Rég nem látott magyar Csillagok háborúja-plakátok kerültek elő

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Rég nem látott magyar Csillagok háborúja-plakátok kerültek elő

A hetvenes-nyolcavanas évek mindent elsöprő Csillagok háborúja-hulláma nem csak a nyugati országokban, de a vasfüggöny mögött is ledöntötte a moziba nézőket ? a klasszikus trilógia nem ritkán több éves késéssel bemutatott epizódjai körül azonnal óriási rajongótábor alakult ki, sőt, a magyar fröccsöntő ipar is lassan ráállt a különböző figurák gyártására.

Van régi, magyar Star Wars figurája? Ne dobja ki, százezreket érhet! A nemsokára kalapács alá kerülő Boba Fett-figura akár másfél millió forintért is gazdát cserélhet. De hogyhogy készülhettek figurák a kádári Magyarországon?

Az óriási sikerhez persze hozzájárultak Helényi Tibor kissé szürreális magyar plakátjai is, amiket látva az emberek azonnal sorba álltak a jegyekért.

Nem Magyarország volt persze az egyetlen, ahol nem vették át a jól ismert amerikai plakátokat: a vasfüggöny mögötti országokban sorra készültek a furábbnál furább, a filmhez legtöbbször alig kapcsolódó, sokszor nem létező szereplőket is felvonultató grafikák, mégis talán nálunk születtek meg a legkomplexebb alkotások, így Helényi Tibor országosan terjesztett plakátjai, rajtuk a hegyes erőset nyelt, a kezében egy vízátfolyós bojler őrlángját tartó Süsüvel, valamint az elcsúszott szemű, lézeres levélnyitó kést tartó Darth Vaderrel:

A nem túl élethű Vader-maszkkal, valamint a Sötét Nagyúr jobbján álló, groteszk arcú robotemberekkel:

így néznek ki a valóságban a Csillagok háborúja-sorozat legfestőibb helyszínei Ezeréves maja templom, amerikai erdő és spanyol palota ? ez csak néhány a klasszikus sorozat forgatási helyszínei közül. íme, a legszebbek.

Vagy épp A Jedi visszatér metálrajongó Süsüjével:

Több grafikus pályázott persze az országos plakát elkészítésére ? így például Felvidéki András is, aki némiképp szokatlan módon fekvő tájolású, A2-es művel próbálta meg legyőzni a vetélytársait, melyen nem csak a diszkólámpa-agyú C-3PO, de a nyelvét nyújtó Chewbacca és egy szokatlanul szőrös tauntaun is feltűnik. Ezt a képet is sokszorosították, ma pedig a gyűjtők legféltettebb kincseik közt őrzik.

Nem ezek voltak azonban az egyedüli, a filmet hirdető plakátok, hiszen sokszor a kisebb-nagyobb mozik saját grafikusaikkal készíttették el az éppen vetítendő filmekhez kedvet hozó képeket ? így tett a nagykanizsai Béke Mozi is, melynek előterében hosszú éveken át a mozi csapatához tizennyolc évesen csatlakozott festőművész, Ludvig Zoltán készítette el a figyelmet a filmekre irányító grafikákat.

A Béke Mozi a hatvanas évek végén ? A XX. század első felének meghatározó építésze, az erdélyi motívumokat a távol-keletiekkel vegyítő Medgyaszay István (1877-1959) 1927-re elkészült munkája, a nagykanizsai Városi Színház, ami a hatvanas években Béke néven mozivá vált, és egészen 1992-ig adott otthont filmvetítéseknek. Mára helyreállították, Medgyaszay Ház néven kulturális központként működik. / fotó: egykor

 

így volt ez 1979-ben és 1982-ben is, mikor Az új remény, illetve A Birodalom visszavág plakátjának elkésezítésére kérték fel.

Helényihez és Felvidékihez hasonlóan természetesen ő is látta a filmet, sőt, standfotókat is használhatott a mozi előterét végül egy hónapon át díszítő munkákhoz

? mesélte a 24.hu-nak.

A kartonra kasírozott, szélein kissé szakadozott, festett képek ? méretük 98,5 x 121,5, illetve 99,5 x 122,5 cm ? túlélték az elmúlt közel négy évtizedet, hogy szeptember 7-én a Pest-Buda Aukciósház 24. plakátárverésén kerüljenek kalapács alá.

A 250 ezer forintos kikiáltási árral rendelkező Csillagok háborúja-plakátok mellett két másik Ludvig-mű is keresi majd az új gazdáját: a Pokoli toronyhoz, illetve A három testőrhöz 1978-ban, illetve 1980-ban készült grafikák, melyek szintén ugyanerről az árról indulnak majd:

A szocialista blokk legjobb Csillagok háborúja-plakátjait korábban egy hosszú galériában mutattuk be ? ezek a képek itt érhetők el.

A vasfüggöny mögött ezekkel a Csillagok háborúja-plakátokkal próbálták a mozikba csábítani az embereket A néhány hónapos, vagy épp több éves késéssel megérkezett klasszikus trilógia darabjaihoz a szocialista országokban elképesztően furcsa plakátok készültek. Bemutatjuk a legrendkívülibbeket.
folytatás

Legkedveltebb hírek
Amerikai vígjáték-sorozat
2019-10-16 09:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sokan már most megrendelték karácsonyra az ajándékokat, de esetenként akár több hónapot is kell várni, hogy megérkezzen
2019-10-16 09:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Jól jártam azzal, hogy ilyen közgyűlési háttérrel nem én leszek a főpolgármester ? mondta lapunknak Tarlós István, aki annak is örül, hogy véget ért a mocskos kampány
2019-10-16 09:34:39 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az ingatlanárak elszabadulása és a babaváró kölcsön egyedi szabályozása miatt adósságot adósságra halmoz a lakosság
2019-10-16 09:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Október 15-től lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor déli féltekére szóló ösztöndíjaira
2019-10-16 09:16:27 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ana Leticia úgy érzi, hogy testvérei elárulták őt
2019-10-16 09:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez