Twitter-posztokban magyarázza el a BBC, hogyan tártak fel egy brutális gyilkosságsorozatot

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Twitter-posztokban magyarázza el a BBC, hogyan tártak fel egy brutális gyilkosságsorozatot

2018 júliusban egy felkavaró videó kezdett el terjedni az interneten arról, hogy egy ismeretlen helyen fegyveresek két nőt és két kisgyereket vezetnek, majd letérdeltetik és agyonlövik őket.

This is the video that went viral. We?ve cut out the ending, but – WARNING ? it?s distressing. pic.twitter.com/6JJrdJqurW

? BBC News Africa (@BBCAfrica) 2018. szeptember 24.

Nem lehetett tudni, hogy hol készítették a felvételt és azt sem, hogy kik szerepelnek rajta, viszont mivel a videót rengetegen megosztották és rögtön elindultak a találgatások, a BBC News Africa elkezdett nyomozni. Az eredményt és azt, hogy hogyan jutottak el odáig, egy lebilincselő Twitter-posztok sorozatban mutatják be.

Az internetezők közül a videó helyszíneként sokan Kamerunt jelölték meg, ám az ottani kormány álhírnek nevezte a posztokat, mondván a katonákon látható terepmintás ruhát nem használják északon.

So we took a closer look at the video?and found clues that prove the government was wrong.

We?ll start with the location. Where did this happen?

The first 40 seconds of the video capture a mountain range with a distinctive profile pic.twitter.com/Eb70XuGL8I

? BBC News Africa (@BBCAfrica) 2018. szeptember 24.

A BBC News Africa jobban megnézte a videókat és úgy találta, hogy a kameruni kormánynak nincs igaza. A videó első negyven másodpercében látható egy jellegzetes hegy, amelyet egy névtelen tipp és a Google Earth segítségével sikerült beazonosítani.

Amint megtalálták, hogy nagyjából hol történhetett a kivégzés, a műholdas fotók segítségével beazonosították a filmen látható ösvényeket, utakat és fákat is. így már pontosan meg tudták határozni a helyszínt.

It places the scene on a dirt road outside a town called Zelevet, in the Far North of Cameroon, close to the border with Nigeria.

This is the region where Cameroonian soldiers are fighting the jihadist group Boko Haram. pic.twitter.com/9tmS8hPie3

? BBC News Africa (@BBCAfrica) 2018. szeptember 24.

Az azonban még nem volt meg, hogy mikor történt az eset, de a videók ebben is segítséget nyújtottak. A videón látható egy épület, amely a műholdas fotók tanúsága szerint még nem volt kész 2014 novemberében, ugyanakkor 2016 februárban már lerombolták. Tehát a gyilkosságok e két időpont között történtek.

Putting all this evidence together, we can say with certainty that the killings happened herehttps://t.co/ION682W82n pic.twitter.com/kF0CM0KHbr

? BBC News Africa (@BBCAfrica) 2018. szeptember 24.

Az is kiderült, hogy a felvételen szereplő ösvény csak a száraz évszakban látható, tehát valószínűleg 2015 elejére szól az időpont. A napsugarak beesési szöge, illetve egy képlet segítségével még jobban leszűkítették a lehetséges intervallumot: 2015. március 20-a és április 5-e közé.

When did this happen?

Again, the video contains clues.

This building is visible in the video. But satellite imagery reveals that, back in November 2014, the walls around it had not yet been built.

The killing happened after November 2014. pic.twitter.com/XODYqL5LRY

? BBC News Africa (@BBCAfrica) 2018. szeptember 24.

Notice that the soldiers, like moving sundials, cast shadows on the track.

A simple formula tells us the angle and direction of the sun.

This corroborates our conclusion on the date, and narrows the timeframe further: the killings happened between March 20 and April 5th 2015 pic.twitter.com/KC8HEvKFuS

? BBC News Africa (@BBCAfrica) 2018. szeptember 24.

A következő lépés az elkövetők beazonosítása volt. A videón látható fegyverek szerb gyártmányú Zastava M21-esek, amelyet a kameruni hadsereg egyes osztagai is használnak.

A kameruni kormány azt is mondta, hogy a videón látható, sötétzöld terepmintás ruhát a katonák nem használnak az északi, sivatagos területeken, ám az újságírók rábukkantak olyan Facebook-posztokra, amelyekben pont ilyen ruhában vannak katonák.

The govt also claimed that Cameroonian soldiers in the Far North wear pale, desert-style fatigues, not the darker, forest-style camouflage seen in the video.

But we found these images on Facebook ? tagged to Zelevet ? of soldiers wearing the type of camouflage seen in the video pic.twitter.com/ROVP1q6tcZ

? BBC News Africa (@BBCAfrica) 2018. szeptember 24.

A kormány azzal is vitatkozott, hogy ha a katonák járőrözni voltak, miért nem volt rajtuk például sisak vagy golyóálló mellény. A válasz egyszerű, így a BBC újságírói: a katonák nem járőrözni voltak, egyszerűen csak tettek egy sétát a táborhelyüktől nem messze.

A kameruni kormány hetekig tagadta, hogy a katonáinak köze lett volna a gyilkosságokhoz, végül augusztusban fordulat következett be: hét embert letartóztattak és nyomozás indult.

A BBC News Africa szeptember végén a Facebook alapján három elkövetőt be is azonosított, akik szerepeltek a kameruni kormány által közzétett listán a vizsgált személyekről. Az általuk talált információkat eljuttatták a kormánynak, amely arról tájékoztatta őket, hogy hét katonát, letartóztattak, elvették a fegyvereiket és a nyomozás ideig börtönben tartják őket.

Aki kíváncsi az összes Tweet-üzenetre, itt megnézheti őket.

Kiemelt kép: Twitter

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7
2019-04-22 18:27:05 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A királylepkék
2019-04-22 18:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Prémium sport mindkét csatornánkon.
2019-04-22 18:13:06 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A La Liga 34. fordulójának kedd esti mérkőzése következik.
2019-04-22 18:10:21 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A La Liga 34. fordulójában újabb lépést tehet a bajnoki cím felé a Barcelona.
2019-04-22 18:09:10 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Amerikai vígjáték-sorozat
2019-04-22 18:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez