Besétált a szaúdi konzulátusra a Washington Post újságírója, és azóta nem látta őt senki

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Besétált a szaúdi konzulátusra a Washington Post újságírója, és azóta nem látta őt senki
A török hatóságok szerint meggyilkolhatták az Ankarában letűnt újságírót, aki korábban a szaúdi hírszerzés vezetésének is dolgozott.A török hatóságok szerint egy 15 fős szaúdi különítmény csak azzal a céllal érkezett Ankarába, hogy ott meggyilkolja Jamal Khashoggit, a Washington Post újságíróját - tudta meg nevük elhallgatását kérő török nyomozóktól az újság.
Szombaton a török állami hírügynökség, az Anadolu arról számolt be: az isztambuli államügyész nyomozást rendelt el Khashoggi eltűnése ügyében. Az újságíró ugyanis október 2-án besétált Szaúd-Arábia ankarai konzulátusára, és azóta senki sem látta.
Khashoggi először szeptember 28-án látogatott el a konzulátusra, hogy közelgő házasságával kapcsolatban megszerezzen egy dokumentumot. Menyasszonya, Hatice Cengiz szerint pár nappal később azért tért vissza oda, mert attól tartott, nem hagyhatja el az országot. Telefonját a nőnél hagyta, azzal, hogy ha ő nem tér vissza, lépjen kapcsolatba a török kormány egy tagjával. Cengiz négy órát várt rá, majd értesítette a rendőrséget.
Jamal Khashoggi sokáig mozgott a szaúdi vezetéshez közeli körökben, és magas pozíciókat töltött be, mielőtt emigrációba vonulva a királyi család kritikusaként hallatta volna a hangját. Dolgozott a szaúdi hírügynökség szerkesztőjeként, és volt a hírszerzés fejének tanácsadója, így kifejezetten veszélyesnek tarthatták őt.
Szaúd-Arábia vehemensen tagadja, hogy bármi köze lenne az eltűnéshez. Szerintük gyorsan megjárta a konzulátust Khashoggi. A török hatóságok szerint semmi sem bizonyítja, hogy onnan valaha távozott volna. Az épületben és környékén ezernyi térfigyelő működik, ám eddig egyik fél sem hozott nyilvánosságra egy felvételt sem.
folytatás

Legkedveltebb hírek
Hétből hatan elmennek, így szinte lehetetlen megszervezni az ügyeleteket
2019-12-16 07:43:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez