Vereséget szenvedett a brit kormány az EU-csúcson

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Vereséget szenvedett a brit kormány az EU-csúcson

Theresa May szerint is holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalások, ugyanis a salzburgi informális EU-csúcson elvetették a brexitről szóló brit javaslatcsomagot, arra hivatkozva, hogy azok aláásnák az Európai Unió egységes belső piacát.

Az Independent értékelése szerint nem elég, hogy a brit miniszterelnök tervét nem fogadták el a tagállamok, de May megalázó verességet szenvedett: jottányit sem közeledtek az álláspontok, sőt a tagállamok egy emberként utasították vissza tervezetét, egyes vezetők pedig igen kemény szavakat címeztek Maynek.

Emmanuel Macron francia elnök például azt mondta:

Az elmúlt időszakban megmutattuk, hogy akik azt mondták, megleszünk az EU nélkül és ráadásul még sok pénzünk is marad ? azok hazugok.

Ez azért is érdekes, mert a brexit-népszavazást a most is kormányzó konzervatívok írták ki, és bár megosztottak voltak a kérdésben, a kampány emblematikus figurája, a külügyminiszteri posztról pár hónapja lemondó Boris Johnson még mindig esélyes a miniszterelnöki pozícióra.

No cherries

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szintén elégedetlenségét fejezte ki May tervével kapcsolatban. Tusk kitett az Instagramra egy képet, amin süteménnyel kínálja Mayt.

View this post on Instagram

A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries. #brexit #salzburgsummit2018 #theresamay #donaldtusk #europeancouncil #europeanunion #euco

A post shared by Donald Tusk (@donaldtusk) on Sep 20, 2018 at 12:57am PDT

A no cherries kitétel pedig világosan utal arra, nincs lehetőség arra, amit a britek szeretnének, szemezgetni a falatok közül. Márpedig a brit javaslatok rendre erről szólnak: ott törekednek szorosabb kapcsolatra, ahol az előnyükre válna (az árukereskedelemben), és ott akarnak szigorúbb szabályokat, ahol ez az érdekük: elsősorban a munkaerő áramlásában. Ezt a mazsolázgatást viszont az EU vezetői ellenzik.

Az egyetlen reményt keltő momentum, hogy Tusk bejelentette: mindenképpen szeretnének megállapodni, különösen írország és Észak-írország kérdésében, és nem tartják elfogadhatónak a megállapodás nélküli brit kilépést. Az Independent szerint viszont May kormánya erre a helyzetre is készül immáron.

Kiemelt kép: MTI/AP/Jack Taylor

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kurt, a ragyogó apród
2018-12-15 08:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A pótlóbusszal lehet utazni.
2018-12-15 08:24:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Martha Creasynél három éve diagnosztizáltak Alzheimer-kórt
2018-12-15 07:51:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az egész országban havazás várható szombaton, ezért a katasztrófavédelem és rendőrség honlapja is arra figyelmezteti az autósokat, hogy óvatosan vezessenek
2018-12-15 07:49:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Pető Péterrel jártuk végig a péntek esti tüntetés helyszíneit
2018-12-15 07:37:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez