Trump megválasztása igazából Isten terve volt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump megválasztása igazából Isten terve volt

Sok szó esik az orosz befolyásról mint Donald Trump megválasztásának egyik okáról, pedig Mark Taylor biztos benne, az igazságot, azaz a Trump-siker valódi titkát valójában ő tudja.

A nyugalmazott tűzoltó 2011-ben a tévében nézte Trump interjúját, és egy hangot hallott:

Isten szelleme azt mondja, ezt az embert választom, Donald Trumpot, az ilyen időkre, mint a mostani.

Ezzel elkezdődött az isteni sugalmazás, 22 másik ?profetikus szót? is mondott a mindenható Taylornak.

A korábbi tűzoltó egy könyvet is kiadott az isteni kinyilatkoztatásokról, amiből film készült: október 4-én és 6-án játsszák le az Egyesült Államok 1200 mozijában Trump-prófécia (Trump Prophecy) címmel.

Az alkotás szereplői az erősen vallásos Liberty Egyetem filmes hallgatói. Igaz, közben több ezer egyetemi diák írt alá egy petíciót arról, hogy nem támogatja a filmet.

A film egy kicsi, de befolyásos ?Trump-prófécia? mozgalom része, amely azt hirdeti, hogy a jelenlegi adminisztráció isteni elrendeltetésnek köszönhető, és kritikusai a Sátán szolgái.

Emellett több befolyásos amerikai, evangélikus és karizmatikus vezető, például az elnöki tanácsadó Paula White szerint is beavatkozott Isten 2016-ban, hogy Trump legyen az elnök.

A mozgalomnál ennél is tovább mennek, állítják, hogy Trump a modern idők Kurus királya (ő engedte el a zsidókat a babiloni fogságból a Biblia szerint), a pogány király, aki Isten népének megsegítésére érkezett, hogy megmentse a száműzetésből.

Egy önjelölt próféta, Lance Wallnau például nem sokkal a választások előtt 2016-ban azt mondta, Trump ?a politikai korrektség szellemének  rombológolyója?, és hogy megválasztása egy széleskörű vallásos újjáéledés, ami meggyógyítja az országot.

Wallnau több más karizmatikus vezető mellett a POTUS Shield (magyarul az Egyesült Államok elnökének Pajzsa) tagja, amely imákat szervez az Egyesült Államok kormányzatáért.  A csoportosulás nemrégiben egy 24 órás virrasztást is meghirdetett az elnök szexuális zaklatással vádol főbírójelöltjéért, Brett Kavanaugh-ért. Az egyik vezető ekkor megismételte egy 2016-os próféciáját, amely szerint három új tagot is Trump küld majd a Legfelsőbb Bíróságba.

Megszólalt a kongresszus előtt a nő, aki szexuális zaklatással vádolja Trump bírójelöltjét Még a középiskolában próbálta megerőszakolni egy házibulin.

Taylornak az apja és a nagyapja is baptista lelkész volt, akkor kezdett jövendöléseket kapni, mikor egészségügyi okokból nyugdíjba vonult a tűzoltóságtól. Erről egyébként a filmben is szó van: depresszióval, álmatlansággal, a poszttraumás-stressz tüneteivel és az öngyilkosság gondolatával küzdött. Abban az időben angyalok és démonok, de még Isten is meglátogatta állítása szerint.

A Religion News Service-nek nyilatkozott Taylor, aki magát nem nevezi prófétának, sem teológusnak, hanem ?profetikus hangnak?. A 2016-os választásról azt mondta:

Isten hadserege felállt és a föld nevében vezekelt, és Isten meggyógyította a földet és csodát tett november 8-án.

A másik 22 profetikus szavában több is Trump jövőjéről szól. Ilyeneket sugallt neki Isten:

két terminuson át fogja vezetni az országot, közben öt legfőbb bírót állít, visszavonják az abortuszról szóló legfelsőbb bírósági döntést, jön a ?vörös cunami?, a legfontosabb köztes választás, ahol nagyon megerősödnek a republikánusok, több ezer korrupt hivatalnokot tartóztat le Trump, akiknek egy része sátánista, pedofil körökben mozog, katonai bíróságok jönnek létre, amelyek működéséhez képest a ?nürnbergi per gyerekjáték? volt, és melyeken olyan áruló amerikaiakat ítélnek el, mint Barack Obama, Hillary Clinton vagy a kirúgott FBI-főnök, James Comey.

Ezek a folyamatok egyébként már el is indultak Taylor szerint, csak hát az álhírek… Vagyis  szerint:

a média az Egyesült Államok ellensége, ami nem mondja el az igazságot az embereknek.

A filmet gyártó producer, Rick Eldridge, aki ehhez hasonló, jövendőmondó keresztényi(nek nevezett) alkotásokat szokott készíteni, a legutóbbi a Négy vérhold (Four Blood Moons) című filmet, ami arról szól, hogy a csillagászati történések ?Isten hirdetőtáblája?, amin kihirdette a közép-keleti és a világ más táján történő változásokat.

Fotó: David McNew / Getty Images/AFP

Szóval Eldridge a RNS-nek azt mondta, azt szeretné, hogy az emberek a moziban ?egy olyan filmet lássanak, amitől újjászületik a hazaszeretet és imára hívja az embereket az országukért és a vezetőikért?.

Sok kritikusa van a filmnek, már a megjelenése előtt is. Egyrészt a cikk elején említett Liberty Egyetem hallgatói, akik szerint amit Taylor az Isten szavainak mond, azok nem egyeznek a Biblia szavaival.

Mark Taylor állítja, hogy Isten azt mondta neki, Trump megmenti a világot, ami legjobb esetben is csak a Bibliának mond ellent, legrosszabb esetben viszont egyenesen eretnek megnyilvánulás

? olvasható a több ezer szignóval ellátott petícióban.

De még olyanok is, mint a rádiós műsorvezető, karizmatikus vezető, Michael Brown ?  aki maga is azt vallja, hogy Isten keze benne van Trump megválasztásában ? tiltakozik az ellen, hogy az elnök ellenfeleit, kritizálóit a Sátán embereinek nevezzék.

Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől származnak-e, mert sok hamis próféta ment ki a világba

? idézte Brown János első levelét.

Brad Christerson, a Los Angeles-i Biola Egyetem szociológiaprofesszora, A hálózat kereszténység felemelkedése: ahogy  a független vezetők megváltoztatták a vallási látképet (The Rise of Network Christianity: How Independent Leaders Are Changing the Religious Landscape) című könyv szerzője az új kor prófétáiról azt mondja, hogy pont fordítva működnek, mint a bibliai társaik (már ha azoknak lehet nevezni őket). A Bibliában ? mint Nátán Dávidnál ? a fennálló hatalmat kritizálták elsősorban, főként a legelesettebbek mellett szólaltak fel. Ezzel szemben a ma prófétái jövőre vonatkozó jóslataik olyan embert támogatnak, akik kétséges morális karakterükkel akarnak hatalomhoz jutni.

Trump vallási támogatói

Christerson egyébként az idézett könyvben a karizmatikusok független hálózatának (Independent Network Charismatic ? INC) elnevezett csoportról, lelkipásztorokról és prédikátorokról kutatott másodmagával, akik ? persze Trump mellett ? olyan politikusokat támogatnak, mint Sarah Palin vagy Newt Gingrich, és egyébként többen is tagjai a POTUS Shieldnek.

Fotó: Scott Eisen / Getty Images/AFP

És itt nem pár ezer fős gyülekezeteket kell elképzelni. Egyikőjük, a szintén Potus Shield-tag, Lou Engle az utóbbi években több tízezer embert toboroz össze gyűléseire egy-egy nagyvárosban. Az egyik ilyenen, 2011-ben még a későbbi elnökjelölt, jelenleg Trump energetikai minisztere, Rick Perry is beszédet mondott.

Christerson  és társa, Richard Flory szerint az INC létszámában Amerika, de talán a világ legdinamikusabban növekvő vallási szervezete, ha az 1970 és 2010 közötti időszakot nézzük. A méretükre még egy jó példa, hogy

egy reddingi lelkészségük 2013-as bevétele 87,4 millió dollár, azaz 2,4 milliárd forint volt zenékből, könyvekből, DVD-kből és webalapú anyagokból, ami mellé még jött 7 millió dollárnyi, körülbelül 2 milliárd forintnyi tandíj az iskolájukhoz,

a Bethel School of Supernatural Ministryhez.

A karizmatikus és más keresztény szervezetekhez képest több mindenben más az INC:

nem a gyülekezetek kiépítésére koncentrál, hanem hiedelmek és praktikák terjesztésére a médián, kongresszusokon és tanfolyamokon keresztül. nem akar hitetleneket téríteni, hanem azt akarja elérni, hogy a társadalom fontos pozícióit keresztények foglalják el. inkább független vezetők hálózatából áll, mint formálisan megszervezett felekezet.

A hívők gyarapodásában nagy szerepe van a természetfeletti extrém tapasztalataiknak, az unortodox hiedelmeknek és praktikáknak és  az internet erejét kihasználó finanszírozási és marketing-technikáiknak. Vezetőik nem csak isten és az embert akarják összekötni, gyarapítva ezzel a gyülekezetüket, hanem a legtöbbnek az a célja, hogy a mennyet vagy Isten tökéletes társadalmát megvalósítsák a Földön azzal, hogy a hatalmi pozíciókba, a társadalom minden szektorának tetejére nekik szimpatikus embereket raknak.

Ezzel összefüggésben több INC-vezető

Trump megválasztását Isten tervének tekinti, hogy a ?Földön megvalósulhasson a mennyország?.

Ezt mutatja nekik, hogy olyan híveik kerültek vezető pozícióba, mint a már említett Perry, Betsy DeVos oktatási miniszter vagy Ben Carson lakásügyi- és városfejlesztési miniszter.

De hogy viszonyul Trump a valláshoz?

Nem kell innen túl messzi menni. Alapvetően a jelenlegi elnök nem igen beszél a hitről vagy a vallásról, nem úgy mint republikánus elődei, Ronald Reagen vagy  George W. Bush, akik a Biblia központi szerepét többször emlegették, Trumpnak ezzel szemben ?jó kapcsolata? van Istennel. Nagyjából ennyi, de azért nem teljesen.

A Bostoni Egyetem kereszténységtörténeti professzora, Christopher H. Evans egészen a XIX. századik ment vissza Trump hitének megismeréséhez.

Ekkor alakult ki az Új Gondolat Mozgalom (New Thought), ami a gondolat hatalmára helyezte a hangsúlyt, hogy ezzel meg lehet érteni az isteni rejtélyeket, jobb életet lehet élni csak azáltal, hogy a gondolataink segítségével megszabadulunk a vallásos dogmáktól, doktrínáktól.

De az elme erejével akár a betegségeket is meg lehet gyógyítani.

Ez utóbbi gondolatot egy portlandi órakészítőhöz, Phineas Parkhurst Quimbyhez kötik. Az ő tanítványa volt Mary Baker Eddy, aki elhatárolódott Quimbytől és megalapította a keresztény tudományt, egy mozgalmat, aminek az volt a célja, hogy kijavítsa a hibákat a kereszténységen belül. Igaz, Eddy továbbra is hit az agy gyógyítási képességében.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP PHOTO

Aztán az évszázad végére az Új Gondolat Mozgalom figyelme a betegségek meggyógyításáról az anyagi jólét felé fordult, hogy a pozitív gondolatok sikerre vezetnek. Ezt vallotta egyébként Henry Ford is. A fősodratú kereszténységnek is része lett az Egyesült Államokban, hogy az ember Istentől minden eszközt megkapott arra, hogy pozitív gondolkodással megváltoztathassák az életüket.

így jött létre az New Thoughtból a jóléti evangélium (prosperity gospel), 1925-ös Akit senki sem ismer (The Man Nobody Knows) című könyvében Bruce Barton egyenesen azt állította, hogy

Jézus tulajdonképpen a modern üzletvezető prototípusa.

És már mindjárt Trumpnak tartunk, hiszen a Roosevelt New Dealjének gazdasági rendelkezéseivel szembefordulva a konzervatív protestáns vezetők elindították az úgynevezett keresztény libertarianizmust: ?szükséges a szabadság a kormányzattól, hogy szabadok lehessünk Isten alatt? ? mondták.

Az Új Gondolatot és a keresztény libertarianizmust pedig egy New York-i lelkész kötötte össze könyveiben. Norman Vincent Peale, a Trump család lelkésze. Az USA jelenlegi elnöke gyakran nevezi őt a legfontosabb befolyásolójának vallási kérdésekben.

Egész nap el tudtad volna hallgatni. Ha kimentél a templomból, csalódott voltál, hogy vége

? nyilatkozta egyszer Trump.

Peale azt vallotta, hogy Isten szükséges, hogy az ember nagy sikereket érhessen el. Ragaszkodott hozzá, hogy az ateista kommunisták ellen csak a keresztény nacionalizmus vezethet győzelemre, és hogy csak szabadpiaci társadalomban tud a kereszténység gyarapodni.

Trump a tradicionális kereszténységgel szemben nem azt vallja ? ahogy Peale sem ?, hogy a hit az újjászületést és az isteni megbocsátás szükségének elismerését jelenti.

Trumpnál a hit győztesnek lenni.

Keveréke az Új Gondolat eszméjének az egyéni teljesítményről a keresztény libertarianizmus  látomásával. Nála a kereszténység elsősorban hit a pozitív gondolkozásban és a patriotizmusban. Ahogy Peale-nél is, csak Trump jóval kicsapongóbb életet él ? írja Evans.

Kiemelt kép: Jim Watson / AFP PHOTO

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nyugaton nincs sajtószabadság, az csak Magyarországon van
2019-05-24 21:09:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Rendező: George P. Cosmatos Szereplők: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Martin Kove, Ju
2019-05-24 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tények röviden adás...
2019-05-24 20:53:14 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tények röviden adás...
2019-05-24 20:52:48 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tények röviden adás...
2019-05-24 20:52:22 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez