Komoly meglepetést tartogatott az ősi temető

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Komoly meglepetést tartogatott az ősi temető

A szakértők úgy vélik, hogy az érintett temetőt Kenya legkorábbi pásztorai hozták létre – írja az IFLScience. Az Észak-Lothagamnak nevezett lelőhelyen a kutatók férfiaktól, nőktől és gyerekektől származó maradványokat egyaránt találtak.

A korabeliek egy nagyjából 30 méteres kiemelkedésen alakítottak ki üregeket, melyekbe összesen legalább 580 ember maradványait helyezték el. Ezután a gödröket kövekkel töltötték fel, majd megalit oszlopokat helyeztek el a területen. A becslések alapján a temetőt nagyjából 4 300 évvel ezelőttig használták.

A helyi régészeti bizonyítékok azt sugallják, hogy a korabeliek olyan társadalomban éltek, ahol mindenki egyenlő volt. Ez igen meglepő, ugyanis az Észak-Lothagamnál feltárt temetőhöz hasonló struktúrákat általában tagolt hierarchiájú népcsoportok szoktak kialakítani.

Elizabeth Sawchuk, a Stony Brook Egyetem munkatársa és az új tanulmány társszerzője szerint egyéb bizonyíték hiányában a lelőhely azt igazolja,

hogy egyes népek társadalmi rétegződés nélkül is létrehozhattak monumentális emlékeket.

A szakértők korábban úgy hitték, hogy efféle maradandó építményeket csak letelepedett, erős vezetői réteggel rendelkező populációk alakítottak ki. Észak-Lothagamnál ugyanakkor láthatóan mindegyik holttestet ugyanolyan törődéssel temették el, és mindegyik személyt hasonló minőségű és mennyiségű díszben helyezték el a sírba. A kutatók szerint ez az egyenlőségre törekvő társadalom újabb bizonyítéka.

A sírban talált ékszerek – fotó: Carla Klehm

A lelőhely egyébként Kelet-Afrika legkorábbi és legősibb monumentális temetője. Az üregekre elhelyezett oszlopokat mintegy egy kilométerrel távolabbról szállították a helyszínre.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy mi vette rá a korabelieket a hatalmas emlékmű létrehozására. Elképzelhető, hogy az időszak nehéz körülményei, például az egyre csökkenő csapadékmennyiség miatt a pásztorok fontosnak látták, hogy összedolgozzanak. A temető létrehozása talán erősítette az egyének közti kapcsolatokat és a közösség összetartását, az összejövetelek pedig az információcserét is elősegítették.

Kiemelt fotó: Katherine Grillo

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Keoni Waxman Szereplők: Steven Seagal, Luke Goss, Lauro Chartrand, Georges St-Pierre, Darren E
2019-04-22 03:25:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Enyedi Ildikó Szereplők: Nagy Ervin, Schneider Zoltán, Jordán Tamás, Borbély Alex
2019-04-22 02:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Neil LaBute Szereplők: Morgan Freeman, Renée Zellweger, Chris Rock, Greg Kinnear,
2019-04-22 01:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Facebook, Instagram, Snapchat és társai. Mi, magyarok évente több mint négymilliárd fotót készí
2019-04-22 00:29:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez