Rekordszámú gyermek kapott védőoltást 2017-ben

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

2017-ben rekordszámú, mintegy 123 millió gyerek kapta meg a védőoltást világszerte ? derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF 2018. júliusi jelentéséből.

Ugyanakkor még mindig több mint 19 millió gyermeket nem láttak el a megfelelő oltásokkal, így az UNICEF és a WHO együttesen szólít fel cselekvésre, hogy az összes gyerekhez elérjen a védelem.

Az adatok rámutatnak, hogy: 10-ből 9 gyerek kapott minimum egy dózis diphteria-tetanus-pertussis elleni kombinált védőoltást 2017-ben, növelve a védelmet a gyakran halálos torokgyík, tetanusz és szamárköhögés ellen. 2010-hez képest újabb 4,6 millió gyermek beoltására volt szükség 2017-ben a globális népességnövekedés miatt. 167 ország vezetett be egy második dózis rózsahimlő elleni vakcinát a szokásos oltási rendjébe, és már 162 ország használja a rubella vírus elleni védőoltást. Ennek eredményeképpen 52 százalékos lefedettséget ért el a himlő és rubeóla elleni védelem, míg 2010-ben ez csak 35 százalék volt. Már 79 országban bevezették a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinát, amely a szexuálisan még nem aktív korosztályban képes a leghatékonyabban megelőzni a méhnyakrák kialakulását. Olyan újonnan elérhető oltóanyagok kerültek az életmentő oltási programba, amelyek védelmet nyújthatnak az agyhártyagyulladás, a malária és akár az ebola ellen is.

A sikerek ellenére közel 20 millió gyermek nem részesült a teljes körű immunizáció előnyeiben 2017-ben. Közülük 8 millióan (40 százalékuk) veszélyeztetett környezetben élnek, beleértve az olyan országokat, amelyeket konfliktus sújt. Ráadásul egyre nagyobb részük származik közepes jövedelmű országokból, ahol főképp a városi szegénységet érő igazságtalanság és kirekesztettség sokakat meggátol az immunizációhoz jutásban.

A népesség növekedésével egyes országoknak egyre többet kellene befektetniük az immunizációs programjukba. Hogy minden gyerekhez elérjenek a létfontosságú oltóanyagok, évente nagyjából 20 millióval több gyereket kellene beoltani három dózis diphtheria-tetanus-pertussis (DTP3) vakcinával, 45 milliót egy második dózis himlő elleni oltással, és további 76 millió gyereknek lenne szüksége három dózis pneumococcus elleni konjugált vakcinára.

Ennek elősegítése érdekében a WHO és az UNICEF azon dolgozik, hogy kiterjessze az immunizáció elérését, ezért:

Fejlesztenek az oltóanyagok minőségén, hozzáférhetőségén, használatának lefedettségén. Javítanak az erőforrások célzottabb felhasználásán. Regionális szintű tevékenységeket terveznek és biztosítják, hogy a védtelen emberek számára is elérhetőek legyenek a védőoltások.

 

The post Rekordszámú gyermek kapott védőoltást 2017-ben appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Megkezdődött az influenzajárvány az országban, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint a január 7-13
2019-01-16 16:41:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Majdnem harmadát elpusztította egy hőhullám két nap alatt a pápaszemes repülőkutyák ausztráliai populációjának - számolt be a BBC hírportálja egy új kutatásra hivatkozva
2019-01-16 15:30:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
A Robin Williams-film után 22 évvel készült folytatás majdnem egymilliárd dollárt hozott, nem csoda, hogy jön a harmadik rész
2019-01-16 15:01:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Még meg sem történt a brexit, máris filmet csináltak róla Benedict Cumberbatch főszereplésével, amiben egy pulóveres kampánystratéga történelmet ír
2019-01-16 12:52:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez