Még a halál is szereptanulás közben érte

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Hányan voltak a Tündérlaki lányok? Eredetileg hárman, ám miután Heltai Jenő saját novelláját színpadra írta, négyen lettek. A színdarab a novella továbbgondolása, ősbemutatója 1914. február 14-én volt a Vígszínházban, két évvel később már Bécsben és Berlinben játszották, töretlen népszerűségét jelzi, hogy mindmáig szerepel a színházak repertoárján.

A Tündérlaki lányok központi figurája egy, a társadalom által tisztességtelennek bélyegzett nő, aki azért bocsátja áruba tisztességét, hogy húgait támogassa és álmaikat ily módon valóra váltsa.

Hányan voltak a Gombaszögi lányok? A források megoszlanak: van, amely szerint öten, mások szerint hatan. A magyar színház- és kultúrtörténetbe négyük neve íródott bele, rajtuk kívül még egy Aranka, esetleg egy Sára nevű testvérről is tudunk. Ám hogy mennyire közismert figurái voltak a száz évvel ezelőtti pesti miliőnek, azt egyebek között az is mutatja, hogy mindmáig él az akkor szárnyra kapott pletyka, miszerint Heltai róluk mintázta fent említett művének szereplőit.

Eredeti családnevük Grün, a Gombaszögi név állítólag onnan ered, hogy a legidősebb nővér, Margit férjének, Romeiser Rezső (más források szerint Béla) szolgabírónak Gombaszögön voltak birtokai. Gombaszögi Margit férjhez menetele azért is volt sorsfordító esemény, mert ő ezzel be is fejezte alig egy évtizedig tartó, de sikerekben így is bővelkedő színészi pályafutását, amelyről a lapok egytől egyig meg is emlékeztek, amikor ez ?a jóságos, finom asszony?, ?a legdrágább szőke csoda? hosszú betegeskedés után, alig negyvenöt évesen, 1925. november 12-én elhunyt.

A Margitnál 10 évvel fiatalabb Frida ? testvéreihez hasonlóan ? tehetsége mellett a szépségéről is híres volt. Ez utóbbi is veszélybe került, amikor 1919. január 11-én egy Szabó Jenő nevű vésnökinas revolverrel rálőtt.

Frida ekkor már a Vígszínház ünnepelt sztárja volt, és a korabeli laptudósítások szerint másokhoz hasonlóan a 16 éves merénylője is  ? aki a támadás után főbe lőtte magát ? rajongott érte.

Egy ideig tartani lehetett attól, hogy a merénylet nem csak a lelkében hagy maradandó nyomokat, ám Fridának végül sikerült teljesen felépülnie. Másfél évtizeden került volt a Vígszínház ünnepelt művésze, a színpadról akkor vonult vissza, amikor második férje, Miklós Andor, az Est-lapok tulajdonosa 1933-ban meghalt. (Első férje Rajnai Gábor színész volt, akitől még 1918-ban elvált, a gyönyörű Fridát pedig a korabeli pletykák ekkor magával IV. Károllyal is összeboronálták.) A megözvegyült színésznő beült az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt. elnöki székébe, ám 1939-ben a zsidótörvények okán az állam elvette tőle a tekintélyes vállalatot. A háború után Frida visszatért a színpadra, és 1961-ben bekövetkezett haláláig a Színművészeti Főiskolán is tanított.

Heltai Jenő (1910 körül), Fotó: Országos Széchényi Könyvtár/ Színháztörténeti Tár: KA 7774/3

Minden bizonnyal Frida volt a legnagyobb sztár a Gombaszögi lányok közül, ám manapság mégis inkább Ella (1894?1951) nevét és alakját ismerjük. Bár a Színházi Élet című lap már 1913-ban új csillagként emlegette, az igazi nagy sikert Hunyady Sándor 1935-ös Lovagias ügy című vígjátékában nyújtott alakítása hozta el számára. Ella nemcsak a darab filmváltozatában szerepelt, hanem számos más, a magyar hangosfilmgyártás két háború közötti hőskorának mindmáig vetített klasszikusában. Harmincévesen férjhez ment egy bankárhoz, de három évvel később elvált.

Ella a pesti bohémvilág egyik jellegzetes alakja volt:

kártyaszenvedélyét a nővérek édesanyja, özvegy Gombaszögi Józsefné is felrótta, amikor 1936-ban a Színházi Élet meginterjúvolta. Ella hajnal négyig römizett a kávéházakban, majd hatra forgatni ment a filmgyárba, legalábbis a városban keringő szóbeszédek szerint, amit az érintett egy 1935-ös interjúban túlzásnak nevezett, mondván ?ketten játszunk és heten muriznak körülöttünk. Azért leszámolásnál néha előfordulnak súlyosabb differenciák is. Tegnap például huszonnégy fillért vesztettem?.

Mindazonáltal vérbeli színésznő volt, a halál is szereptanulás közben érte.

A legfiatalabb Gombaszögi lány, Irén élt a legtovább: 70 éves korában halt meg 1967-ben New Yorkban, ahova két évtizednyi színészi pályafutás után 1938-ban vándorolt ki férjével, dr. László Ernővel ? a bőrgyógyásszal, aki 1919-ben Fridát kezelte bravúrosan, és aki Amerikában kozmetikai szereket kezdett gyártani és forgalmazni. A jól menő vállalkozás révén a házaspár luxuséletet élhetett, baráti körükbe olyan személyiségek tartoztak, mint például Gréta Garbo.

A források a tekintetben is megoszlanak, hogy Heltai Jenő mondott-e bármit arról, hogy tényleg a Gombaszögi lányokról mintázta-e a Tündérlaki lányokat. Egyesek szerint soha, mások viszont úgy tudják, hogy az író elismerte, hogy van alapja a szóbeszédnek. Mindenesetre a darab legelső színpadra állításakor a legkisebb Tündérlaki lányt, Sárit Gombaszögi Ella alakította, aki a Budapesti Napló színi kritikája szerint ?meglepő érettséggel, igazsággal, teljes illúziókeltéssel? játszotta ?nehéz és érdekes szerepét?.

Kiemelt kép: Fortepan

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ryan Reynolds nemrég Pekingben járt, Kínában ugyanis még csak most mutatták be a Deadpo
2019-01-21 17:56:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Theresa May hétfőn ismertette konzervatív kormánya ?új? álláspontját a brit parlamentben az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásáról
2019-01-21 17:45:25 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Anne Hathaway azon túl, hogy kitűnően képes utánozni Matthew McConaughey-t, még az Oscar-díjas színész születésnapi partiját is egész szépen lekéste
2019-01-21 17:30:20 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
És az összes országgyűlési kampányszámláját feltöltötte az internetre
2019-01-21 17:30:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A két, akkor 10. osztályos fiú és a későbbi áldozat a gimnázium kezdete óta barátok voltak, de
2019-01-21 17:21:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Pert indít a Magyar Államkincstárral szemben és nyilvánosságra hozza az országgyűlési kampány idején felhasznált központi támogatáshoz kapcsolódó számláit a Momentum
2019-01-21 17:15:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez