Százhúsz éve használnak már faliújságként egy budai házfalat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Százhúsz éve használnak már faliújságként egy budai házfalat

Az idén száznegyvenötödik születésnapját ünneplő Budapest egyesülésekor a várost hirtelen elárasztották a paloták, bérházak és jókora középületek, a századfordulóra pedig igazi világvárossá vált. Ennek a folyamatnak fontos része volt az úgynevezett klinkertéglás épületek feltűnése, melyek egy részét Budapest ostroma, a szocializmus évtizedei, vagy az ingatlanépítési láz ugyan elpusztította, mégis ma is szép számmal találkozhatunk velük.

Legtöbbjükhöz hosszú ideje nem nyúltak, így felújítás és odafigyelés hiányában lassan egyre koszosabbá és sötétebbé váltak, ez azonban nem jelentette azt, hogy elveszítették volna az évtizedek alatt rájuk került, karcolt, vagy épp egyszerűen csak felfirkantott feliratokat, melyeket a járdán elhaladók, vagy épp a falak mögött dolgozók, tanulók és élők hagytak barátaiknak, szerelmeiknek és ellenségeiknek.

így maradtak meg az eredetileg fogházként, a fővárosban összegyűjtött csavargókat és koldusokat begyűjtő toloncházként és rendőrlaktanyaként működött, ma a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetnek, rendőrlovaknak és a Rendőrmúzeumnak otthont adó Mosonyi utcai tömb falán az egykori őrök és dolgozók által hagyott üzenetek, köztük a teljes drámát három sorban leíró

“Itt voltam egy szép vasárnap őrségbe
a babám meg mással sétált a ligetbe
és amiről nem beszélünk.
Bpest, 948. VI. 20”

felirat, a Rózsák tere oldalán álló aprócska templom parókiaépületén lévő nyúlfarknyi

“Józsi nem jötél el”,

vagy a Hungária körút egyik kapuján lévő Első Emelet-logó.

Nem csak a Nagykörúton kívül, vagy épp a pesti oldalon találkozhatunk azonban hasonló feliratokkal ? kitűnő példa erre a Lánchíd budai hídfőjétől mindössze néhány lépésnyire, a Várhegy aljában álló, a Fő utca – Apor utca – Hunyadi János út által határolt, L alakú, háromemeletes óriásbérház:

A 2009 óta műemléki védettséget élvező óriás a Magyar Északkeleti Vasút (MÉKV) Rt. székházaként, az egykori Budai Postapalotát magába foglalva 1887-ben jött létre, terveit pedig a kor egyik legtöbbet foglalkoztatott építésze, Hauszmann Alajos, illetve Bierbauer István szignózták.

Hauszmann Alajos (1847-1926)

Az Ybl Miklós halála után a Budavári Palota átépítését vezető tervező művei közt olyan épületek szerepelnek, mint a firenzei Strozzi-palotát idéző nagykörúti Batthyány-palota (1885), a ma luxushotelként működő New York-palota (Korb Flórissal és Giergl Kálmánnal, 1894), a Néprajzi Múzeum után nemsokára újra a Kúriának otthont adó Kossuth téri óriás (1893-1896), a Vörösmarty lányát mintázó kutat magában foglaló, apró Damjanich utcai bérház (1873-1874), valamint a Budapesti Műszaki Egyetem főépülete (1902-1909).

A MÁV egyik riválisaként számon tartott, mindössze tizenhat éven át létezett céget 1890-ben államosították, így az épület a Magyar Államvasutak tulajdonába került, sőt, száz éven át, a rendszerváltásig a tulajdonukban is maradt, egy 1910-es kisebb átalakítás, illetve a háború utáni helyreállítás (1945) kivételével pedig hozzá sem nyúltak.

Az 1890-ben a MÁV-ba olvasztott cég neve, illetve a szárnyat kapott vasúti kerekek a ház homlokzatának több pontján is feltűnnek / fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épület jó részében nyilvánvalóan lakások kaptak helyet ? a két világháború közt jórészt kisebb vasúti társaságok igazgatósági tagjai és képviselői, illetve államvasúti titkárok, tisztviselők és üzemigazgatók éltek itt ?, az egykori Postapalota helyiségei pedig többek közt aA Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézetnek (1892-1910), a MÁV Nyugdíjintézete egyik fiókjának (1917), a Magyar Királyi Posta vezérigazgatóságához tartozó irodáknak, így a Postaházak építési felügyelőségének (1924), a Magyar Királyi Légügyi Hivatal irodáinak (1929) adtak helyet. Az épület Fő utcai oldalán 2011 óta a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum működik.

Emléktábla a Fő utca 6. falán / fotó: Kispados

Jó eséllyel persze nem ők, hanem a házban lakó tizen- és huszonévesek, illetve az utcán elhaladók díszítették ki a falakat, munkájuk legnagyobb része pedig százhúsz év után is tökéletesen olvasható, akár térd-, akár fejmagasságban nézzük közelről a téglákat. Lássuk a legszebb, vagy legérdekesebb darabokat!

Gál Lajos 1891. okt. 15-én délután 1/4 6 órakor Fotó: Vincze Miklós / 24.hu Frey András Fotó: Vincze Miklós / 24.hu Schück J Fotó: Vincze Miklós / 24.hu (?)oleszár W(?)
1894 juli (?) Fotó: Vincze Miklós / 24.hu KL Fotó: Vincze Miklós / 24.hu ha megfoglak nyögsz
Balla szamár! Fotó: Vincze Miklós / 24.hu Cohn (?) Árpád nagy marha Fotó: Vincze Miklós / 24.hu FTC Fotó: Vincze Miklós / 24.hu A huszonnégy éve erre járt Kacsát kedvenc zenekara, a Metallica logója inspirálta Fotó: Vincze Miklós / 24.hu EDDA Fotó: Vincze Miklós / 24.hu Nyilaskeresztek a Hunyadi és a Fő utcai oldalon ? hasonlókkal a város számtalan pontján találkozhatunk, sőt, egy részük mellé évszámot is véstek Fotó: Vincze Miklós / 24.hu Fotó: Vincze Miklós / 24.hu A cikk elkészítésében segítséget nyújtott az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008. novemberi műemlékvédelmi előterjesztése, a MÁV vasúti tárgyú iratokról szóló kutatási segédlete, valamint az Arcanum Digitális Tudománytárban elérhető telefonkönyvek és napilapok százai.
folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy mindössze 6 hónapos baba produkciójától hangos az internet, miután a kicsi édesapja megosztott egy videót arról, hogyan ropja a kisfia ír népzenére
2018-12-14 00:31:14 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A magyar karácsonyi vásárok biztonságának megerősítése mellett döntött a kormány
2018-12-13 23:55:48 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Törtek, zúztak, gyújtogattak tegnap az ellenzék által feltüzelt aktivisták a Kossuth téren és a Fidesz székháznál
2018-12-13 23:52:41 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kárpátalján már a magyar állam helyettesíti az ukránt, Erdélyben református parkolóházat építenek: mi érhet el a magyar nemzetpolitika, és jó-e az a helyieknek? Eötvös Csoport vita
2018-12-13 23:52:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Saját magának mondott ellent Kunhalmi Ágnes, amikor ellenzéki képviselőtársaival botrányos módon próbálták meg ellehetetleníteni az országgyűlés munkáját
2018-12-13 23:49:51 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 5-én Podgoricában a montenegrói csapattal játszik barátságos mérkőzést
2018-12-13 23:14:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez