Nemzeti kormány rugdossa a történelmet

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nemzeti kormány rugdossa a történelmet

A hírek szerint az ELTE megszünteti Bölcsészettudományi Karán a Gazdaság- és Társadalomtudományi Tanszéket. Alacsony létszámmal működő, de patinás szellemi műhelyről van szó, a rendszerváltás után hívták életre, hogy modern szemlélettel töltse be a ?szovjet időszakban? keletkezett űrt.

Nemzeti kormány és történelem

Csepp a tengerben, joggal kérdezhetjük, miért lenne közérdeklődésre számot tartó információ egy egyetemi tanszék megszűnése? A körülményeket jól ismerő, lapunknak nyilatkozó tudós szerint a válasz egy egyszerű tény és egy költőinek szánt kérdés:

A tény: a nemzeti hovatartozás elmélyítését segítő két alapvető diszciplína a történelem kutatása és oktatása, illetve az irodalom.

A kérdés: egy magát nemzetinek valló kormány miért mér több apró, de végül káros egésszé összefolyó csapást a történelmi kutatásra, a tudományág oktatására?

Önvédelem áldozatok árán

Az alapképzés finanszírozása 2008. óta változatlan, a működési költségeket így sokszor csak ?adósságok árán? lehetett előteremteni, ami lássuk be, hosszú távon fenntarthatatlan. Ezért döntöttek szerkezeti átalakítások mellett az ELTE kancellárjának kezdeményezésére, amelynek egyik eleme a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék összevonása a Művelődéstörténeti Tanszékkel. Mi a gond ezzel?

Ha az oktatók más tanszékekre mennek át, akkor az nem fúzió, hanem egy szellemi- és kutatóműhely megszüntetése. A ?szervezeti átalakítással? az egyetem évi bruttó 480 ezer forintot spórol, ennyi a tanszékvezetői pótlék egy évre.

? sorolja forrásunk.

A tanszék megszüntetése, vagy mondjuk úgy összevonása az egyetem vezetősége részéről egyfajta önvédelem, meghátrálás: anélkül kell felmutatni valamit a kancellárnak, hogy elismert kutatókat, szakembereket kelljen utcára tenni. Összevonásokkal, a nyugdíjba vonuló oktatók helyének megszüntetésével igyekeznek orvosolni a pénzhiányt, mert más lehetőség nemigen mutatkozik.

Ahogy fent említettük, a magára nemzeti kormányként tekintő kabinet tíz éve nem nyúlt a finanszírozáshoz, ami kis lépésekben, de elég határozottan tette lejtőre állami egyetemeken a történettudományi alapképzést.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük az ELTE Bölcsészettudományi karát is. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mikor, miért és milyen módon szűnik meg a tanszék, illetve mi lesz az oktatók, a már meghirdetett képzések sorsa? Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

folytatás

Legkedveltebb hírek
2018-12-17 01:20:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hadházy Ákos éjfél után nem sokkal felolvashatta végre a tüntetők petícióját ? igaz, nem élő adásban, ahogy szerették volna, csak a folyosón, egy operatőr kamerája előtt
2018-12-17 00:52:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hidvéghi Balázs fideszes kommunikációs igazgató részletesen ecsetelte, hogy a tüntetések azért bestiálisak, mert tönkretették a rászoruló gyerekeknek szánt szánkókat
2018-12-17 00:33:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Diana és családja egy tenyésztőtől vásárolta az egyik legnépszerűbb háziasított sünfajta egyik példányát: Ricket, az afrikai törpesünit
2018-12-17 00:23:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A harmadik negyedévi 4,9 százalékos, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után, más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte – 4,5-ről 4,6 százalékra – idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor 2019-re fenntartja 3,2 százalékos várakozását – közölte a GKI az MTI-vel
2018-12-17 00:23:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Hold Hogy a Titanic tényleg szerencsétlen csillagzat alatt született, azt nem csak sejteni lehet, asztronómusok konkrét tényekkel is támogatták meg a dolgot
2018-12-17 00:16:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez