Kiderült, mi lehetett a kercsi iskolai támadó indítéka

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kiderült, mi lehetett a kercsi iskolai támadó indítéka

Terrortámadásból közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberöléssé minősítette át a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán elkövetett robbantásos és lőfegyveres támadást a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság.

A támadó, Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója több embert agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben. A merényletnek összesen 20 halálos áldozata van, Roszljakov 19 embert ? 14 diákot és öt felnőttet ? agyonlőtt, majd magával is végzett. A sebesültek száma 54, a legsúlyosabbakért mentőrepülőket küldött a Krímbe az orosz védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Roszljakov egy hónappal a támadás előtt szerzett be egy karabélyt a hozzávaló 150 tölténnyel együtt. Az iskolába ezzel a csőtáras puskával a kezében érkezett. Az elkövető egyedül követte el tettét ? ebben a kérdésben egyébként még nem zárult le a nyomozás ?, és a jelek szerint nem tartozott semmilyen vallási szektához. Az iskolában hallgatag diákként ismerték, jó véleménnyel voltak róla.

Korábban több szakhatóság is pokolgép felrobbantásáról számolt be. Hivatalos közlés szerint Roszljakov előbb működésbe léptette a nála lévő, házi készítésű bombát, majd tüzet nyitott iskolatársaira és a tanárokra. Az iskolában egy második robbanószerkezetet is találtak, amelyet hatástalanítottak.

Sajtójelentések szerint Roszljakov anyja, aki ápolónő, részt vett a sérültek mentésében, és nem tudta, hogy a fia az elkövető.Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban bejelentette, hogy a hatóságok vizsgálják a kercsi támadás indítékait. Az Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

Az Interfax hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó, jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ámokfutásnak a nyomozás nem végleges verziója szerint személyes indítéka lehetett, a diák konfliktusban állhatott tanáraival. Az informátor szerint Roszljakov egy lövészklub tagja volt, és érdeklődött a fegyverek iránt, de arra egyelőre nincsen bizonyíték, hogy szélsőséges csoportokhoz is köze lett volna.

Elmondta, hogy a tetthelyen 10 csomag lőszert, 10 házi készítésű gyújtószerkezetet és Molotov-koktélokat találtak.

Olga Grebennyikova, a tanintézmény igazgatója egy videóban arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak. Ez terrorcselekmény volt a javából, olyan, mint amilyen Beszlanban volt” ? mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva. Az akkori támadásban több mint háromszázan vesztették életüket.

Az igazgatónő a támadás idején nem tartózkodott a tanintézményben, a történtekről a kollégáitól értesült.

A kiürített tanintézményt tűzszerészek kutatták át. A helyszínre több mentőautó is kiérkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudták mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is igénybe kellett venni.

A helyszínre kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz, páncélozott harcjárművekkel felszerelt katonát is kivezényeltek.

Kercsben fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyebek között megerősítették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd védelmét. A városba orvosok és pszichológusok érkeztek Rosztov-na-Donuból és oda utazott Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter is.

A történtek miatt a Krímben hámnapos gyászt rendeltek el, és csütörtöktől minden iskola és óvoda mellé fegyveres őrt állítanak, Több orosz városban szerda este gyászliturgiát tartottak, a moszkvai Kreml falainál elterülő Sándor-kertben pedig sokan virágot helyeztek el a második világháborúban hős városi címet kiérdemlő Kercs emlékművénél.

(MTI, kiemelt kép: Alexander Nemenov / AFP)

folytatás

Legkedveltebb hírek
vetélkedő
2019-04-20 17:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tóth Vera Instagram-oldalán osztotta meg az örömteli pillanatait, egyik barátnőjével mókázott a fotón
2019-04-20 16:56:28 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Bharat Nalluri Szereplők: Frances McDormand, Amy Adams, Mark Strong, Christina Co
2019-04-20 16:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A La Liga 33. fordulójának első vasárnapi meccsén közvetlen vetélytársak küzdenek meg egym
2019-04-20 16:49:54 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A gyanú szerint megölte feleségét, majd öngyilkos lett egy forráskúti férfi szombaton ? tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t
2019-04-20 16:30:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Úgy tudjuk, egy helyi gazdálkodó családban történt a tragédia
2019-04-20 16:26:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez