Az újgazdagoknak nem jutott páholy

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az újgazdagoknak nem jutott páholy

Jól tudjuk, hogy az operába járás általában közel sem csupán a művek kínálta élményekről, hanem a társadalmi helyzet kifejezéséről és a megfelelő kapcsolatok építéséről szól. Nem volt ez másképp a polgárháború befejezése után szédítő ütemű fejlődést produkáló Egyesült Államokban sem, ahol a társadalmi elit tagjai ráadásul nem egyszerűen saját kiváló ízlésüket és művészetek iránti fogékonyságukat kívánták ily módon demonstrálni.

Az Újvilágot még mindig valamiféle civilizálatlan, bárdolatlan pusztaságként kezelő európai felsőbb osztályoknak is meg akarták mutatni, hogy az öreg kontinens bármelyik nagyvárosával felveszik a versenyt kultúra tekintetében.

Építettek maguknak operát

Volt azonban egy kis gond ezzel az Amerika kulturális fővárosának méltán tekinthető New Yorkban. A városban már 1854-ben megnyitott a Zeneakadémia névre hallgató, de voltaképpen operaházként funkcionáló épület. Ez ugyan kívülről inkább egy vásárcsarnokra, mintsem a magas kultúra bástyájára emlékeztetett, ám akusztikája kiváló volt, befogadóképességével sem volt különösebb probléma ? egy dolgot leszámítva.

A Zeneakadémia páholyait megnyitása óta birtokolták a város legtekintélyesebb családjai, viszont a nagy gazdasági fellendülés számos hihetetlen vagyont produkált, ezeknek az újgazdagoknak viszont nem jutott már páholy a Zeneakadémián.

Márpedig egy Morgan, egy Rockefeller vagy egy Vanderbilt számára idegenül csengett a ?nem? szócska.

1880-ban létre is jött egy befektetési társaság, amelynek célja egy új, az Akadémiát lepipáló operaház felépítése volt, a 25 alapító ? és ezzel egyben saját páholyt vásárló ? tag között két Vanderbilt mellett a Goelet, a Morgan, a Gould, a Rockefeller és a Roosevelt família képviselői is ott voltak.

Wikipedia A lényeg, hogy a páholyok meglegyenek

Ugyan az építkezés költségei jócskán meghaladták a tervezetteket, az iparbárók nem szálltak ki a projektből. Az épület tervezését egy jól menő építészre, Cleaveland Cadyre bízták, aki soha nem tervezett még semmilyen színházi teret. Ez meg is látszott az eredményen, a helyek egy jelentős részéről csak a színpad felét-harmadát lehet látni, a színpadi technikának pedig alig maradt hely, ezért a díszletmunkások gyakran hóban-fagyban-esőben kint, az épület hátánál tárolták az új felvonások díszleteit.

Az igazán fontos dolgok viszont rendben voltak: Cady két szinten annyi páholyt zsúfolt az épületbe, amennyit csak tudott, a belső tér pedig kellően grandiózus és díszes volt az illusztris nézősereg fogadására.

A megnyitásakor a világ legnagyobb operaházának számító, a Broadwayn a 39. és a 40. utca között egy egész háztömbnyi helyet elfoglaló Metropolitan Opera House megnyitójára 135 éve, 1883. október 22-én került sor a Fausttal.

A részvényeseknek fenntartott páholyok ?arany patkójában? akkori értéken körülbelül 500 millió dollárnyi vagyon tulajdonosai élvezték a zenét és azt, hogy végre az őket megillető helyet foglalhatták el a nézőtéren és társadalmi elit körében is.

A Metropolitan Opera a 20. század elején jelentős felújításon ment keresztül, 1967-ben mégis lebontották, az elnevezést és a társulatot egy új, nem kevésbé grandiózus, ám ezúttal az opera mindkét funkcióját szem előtt tartva megtervezett épület vette át az azt megelőző évben.

Illusztráció: Wikipedia

folytatás

Legkedveltebb hírek
A férfi célzott lövéseket adott le a lakása ablakából egy buszmegálló környékén ácsorgókra, sétálókra, köztük gyerekekre is Székesfehérváron
2019-02-19 10:28:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
9 órától tartja szerdai vitanapját a parlament, a szerény számban megjelent fideszes képviselők folyamatosan a migrációról beszéltek és elmúltnyolcéveztek, az ellenzékiek pedig a végsőkig a túlóratörvényt emlegették
2019-02-19 10:15:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Vasárnap két nő több vibrátort és anális játékszert lopott el egy új-zélandi szexboltból
2019-02-19 10:11:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Székesfehérvári Járási Ügyészség lőfegyverrel visszaélés, fegyveresen elkövetett garázdaság, valamint súlyos testi sértés kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen 35 éves férfivel szemben, aki tavaly áprilisban légpuskával lövöldözte a gyerekeket egy székesfehérvári lakás ablakából
2019-02-19 10:08:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ahogy mi is beszámoltunk róla, hogy a 2009-ben bemutatott Avatar négy folytatását egymás után, elvileg 2020, 2021, 2024 és 2025 decemberében fogják bemutatni
2019-02-19 10:08:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szijjártó Péter külügyminiszter ragaszkodik hozzá, hogy azok a magyar állampolgárok, akik valamelyik másik EU-s országban élnek, nem ?migránsok”, írja az Euronews
2019-02-19 10:03:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez