Az Orbán-bányában forgolódnak Mészáros üzlettársának teherautói

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az Orbán-bányában forgolódnak Mészáros üzlettársának teherautói

Nagy a forgalom az Orbán Viktor apjának többségi tulajdonában lévő kőbányánál, és az utóbbi hetekben gyakran feltűntek Mészáros Lőrinc üzlettársának teherautói is ? írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében

Ezek a teherautók a Vakond Via Kft. járművei, amely a Duna Csoportként ismert építőipari konglomerátum tagja. Ez a csoport az elmúlt években ? több esetben az Orbán Viktorral jó személyes viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc cégeivel társulva ? sorra nyert el nagyértékű állami megbízásokat. Az együtt végzett munkák mellett más kapcsolat is van a cégcsoport és Mészáros között: a Duna Csoport meghatározó tulajdonosának, Szíjj Lászlónak közös cége is van a mára az ország egyik leggazdagabb emberévé vált egykori felcsúti gázszerelővel.

A Vakond Via Kft. nem válaszolt a Direkt36-nak a szállítmányok tartalmával és úti céljával kapcsolatos kérdéseire, de legutóbbi üzleti beszámolója szerint a társaság tevékenységét elsősorban a cégcsoport zászlóshajójának számító Duna Aszfalt kivitelezési munkái kötik le. A cégcsoport honlapján fellelhető információk szerint ezek jellemzően közpénzből megvalósuló nagyberuházások, például útépítések és csatornázások. A Direkt36 korábban egy cikksorozatban mutatta be, hogy ilyen munkákban jelentek meg beszállítóként és alvállalkozóként az Orbán Viktor apjának és testvéreinek tulajdonában álló cégek is.

A Vakond Via teherautói láthatóan gyakori vendégek a Fejér megyei Gánt közelében elterülő bányatelepen. Nemcsak július 26-án tűntek fel a vakondos matricával feldíszített kamionok, hanem egy héttel korábban is lehetett látni a cég járműveit az Orbán-bányánál, ahol egyébként is nagy a forgalom. A Direkt36 munkatársának látogatásai során folyamatosan érkeztek a teherautók az Orbán apjának többségi tulajdonában lévő Dolomit Kőbányászati Kft. nevű cég telepére. A legtöbb teherautón nincs jelzés, így csak ritkán derül ki egyértelműen, hogy mely cég szállítja a terméket.

A Direkt36 által készített videón jól látható, hogy milyen nagy forgalom zajlik a bányánál.

A tényfeltáró központ a Dolomit Kft.-t is megkereste több kérdéssel, de ők szokásuknak megfelelően nem reagáltak ezekre.

A Direkt36 emlékeztet arra, hogy az Orbán család három legfontosabb vállalkozása ? a Dolomit Kft, a Gánt Kő Kft, és a szállítmányozással foglalkozó Nehéz Kő Kft. ? tavaly közel 5 milliárd forintnyi bevételt termelt, ami majdnem a duplája az 5-6 évvel ezelőtti forgalomnak. Eközben a magánvagyonuk is jelentősen gyarapodott, az elmúlt 3 évben ugyanis több mint 6 milliárd forintot vettek ki osztalékként ezekből a cégekből, igaz, ennek egy részét a Dolomit Kft. kisebbségi tulajdonosai, az Orbán családhoz rokoni szálon nem kötődő üzlettársak kapták.

Úgy tűnik, hogy a családi vállalkozások irányításában főszerepet játszó Orbán Győző ? a miniszterelnök édesapja ? nem aggódik amiatt, hogy kedvezőtlenre fordulnának az üzleti kilátásaik. A Dolomit Kft. idén áprilisi taggyűlésén döntött arról, hogy úgy fizetnek ki 2,5 milliárd forintnyi osztalékot, hogy annak többségét a korábbi években felhalmozott tartalékból fedezik. A jegyzőkönyv szerint ekkor Orbán Győző igyekezett megnyugtatni tulajdonostársait, hogy az osztalékfizetés nem fogja veszélyezteti a cég fizetőképességét.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ráduly Margit az utóbbi időben a Rádió Bézs műsorvezetője volt, egy-egy dalon keresztül szerette volna megmutatni a gyermekkort, a békét, a szabadságot, az emlékeket és az elfogadást
2019-10-14 02:35:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nemcsak a belső pesti kerületeket veszítette el a Fidesz, hanem meglepetésre egy sor budait is
2019-10-14 02:32:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Főpolgármesteri poszt, a kerületek többsége, fővárosi közgyűlés, a képviselői posztok többsége: az ellenzék mindent vitt
2019-10-14 02:31:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A falusi pedig egyre inkább fideszest. Kistelepüléseken erősödött a kormánypárt, a na
2019-10-14 02:01:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Az ellenzék a fővárosban jól szerepelt, a megyein jogú városokban várakozás felett teljesített, de a kistelepüléseken láthatatlan maradt
2019-10-14 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Rendező: Michael Caton-Jones Szereplők: Sharon Stone, David Morrissey, David Thewlis, Char
2019-10-14 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez