Elkészült az augusztus 20-i tűzijáték zenéje

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Elkészült az augusztus 20-i tűzijáték zenéje

Elkészült az augusztus 20-i Kossuth téri ünnepség és az esti tűzijáték zenéje; az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja, a szerzeményben hallhatjuk majd Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt is szólózni.

A dalt pénteken vették fel a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A felvételen közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Szarka Tamás zenekara és a Honvéd Férfikar Balogh Sándor karmester vezényletével.

Szarka az MTI-nek elmondta, óriási megtiszteltetés volt számára a felkérés, hogy írjon Magyarország születésnapjára Szent Istvánról egy dalt, és nagy izgalommal várják a fellépést. Azt is hozzátette, hogy az alkotás fő üzenete, alcíme, amely szöveg el is hangzik a darabban: “Csodaország Magyarország.”

Szarka Tamás és Miklósi Erika. Kép: Máthé Zoltán/MTI

A zeneszerző azt is elmondta, hogy egy verset is írt a Szent Koronáról, a tűzijáték végén pedig meglepetésre számíthat a közönség. A harminc perc hosszú zenemű mögött egyébként két hónapos munka áll, a szövegírástól kezdve a hangszerelésen át a felvételig. A dal szövegét István király fiához, Imre herceghez írt intelmei ihlették. A műben ezek közül kettő jelenik meg: Az egyik az irgalmasságról szól, a másik arról, hogy az alázat felemel, a gőg pedig letaszít. Szarka szintén fellép szólistaként.

Miklósa Erika, aki már többször dolgozott együtt a zeneszerzővel, szintén megtiszteltetésként élte meg, hogy rész vehetett a produkcióban.

Egy magyar művésznek óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti ünnepen felléphet, énekelhet, pláne akkor, ha ezt Szarka Tamás zenéjére teszi, amely nem szűkölködik a magyar népzenei hagyományokban sem

– nyilatkozta az operaénekes. Miklósa emellett azt is elmondta, hogy a zenemű alapja egy magyar népdal, és az teljesedik ki modern operává.

A mű próbája augusztus 10-én. Kép: Máthé Zoltán/MTI

Kiemelt kép: Magyar Attila/Flickr/Wikimedia Commons

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az emberi erőforrások minisztere Budapesten született, de azzal öregbítette Vas megye hírnevét, hogy ott járt iskolába
2018-08-19 00:07:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Ajánló - Szereplők: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Michael Pena, Logan Lerman, Jon Bernthal 
2018-08-18 23:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tehetségkutató műsor
2018-08-18 23:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Villarreal hazai vereséggel kezdte a spanyol bajnokságot
2018-08-18 22:23:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez