságát elnöklő képviselő felidézte, hogy a nemzetközi kupameccsek közvetítési jogát csupán a főtáblás futballmérkőzések esetében tartotta meg magának az UEFA, a selejtezős összecsapások (a magyar csapatok lényegében csak ezen a szinten érdekeltek) közvetítési jogával maguk a klubok rendelkeznek.

E jogokat az utóbbi öt-tíz évben számos klub sok évre előre eladta egy-egy cégnek. Bánki azt mondja:

Vannak rosszul kötött szerződések és olyanok is, melyeket jószándékúan kötött egyik-másik klubvezetés, csak időközben rengeteget nőtt a közvetítési jog értéke. Adott aktuális klubvezetésnek lehetett az az érdeke, hogy az ő megbízatási idejére essen egy nagy bevétel, abból felmutathassa, milyen jó srác, az meg nem érdekelte, hogy későbbi vezetések alatt mi lesz az egyesülettel.

Konkrét példát, ?felelőtlen? klubot, klubvezetőt a politikus nem kívánt megnevezni.

Bánki Erik szerint a közvetítési jogok ?világszerte brutális értéknövekedésen mentek keresztül?:

Egyre több a pénz a sportban, különösen a futballban, tíz év alatt két-háromszoros a bővülés, amit jól példáz, hogy kilenc éve óriási szenzáció volt, hogy Ronaldóért százmillió eurót fizetett a Real Madrid, tavaly Neymar váltásakor 225 millió eurót utalt a PSG. Ennek megfelelően duzzadt a közvetítési jogok értéke még a nyugatinál lényegesen kisebb magyar sportpiacon is.

(A módosítás más sportágakra is vonatkozik, de azokban elenyésző összegről van szó.)

Bánki Eriktől tudjuk, a Fidesz-frakcióban több éve téma, hogy törvényhozással kéne segíteni fölülírni ezeket a magánjogi szerződéseket.

?A képviselőcsoportban elég sok sportszövetségnek, klubnak ül vezetője, elnökségi tagja, ők nyomják a sportlobbit, nem újkeletű dolog ez, csak most érett be? ? így Bánki.

A módosítójavaslat fölveti, milyen alapon kotorászik jogszerű magánszerződésekben a törvényhozás.

Bánki válasza:

Méltányolható ez a fenntartás. Pont ezért szerepel a törvényjavaslatban egy bekezdés, miszerint a cégek december végéig kártérítést kérhetnek a kluboktól. A klubok pedig ennek fényében eldönthetik majd, élnek-e egyáltalán a szerződésbontás lehetőségével, hajlandóak-e kártérítést fizetni.

Kérdeztük Bánki Eriket, mi a biztosíték arra, hogy pár év múlva, ha éppen megint olyanja lesz a politikának, nem annullálja a leendő új szerződéseket is. ?A biztosíték az, hogy akik ilyen szerződéseket kötöttek, ma már nincsenek pozícióban.?

Kérdés továbbá, hogy a cégek milyen összegű kártérítésben reménykedhetnek, s kérdés az is, hogy aki ehhez az eszközhöz nyúl, számolnia kell-e a kormány rosszallásával. Előbbire a képviselő nem tudja a választ, utóbbi félelmet indokolatlannak találja.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az 5 százalékból hármat a fővárosi önkormányzat, kettőt a vállalat állna
2019-02-23 17:00:18 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Venezuela ellen-elnöke is beszédet mondott egy lezárt átkelőhelynél
2019-02-23 16:50:34 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ahogy lapunk korábban megírta, a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel is együttműködhet az LMP az őszi önkormányzati választáson ? legalábbis erről döntött a zöldpárt szombati kongresszusa
2019-02-23 16:42:46 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ma van a cigányok elleni, rasszista gyilkosságsorozat talán legmegrázóbb állomásának, egy fiatal apa és ötéves kisfia hidegvérű kivégzésének tizedik évfordulója
2019-02-23 16:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Rotten Tomatoes évről évre megszavaztatja egy ezer tagú bizottsággal a legrosszabb filmeket és a színészeket, amit mindig az Oscar közelében osztanak ki
2019-02-23 16:23:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Jobbik megmaradását nevezte a májusi európai parlament választás fő tétjének szombaton, a párt rendkívüli kongresszusát követő sajtótájékoztatón Szilágyi György frakcióvezető-helyettes és szóvivő
2019-02-23 16:20:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez