Egy bögre kergeti őrületbe az internetet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egy bögre kergeti őrületbe az internetet

Szerencsére minden évre jut egy-két olyan illúzió, ami lázban tartja az internet népét: az első ilyen talán annak a bizonyos ruhának az esete volt, amit a netezők fele kéknek, a másik fele pedig fehérnek látott. Aztán a legutóbbi a Yanny-Laurel vita volt, ennél azt nem tudtuk eldönteni, hogy egy hangfelvételen melyik nevet mondják ki – volt, aki kristálytisztán Yanny-t értett, és volt, aki Laurelre esküdözött. Ez a bögrés illúzió lehet a következő ilyen eldöntendő vita – bár kicsit kilóg a sorból, mivel speciálisan erre a célra alakították ki.

Tony Fisher puzzle-készítő Kokichi Sugiharától inspirálódott, amikor megalkotta a bögrét: a japán matematikus és művész különleges, optikai illúziókkal operáló alakzatokat készít, pont olyanokat, mint amilyen ez is. Fisher egy tükörrel illusztrálja a trükköt, a bögrének az alakja pedig nagyjából tényleg csak a perspektíván múlik.

Ha felülről nézzük, egyértelmű, hogy a bögre pereme négyzetes, de teljesen más a helyzet, amikor Fisher elkezdi forgatni, és másik oldalát is látjuk. Ilyenkor hol hengernek tűnik, hol újra négyzetesnek. Fisher egy tükröt is használ, hogy még hatásosabb legyen az illúzió: ebben is mindig más alakúnak látjuk a bögrét, attól függően, hogy milyen perspektívából nézzük.

A művész még demonstrálja is, hogy biztosan nem kameratrükkről van szó: tejet önt a bögrébe, és kevergetni kezdi – a tükörben a négyzetes bögre látszik, a tükör előtt pedig a henger alakú, ez a leglátványosabb része az egész videónak.

Fisher egyébként már korábban is foglalkozott olyan projektekkel, amelyekben vizuálisan van egy kis csavar: kirakott például egy óriási, nála nagyobb Rubik-kockát, miután megépítette a kertjében. De készített már különböző, furcsa és lehetetlennek tűnő kirakókat, és kifejezetten szeret a Rubik-kockához hasonló logikai játékokat szétszerelni, aztán összeszerelni.

Az ötletadó Kokichi Sugihara egyébként maga is szeret hasonló alakzatokat kitalálni, bár ő nem a kirakós játékok, inkább az optikai illúziók híve. 2016-ban például második lett az Év Legjobb Illúziója versenyen a kétértelmű henger illúziójával, ami nagyon hasonlóan működik, mint Fisher bögréje. Valószínűleg innen jöhetett az inspiráció is.

Nagy Niki korábbi cikkei Tényleg ki kell kapcsolni a laptopot éjszakára?Új gyógymód jöhet az egyik legnagyobb népbetegségreElon Muskon röhög a fél internet
folytatás

Legkedveltebb hírek
103 éve, 1918. január 15-én született Gamal Abdel Nasszer egyiptomi elnök, a modern idők e
2021-01-15 15:14:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Samsung február 12-én teszi elérhetővé az eddigi legolcsóbb 5G-s mobilját, a Samsung A32 5G-t
2021-01-15 14:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Két év után nem fúr tovább az Insight űrszonda robotvakondja a Marson – írja az MTI a NASA közlésére hivatkozva
2021-01-15 14:01:18 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Több mint tízezer ősi érmét találtak a közép-kínai Hunan tartományban ? közölték szerdán helyi illetékesek
2021-01-15 13:29:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Microsoft az idei évben jöhet ki a Windows 10X nevű operációs rendszerével, ami a ChromeOS mintájára az olcsóbb laptopokra kerülne rá
2021-01-15 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tavaly októberben tűntek fel arra utaló jelek, hogy a YouTube az e-kereskedelem terén is magasabb fokozatba kapcsolna
2021-01-15 12:38:56 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez