Új hangversenysorozatot indít el a Nemzeti Énekkar

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A Nemzeti Filharmonikusok idei évadának új bérlete a Pászti bérlet. A sorozat keretében a Nemzeti Énekkar csodálatos hangversenyeit hallgathatjuk majd meg. Az összesen 5 koncertet átfogó sorozat helyszíne minden esetben az Olasz Kultúrintézet lesz. Az első hangversenyen egy klasszikus, Haydn Nelson-miséje és a Kossuth-díjas Orbán György egy műve csendül majd fel. Utóbbi darab Szent Pál Szeretethimnuszának ismert részletét interpretálja. A Nemzeti Énekkar 80 fős vegyeskara mellett egy 55 fős gyermekkar, a világhírű Angelica Leánykar is közreműködik.

?A Nemzeti Énekkar történetének igen fontos állomása a Pászti sorozat elindulása.? ? kezdi a Pászti bérlet bemutatását Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója. ?Alapító karnagyunk emléke előtt tisztelgünk, és új hangversenysorozatunk első műsorának is legfontosabb törekvése a szeretet közvetítése a zenén keresztül. Együttesünk kiemelt missziójának tartja a klasszikus remekművek és a modern, új alkotások megszólaltatását. így esett választásunk Haydn Nelson-miséjére (Missa in Angustiis ? Mise szorongattatások idején) és Orbán György Ricercare című oratóriumára.?

Joseph Haydn 1796 és 1802 között szinte minden évben komponált egy ünnepi nagymisét Esterházy II. Miklós herceg felesége, Maria Josepha névnapjára. Az 1798-ban, A teremtés bemutatásának évében elkészült misét a zeneszerző így nevezte meg sajátkezű műjegyzékében: Missa in Angustiis, azaz mise szorongattatás, félelem idején. A furcsa cím az egész Európát fenyegető napóleoni háborúkra utal. Haydn miséjében a napóleoni háborúk folyamatos veszélyei miatt Európát féltve a legszemélyesebb együttérzését, aggodalmait, reményeit fogalmazza meg. Amikor e háborúk angol hadvezére, Nelson admirális 1800-ban Lady Hamiltonnal együtt Bécsben meglátogatta Haydnt, a mester újra előadatta a hadvezér 1798-as abukiri győzelme idején keletkezett miséjét. Ettől kezdve nevezik a művet Nelsonmisének.

Orbán György Ricercare műve egy híres bibliai szöveget, Szent Pál korinthusiakhoz írott első levelének Szeretethimnuszként is ismert részletét interpretálja személyes hangon. Ahogyan Orbán György fogalmaz, a darab próbálkozás, olvasat, amelynek központjában ?fúgaféleség? található, a Kossuth-díjas szerző ezért is választotta címnek és egyben műfajmegjelölésnek

a korai barokk fúgákra utaló, de keresgélést is jelentő olasz ricercare szót. Az alkotás négy szakaszra bomlik, amelyek között összefüggést teremtenek a közös témák és motívumok, valamint az egységes tempó.

A nagyszerű szólisták, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar mellett a Gráf Zsuzsanna vezette világhírű Angelica leánykar is aktív szerepet vállal a hangversenyen. A hangversenyt Somos Csaba Liszt-díjas művész, a Nemzeti Énekkar karigazgatója vezényli.

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója hite szerint a Nemzeti Énekkar vezérfonalát a koncerten és az előttünk álló jövőben is a Szeretethimnusz gondolata adja: ?Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három: ezek között pedig legnagyobb a szeretet? (Károli Gáspár fordítása). Ennek szellemében indul tehát útjára a Nemzeti Énekkar új hangversenysorozata, a Pászti sorozat.

 2018. október 18. csütörtök, 19:30

Olasz Kultúrintézet (Pászti bérlet 1.)

JOSEPH HAYDN: Nelson-mise, Hob. XXII:11

ORBÁN GYÖRGY: Ricercare

Közreműködik:

Szemere Zita ? szoprán Bakos Kornélia ? mezzoszoprán Szappanos Tibor ? tenor Bakonyi Marcell ? bariton Lisztes László ? narrátor Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna) Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Somos Csaba

The post Új hangversenysorozatot indít el a Nemzeti Énekkar appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Minden, a teljesség felé irányuló elmozdulásunk, újjászületésünk a teliholdnál ér révbe, és ezt szinte azonnal követi a Nap jegyváltása
2019-04-19 19:08:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Feltárhatod és fejlesztheted tudatod mélységeit, eközben megismerheted és megértheted önmagadat egy olyan módszerrel, amely Magyarországon korábban nem volt elérhető
2019-04-19 17:30:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Az Élősködők fekete komédia lesz egy igazi semmirekellőkből álló, ördögi tervet kieszelő családról
2019-04-19 16:36:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Visszatér a Gyerekjáték, a gyilkos baba most az okosotthonoktól őrül meg
2019-04-19 16:28:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
A legrangosabb fesztiválra beválogatott mű, Moldovai Katalin kisfilmje, az Ahogy eddig egy idős nőről és lányáról szól
2019-04-19 14:48:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
2019. április 26-án 20 órától látható a TÁP Színház legújabb előadása, Anonyma-Nő a hábor
2019-04-19 13:40:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez