Arctalan emlékmű a vallásszabadságnak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Arctalan emlékmű a vallásszabadságnak
Hogyan lesz az ötletből köztéri szobor? Mennyire szab határt az alkotói fantáziának a megrendelő? Melyik pályázat a győztes és miért?Dávid Ferenc egyházalapító püspök egész alakos szobrának elkészítésére hirdetett pályázatot a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség a vallásszabadság törvénye kihirdetésének 450. évfordulóján. Ennek apropóján egy szoborállítás folyamatát kísérjük végig a gondolat megszületésétől a köztéren felavatott alkotásig. Cikksorozatunk második részében a döntésről beszél az egyik elbíráló Kovács István, és a győztes alkotó, Bocskai Vince is megszólal.
A püspökre emlékeznek

Dávid Ferenc az Erdélyi Unitárius Egyház megalapítója és első püspöke meghatározó módon járult hozzá a Tordai országgyűlés döntéséhez, amelyben a világon elsőként ismerték el a vallásszabadsághoz való jogot. A vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulóján 2018. január 13-tól 2019. január 13-ig szerteágazó ünnepségsorozattal emlékeznek meg. 

- Tíz pályamunka érkezett, három az anyaországból ? közülük ketten erdélyi származásúak ? és hét Erdélyből ? meséli Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség közügyigazgatója, aki egyike volt a döntéshozóknak. - A pályázatokban különböző értelmezési szempontok érvényesültek, egész alakos, figuratív megjelenésre összpontosító, konkrét arcot és alakot kreáló tervek, nagyon realisztikus, a XIX. századra jellemző megjelenítésű, és egy teljesen elvont, Dávid Ferenc gondolatiságát, üzenetét geometriai formákban megfogalmazó elképzeléssel is találkoztunk. Volt, aki plasztikai megoldásokban gondolkodott és volt, aki a megvilágítást is a műalkotás részeként gondolta el ? részletezi az ötleteket Kovács István. - Az egyházközség ragaszkodott a szakmai szempontokhoz, és végül hosszas parázs vitákat követően egy határokat feszegető mű, Bocskai Vince pályaműve mellett döntöttünk, bár még mindig vannak különvélemények zsűriben ? beszél a döntésről Kovács István. - A győztes terv nagyon érdekes értelmezésben ötvözi a plasztikai megjelenítést Dávid Ferenc gondolatiságával, a püspök egy kerek kövön áll, reverendájának redői orgonaszerűek, kezében pedig egy könyv látható, ami lehet a Biblia, de lehet a maga által írt teológiai vitairat is. Bocskai Vince nem talált ki konkrét arcvonásokat, nem az arckifejezés a fontos, hanem amit ? többek között ? a testtartás sugall. Igaz, ez kissé kockázatos döntés, mert a gyülekezeti közösség szeretne tekintetet is látni vallásalapítójáról. De a legfontosabb, hogy az igazságkereső, megalkuvásra képtelen reformer, a vallásszabadság a világon elsőként való törvénybe iktatását elősegítő Dávid Ferenc szellemisége megjelenjen Sepsiszentgyörgyön, az unitárius templom közeli parkban ? teszi ki a hangsúlyokat Kovács István.Költségek:

A szobor összköltsége 45 ezer euró (nagyjából 14,6-14,7 millió forint). Ebből tízmilliót a magyar kormány biztosít a jubileumi emlékév keretéből, a többit az egyházközség és Sepsiszentgyörgy városa állja. 

Tisztelet a bátorságnakA szobrász névjegye

Bocskai Vince erdélyi magyar szobrászművész Szovátán született 1949-ben. 1990 óta terrakottában készült szobraival foglalkoztatott köztéri szobrásszá vált Erdélyben, s Magyarországon is. Köztéri portrészobrait gondos mintázás és az úgynevezett "groteszk realizmus" jellemzi. Többek között Gyulán látható Báró altorjai Apor Vilmos vértanú püspökről készült szobra, Kolozsváron Márton Áron püspök egész alakos szobra, Bod Péterről készített mellszobra pedig Felsőcsernátonban, Bod Péter szülőhelyén.

? Római katolikus vagyok, de inkább ökomenikusnak tartom magam, mindig érdekelt Dávid Ferenc személyisége. Kihívás ábrázolni mindazt, amit létrehozott, amin keresztülment katolikus pap korától az unitárius egyház megalapításáig. Rendhagyónak tartom és csodálom, hogy volt bátorsága kiállni a meggyőződéséért annak ellenére, hogy a katolikus egyház kirekesztette azokat, akik nem értettek egyet ? indokolta Bocskai Vince szorbrászművész, hogy mi vette rá a jelentkezésre. Egy nagyjából 10X2,7 méteres bronzszobrot képzelt el pályázatában, amelyben hangsúlyos, hogy Dávid Ferenc arcvonásait nem ábrázolja. ? Két ok vezérelt, amikor úgy döntöttem, hogy arcvonások nélküli alkotás készül, egyrészt mert hiteles ábrázolás nem maradt az utókorra, másrészt pedig mindenképpen el akartam kerülni, hogy bárki ismert emberre hasonlítson a művem. A középtengelyben egy arcél lesz, a szemüreg helyét diszkréten érzékeltetem, és menet közben még készítek tanulmányokat, hogy minél inkább közvetítsem a sejtelmességet, amelyet ez a rendkívüli személyiség sugároz. De a szobrász tudja, minden makett egy kísérlet, ezért decemberig, amikor az agyagváltozatot bemutatom a bírálóknak, még alakulhat a mű ? mondta Bocskai Vince.A zsűri:

Vécsi Nagy Zoltán ? művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője Gazda József - író, művészeti író, szociográfus, tanár, művelődésszervező Gergely Zoltán ? szobrászművész Vargha Mihály ? a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója Ütő Gusztáv ? festőművész, grafikus Élthes Barna ? szobrászművész Czimbalmos Kozma Csaba ? műépítész, Sepsiszentgyörgy városgondnoka Gazdag Éva ? a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség gondnoka Kovács István - a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség közügyigazgatója 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Antonio Negret Szereplők: Scott Eastwood, Gaia Weiss, Freddie Thorp, Ana de Armas
2019-11-13 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Peter Falk, Matthew Rhys, Douglas Roberts, John Finnegan, Jennifer Sky
2019-11-13 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A címvédő Győr magabiztosan verte kedden a vendég Debrecent a női kézilabda NB I-ben
2019-11-12 23:44:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kilakoltatják Bayer Zsoltot a Várból? Kapnak béremelést az ellenzéki kerületekben a pedagógusok? Miért szerződnek Czeglédy Csabával? Baloldali pártok fővárosi polgármesterei beszéltek arról, mit fognak máshogy csinálni, mint fideszes elődeik
2019-11-12 23:29:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Esmeralda időt, és türelmet kér Dr. Lazcanotól, nem tudja mit szeretne. Florecita és Dionisio a
2019-11-12 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ne maradj le az Újratervezés legújabb adásáról!
2019-11-12 22:40:25 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez