Attól félnek a világ tudósai, hogy a brazil elnök kinyírja a bolygó tüdejét

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Attól félnek a világ tudósai, hogy a brazil elnök kinyírja a bolygó tüdejét

Mint arról korábban beszámoltunk, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte a brazil elnökválasztást vasárnap. Győzelmének legfőbb oka, hogy a brazilokat kizsigereli a korrupció, burjánzik az erőszak, az ország gazdasága romokban hever, Bolsonaro pedig ezekre a problémákra ígért rengeteg megoldást.

Trópusi Trumpnak hívják, de sokkal veszélyesebb Trumpnál Elsöprő többséggel választották meg Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikust Brazília elnökének. Az új államfő sosem látott politikai tisztogatást ígér és kiforgatná sarkaiból a fennálló rendszert.

A Business Insider arról ír, hogy a rasszista és erőszakos megnyilvánulásairól is híres megválasztott elnök drasztikus változtatásokat tervez a környezetvédelmi politikában is, amely kihatással lehet akár a Föld jövőjére is.

Bolsonaro korábban többször is kijelentette, hogy a természetvédelmi területek gátolják Brazíliát a fejlődésben. Ez azért aggasztja a tudósokat világszerte, mert a világ legnagyobb egybefüggő trópusi esőerdőjének, az Amazonasnak a kétharmada Brazíliában található, és Bolsonaro dönthet annak sorsáról.

Europress/AFP/Carl de Souza

Bolsonaro a kampány során újságíróknak megígérte, hogy nem lép ki a párizsi klímaegyezményből, de Trumphoz hasonlóan ő is rengeteg kritizálta azt.

A szélsőjobboldali politikus saját elmondása alapján azt fontolgatja, hogy utat épít az Amazonason keresztül, és több civil szervezet, így a Greenpeace és a WWF kitiltását tervezi az országból. Emellett felgyorsítaná az erdőirtást az Amazonasban és megszüntetné a környezetvédelmi minisztériumot is.

Paulo Artaxo, a University of S?o Paulo klímakutatója arról beszélt, Brazília történetének sötét korszaka felé haladunk, Bolsonaro pedig a legrosszabb dolog, ami a környezettel történhet.

Az esőerdőkben élő növények egyébként rengeteg szén-dioxidot szívnak el a légkörből, miközben oxigénnel dúsítják azt. Éppen ezért az Amazonast gyakran nevezik a bolygó tüdejének. A kutatók szerint az ilyen természetes szén-dioxid elszívó rendszer az egyik legjobb megoldást a klímaváltozás ellen. Vagyis az, ha megőrizzük az erdőket és újakat telepítünk. Bolsonaro most ennek adhat egy nagy pofont.

Kiemelt kép: Europress/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
A BRFK gondatlanságból elkövetett emberölés vétség gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen
2019-06-25 12:01:04 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Hiába készült öt évvel ezelőtt film, amely jó színben próbálta feltüntetni a FIFA-t, pontosan tudja mindenki, milyen korrupt a nemzetközi futballszervezet
2019-06-25 11:55:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Igaz, ezúttal csak szerény 60 millióval kérnek többet a munkáért
2019-06-25 11:49:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Vigyázni kell, hiszen rengeteg hamis jegyet árulnak a nyári fesztivál és koncertszezon alatt
2019-06-25 11:45:17 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy új fesztivál, a hun királynak állított emlékmű és egy hagyományőrzősport-központ létrehozásának terve is felbukkan a hvg
2019-06-25 11:40:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Országgyűlés négy hónappal meghosszabbítva október 31-ig tolta ki a banki adategyeztetés határidejét egy törvénymódosítással
2019-06-25 11:39:26 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez