így emlékezik meg a német sajtó Szepesi Györgyről

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
így emlékezik meg a német sajtó Szepesi Györgyről

A német távirati iroda a dpa is beszámolt arról, hogy 96 évesen elhunyt Szepesi György sportkommentátor, aki ott volt a német szemszögből nézve ?berni csodánál?, ahol a németek 3-2-re fordítva világbajnokok lettek a döntőben a magyar válogatottat elverve. A Frankfurter Allgemeine Zeitung azonban egy hosszabb nekrológot is írt a Szepesiről.

Nemcsak a kommentátorról írnak, hanem az 1954-es vereség utóéletéről is, arról hogy ezrek mentek az utcára, ablakokat, villamosokat dobálva meg, és a szövetségi kapitány Sebes Gusztáv lakását is tönkretették. Megemlíti, hogy vannak, akik az 1956-os forradalom előfutásának tekintik mindezt. Megemlékeznek ?a legszerencsétlenebb? Grosics Gyuláról, akit bűnbaknak neveztek a német győzelem után Magyarországon, és akit kémkedéssel és árulással is megvádoltak. Ami nem teljesen igaz, bár kémkedés miatt vizsgálódtak, végül csempészettel vádolták meg.

Majd visszatérnek Szepesihez, akiről azt írják, hogy zsidó családba született Friedländer György néven. És itt kezdődik az érdekes része, mert azt is megemlíti, hogy apját buchenwaldi koncentrációs táborba küldték, míg a fiú Ukrajnában volt munkaszolgálatos.

Ami igaz is (emellett Kelet-Magyarországon is kényszermunkát kellett végeznie), a meglepő inkább az, hogy pár ? többségében a Wikipediáról szedett ? kivételtől eltekintve erről nem igen írt egy magyar nekrológ sem. Szepesi 1944-ben került Ukrajnába, apja nem élte túl a tábort.

Ahogy arról is ír a németnyelvű cikk szerzője, hogy sporttörténetből doktorátust szerzett Budapesten, ami lehtséges, de ennek jelét nem találtuk az interneten, mindössze, hogy 1951 és 1954 között a Testnevelési Főiskolára járt.

Majdfelsorolja hány foci-vébén, olimpián kommentátorkodott, hogy a FIFA-nál, az MLSZ-nél dolgozott, majd ügynökmúltjáról is beszámolnak, hogy Paul Lendvai 2006-ban arról írt, hogy Szepesi jelentett róla ?Galambos? fedőnév alatt.

Valószínűleg sportolókról is jelentett, de erről soha nem beszélt, és mi ezeket a történeteket nem csak a halála alkalmából említjük, hanem az aktuális vitához való hozzájárulásként, hogy mit tesz igazából a politika a labdarúgással

? fejezi be a cikkíró, Evi Simeoni.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

folytatás

Legkedveltebb hírek
A házelnök szerint az ellenzék szerdai akciója megmutatta, hogy a jelenlegi szabályok nem bírnak visszatartó erővel
2018-12-13 21:42:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A MOL Vidi FC 2-2-es döntetlent játszott a továbbjutást már korábban kiharcoló Chelsea ellen az Európa Liga L csoportjának utolsó fordulójában
2018-12-13 20:56:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A szorosan egymás mellett álló rendőrsorfalat füstgránátokkal és petárdákkal dobálják a tüntetők
2018-12-13 20:50:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Március 8-án a Budapest Darts Gála keretében Magyarországra, az Érd Arénába látogat a sportág kiemelkedő egyénisége, Michael van Gerwen
2018-12-13 20:43:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez