Itt nézheti meg, feltörték-e Facebook-fiókját

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Hiába fértek hozzá a hackerek legalább 14 millió Facebook-felhasználó személyes adataihoz, a cég nem nyújt segítséget a támadás áldozatainak.

Péntekre derült ki, hogy az eddigi legnagyobb Facebook-elleni támadásban 14 millió felhasználó személyes adataihoz fértek hozzá egyelőre ismeretlen hackerek, és további 15 millió felhasználó érintett kisebb mértékben. Többek között a keresési előzményeket, helyi bejelentkezéseket, személyes adatokat (mint születésnap, vallás, lakcím) és a felhasználó kapcsolatait lopták el.

A BBC kérdésére a Facebook szóvivője azt mondta, hiába a közösségi oldal elleni eddigi legnagyobb támadás, a cég nem nyújt közvetlen segítséget az áldozatoknak, ehelyett a weblap helpdeskjét ajánlotta, amely viszont nem frissült a támadás óta. Később a cég az ígérte, hogy személyes üzenetet fog kapni minden érintett. És a biztonság kedvéért 90 millió fiókot kiléptettek és újraindítottak.

A felhasználó ezen a linken tudják megnézni, feltörték-e a fiókjukat:

https://www.facebook.com/help/securitynotice?ref=sec

14 millió felhasználó számtalan adata vált ismertté a hackerek számára, többek között a felhasználónév, a nem, a lakhely, az anyanyelv, a kapcsolati státusz, a vallás, a születésnap, a facebookozásra használt technikai eszköz típusa, az iskola és a munkahely, a 10 legutóbbi helyszín, ahonnan a felhasználó bejelentkezett, a saját honlap, a követett személyek és oldalak listája, és a 15 legfrissebb keresés. 

Október 5. óta világos, hogy a Facebookot történetének legnagyobb támadása érte. Akkor még akár 50 millió fiók feltörését is elképzelhetőnek tartotta a cég, mára 14 plusz 15 millióra mérsékelte ezt a számot. A szakértők most azt találgatják, hogy a spameken, kéretlen telefonhívásokon és targetált hirdetéseken kívül mire használhatják fel a hackerek az adatokat. Egyfelől átvehetik a Facebook-profil szerkesztését, ami okozhat sokaknak kellemetlen perceket, és alkalmas lehet zsarolásra. Másfelől nem kizárt, hogy a sok személyes adat felhasználásával akár a bankszámlákig is eljuthatnak. Emiatt a BBC-nek nyilatkozó egyik szakértő szerint a cégnek hozzáférést kellene biztosítani bizonyos prémium jelszókezelő szoftverekhez, amelyek legalább a bankszámlákat megóvhatnák.
Mark Zuckerberg Facebook-alapító ? akinek személyes fiókja is érintett ? korábban azt mondta, hogy a támadók láthatták a privát üzeneteket is, de nincs jel arra, hogy meg is nézték őket.

A Facebook e támadással egy óriásbírságnak is elébe néz. A májusban életbe lépett GDPR-szabályrendszer első igazi tesztje lesz, hogy az Európai Unió képes lesz-e másfél milliárd dollár körüli összegre büntetni az amerikai techóriást az adatszivárgás miatt, amely összeg egyébként a Facebook éves forgalmának 4 százalékát teszi ki.  

The post Itt nézheti meg, feltörték-e Facebook-fiókját appeared first on Social Daily.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy amerikai ügynökségnek nem tetszik, hogy a Red Dead Redemption 2 kiadója a megkérdezésük nélkül használta fel a cég nevét
2019-01-16 15:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Telenor Magyarország közleménye szerint ismét felmerült az a probléma, hogy csalók a cég nevével visszaélve hamis fizetési felszólítást terjesztenek e-mailben, és így pénzt vagy személyes adatokat próbálnak kicsalni az emberektől
2019-01-16 15:00:23 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
A Huawei nemrég adta át új központját, több másik ikonikus európai nevezetesség mellett a Szabadság híd másolata is helyt kapott az új komplexumban
2019-01-16 14:52:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
87 éve, 1932. január 16-án született Dian Fossey etológus, aki elsősorban a gorillák köréb
2019-01-16 14:34:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tele van az eBay rendkívül olcsó Office 365-ajánlatokkal, melyek mögött feltehetően csalók állnak ? hívja fel a jelenségre a figyelmet a G DATA
2019-01-16 14:22:27 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
2018-ban ünnepelték a modern kori cirkusz megszületésének 250
2019-01-16 13:58:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez