Nemzeti kormány rugdossa a történelmet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nemzeti kormány rugdossa a történelmet

A hírek szerint az ELTE megszünteti Bölcsészettudományi Karán a Gazdaság- és Társadalomtudományi Tanszéket. Alacsony létszámmal működő, de patinás szellemi műhelyről van szó, a rendszerváltás után hívták életre, hogy modern szemlélettel töltse be a ?szovjet időszakban? keletkezett űrt.

Nemzeti kormány és történelem

Csepp a tengerben, joggal kérdezhetjük, miért lenne közérdeklődésre számot tartó információ egy egyetemi tanszék megszűnése? A körülményeket jól ismerő, lapunknak nyilatkozó tudós szerint a válasz egy egyszerű tény és egy költőinek szánt kérdés:

A tény: a nemzeti hovatartozás elmélyítését segítő két alapvető diszciplína a történelem kutatása és oktatása, illetve az irodalom.

A kérdés: egy magát nemzetinek valló kormány miért mér több apró, de végül káros egésszé összefolyó csapást a történelmi kutatásra, a tudományág oktatására?

Önvédelem áldozatok árán

Az alapképzés finanszírozása 2008. óta változatlan, a működési költségeket így sokszor csak ?adósságok árán? lehetett előteremteni, ami lássuk be, hosszú távon fenntarthatatlan. Ezért döntöttek szerkezeti átalakítások mellett az ELTE kancellárjának kezdeményezésére, amelynek egyik eleme a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék összevonása a Művelődéstörténeti Tanszékkel. Mi a gond ezzel?

Ha az oktatók más tanszékekre mennek át, akkor az nem fúzió, hanem egy szellemi- és kutatóműhely megszüntetése. A ?szervezeti átalakítással? az egyetem évi bruttó 480 ezer forintot spórol, ennyi a tanszékvezetői pótlék egy évre.

? sorolja forrásunk.

A tanszék megszüntetése, vagy mondjuk úgy összevonása az egyetem vezetősége részéről egyfajta önvédelem, meghátrálás: anélkül kell felmutatni valamit a kancellárnak, hogy elismert kutatókat, szakembereket kelljen utcára tenni. Összevonásokkal, a nyugdíjba vonuló oktatók helyének megszüntetésével igyekeznek orvosolni a pénzhiányt, mert más lehetőség nemigen mutatkozik.

Ahogy fent említettük, a magára nemzeti kormányként tekintő kabinet tíz éve nem nyúlt a finanszírozáshoz, ami kis lépésekben, de elég határozottan tette lejtőre állami egyetemeken a történettudományi alapképzést.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük az ELTE Bölcsészettudományi karát is. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mikor, miért és milyen módon szűnik meg a tanszék, illetve mi lesz az oktatók, a már meghirdetett képzések sorsa? Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Fortnite című játék bődületes sikere a streaming- és videós világban a tavaszi iOS-es megjelenés óta t&ou
2018-10-18 05:40:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rendőrség tovább faggatja Tündét, Szabi és Bori kapcsolata rendeződni látszik, miközben Barbara beavatja Tündét a tervükbe, hogy megpróbálnak végezni Rolanddal
2018-10-18 03:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Scott Waugh Szereplők: Aaron Paul, Dominic Cooper, Ramon Rodriguez, Michael Keato
2018-10-18 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
VÉDELEM - A magyar határt magyar rendőrök és magyar katonák védik - ezt mondta Orbán Viktor a brüsszeli uniós csúcs előtt
2018-10-18 00:17:15 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez