Orbán: Ez egy kommunista tempó

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán: Ez egy kommunista tempó

Az egész helyzet abszurd,

mondta a kedden délután tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, azt követően, hogy felszólalt az Európai Parlamentben (EP). Az EP szerdán szavaz arról a Sargentini-jelentésről, amely  a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. A szavazás döntő fontosságú: amennyiben az EP elfogadja a jelentést, az Európai Unió történetében először indulhat meg a hetes cikkely szerinti eljárás, amellyel végül el is veszíthetjük a szavazati jogunkat az Európai Tanácsban, az EU fő döntéshozó szervében.

Orbán szerint az Európai Parlament arra akarja kényszeríteni a ?magyar embereket?, hogy ne azt tegyék, amire néhány hónappal ezelőtt szavaztak, hanem arra, amit az EP akar.

Ez egy kommunista tempó,

tette hozzá a magyar miniszterelnök. Szerinte ha elindítják a 7-es cikkely szerinti eljárást, azt Magyarország ellen fogják elindítani, és Magyarországtól fogják megvonni a szavazati jogot.

Orbán úgy véli, hogy az Európai Néppárt (EPP) elvesztette a karakterét, és úgy ugrál, ahogy a szocialisták és a liberálisok diktálnak. A Fidesz az EPP lojális tagja és azon fognak dolgozni, hogy megreformálják azt.

A Fideszt egy ember rúghatná ki az Európai Néppártból, de ő már nem él,

mondta Orbán arra utalva, hogy a Fideszt annak idején Helmut Kohl korábbi német kancellár hívta meg az EPP-be. Egy későbbi újságírói kérdésre megerősítette: a Fidesz nem lép ki az Európai Néppártból: ?Maradunk és harcolunk.?

A kormány nagyon nem akarja, hogy egy EU-s bizottság megnézze a felcsúti kisvasutat Lázár János és Deutsch Tamás szerint politikai támadásról van szó. Mit vétett az a szerencsétlen kis falu?

Egy pártcsalád, ha első akar lenni, akkor szélesnek kell lenni. Juncker úr mondta, hogy problémát okozunk neki, hogy ott vagyunk a Néppártban. Ő is problémát okoz nekünk.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha nincsenek fékek és egyensúlyok, akkor hogyan lehet kontroll alatt tartani a korrupciót, Orbán azt válaszolta:

A legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszer Magyarországon van. (?) Ezért példaként szeretné ajánlani Magyarországot mások számára.

Matteo Salvini olasz belügyminiszterről azt mondta:

Hosszú évek óta az első bátor olasz, aki kísérletet tesz arra, hogy megvédje a határokat.

Az jövő évi EP-választásról szólva megjegyezte: a Fidesz nem akar Európában kampányolni, ők a magyar embereknek akarnak kampányolni.

Mi vagyunk a leg-proeurópaibb párt az egész Európai Unióban.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak, akik az EPP-ből gondolják azt, hogy a Fidesz munkája nem demokratikus, a miniszterelnök azt válaszolta: az EPP megosztott, de nem a demokrácia, hanem a migráció kérdésében. ?Ezen nem tudunk túllépni.?

Emmanuel Macronnak az a terve, hogy felrobbantsa a néppártot,

és Orbán szerint az EPP komoly veszélyben van. A miniszterelnök azt mondta: Berlinből megjött az utasítás, ezért már el van döntve, hogy az EP-képviselők közül ki hogyan fog szavazni a szerdai szavazáson.

Azt is megkérdezték Orbántól, hogy miért akar egy olyan klubnak a tagja maradni, amelynek nem tartja be a szabályait, például azt, hogy ne töröljék el a jogállamiságot. A miniszterelnök válasza az volt erre, hogy

a magyar jogállamiság minden tekintetben minden próbát kiáll.

Ugyanakkor a migráció tekintetében már van eltérés az EPP tagjai között. Megjegyezte, hogy amikor Magyarország belépett az EU-ba, szó sem volt közös migrációs politikáról. ?Mivel erről nem volt szó, Magyarország erre nem is vállalt kötelezettséget?, ezért őt erről faggatni nem logikus dolog.

Orbán Viktor arra, hogy a szövetségesének tekintett Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, megszavazzák a Sargentini-jelentést, azt válaszolta:

Nem minősíteném a döntést. Azt kaptuk, amit vártunk.

Ennyire durván még nem támadták Orbánt az Európai Parlamentben Orbán Viktor Strasbourgban vitatkozik az Európai Parlamenttel a Sargentini-jelentésről. A mostani vita keményebb, mint az eddigiek voltak. Orbán szerint még soha nem ítélte el Európa a saját határőreit.

Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az ellenzéknek folytatnia kéne a rendes munkát a Parlamentben, de a tüntetéseknek is van értelme, mérte fel az IDEA Intézet
2019-02-18 09:32:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
December 2-án nem érezte jól magát a 18 éves Ebony Stevenson, fájt a feje, úgyhogy lefeküdt aludni
2019-02-18 09:24:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Drake amerikai énekes nemrég vásárolt magának egy ékszerüzletből egy telefontokot, ami fehéraranyból készült, illetve gyémántokkal van kidíszítve, baglyos mintázattal
2019-02-18 09:24:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hétfőn hajnalban volt az NBA All Star-hétvégéjének főmeccse, melyen LeBron James csapata 178-164-re legyőzte Giannis Antetokounmpo együttesét
2019-02-18 09:15:56 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Jó magaviseletének köszönhetően korábban szabadulhat Anthony Weiner korábbi amerikai kongresszusi képviselő, akinek azért kellett börtönbe mennie, mert szexuális tartalmú üzeneteket küldött egy 15 éves lánynak
2019-02-18 09:15:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az EP-választások előtt hét hétig nem fog összeülni a parlament, erre még nem volt példa
2019-02-18 09:12:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez