Nagy változások jöhetnek a Trump-kormányban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nagy változások jöhetnek a Trump-kormányban

A Washington Post 14 fehér házi munkatárssal való beszélgetés után végignézte, milyen változások várhatók a keddi félidős választások után az amerikai kormányban. A lehetséges távozók sorában ott van az elnök régi ellensége is, de meglepetésre Donald Trump egyik legszorosabb szövetségesét is említi a lap.

A washingtoni napilap szerint távozhat Jeff Sessions igazságügyi miniszter, akit az elnök sokat támadott az elmúlt hónapokban, még a Twitteren is üzengettek egymásnak. Helyettesét, oroszokkal való összejátszás utáni nyomozást felügyelő Rod J. Rosensteint az elnök szintén kirúghatja: Rosenstein volt az, aki kinevezte Robert Mueller különleges ügyészt a nyomozás élére.

A belbiztonsági miniszterben, Kristjen Nielsenben sem feltétlenül bízik az elnök a többi között Bush-kormányban betöltött szerepe miatt, és mert Trump nem gondolja, hogy a miniszter kellő jelentőséget tulajdonítana a migrációnak. Nielsen John Kelly protezsáltja, aki Trump kabinetfőnöke. Neki is voltak vitái Trumppal, de a lap szerint az elnök megkérte, hogy maradjon legalább 2020-ig, megbízatása végéig. De ha Kelly megy, nagy valószínűséggel Nielsennek is távoznia kell. Rajtuk kívül a kabinetfőnök helyettesét, Johnny DeStefanot is a hamarosan távozók között látják, ahogy az alelnök, Mike Pence kabinetfőnökét, Nick Ayerst.

Nick Ayers és Mike Pence
Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

A Washington Post emellett

Ryan Zinke belügyminisztert, James Mattis védelmi minisztert és Sarah Sanders kormányszóvivőt is a lehetséges távozók között említi,

bár utóbbi kettőnél megjegyzik, ez legfeljebb saját döntésük lehet. Sanders és az elnök szoros szövetségek, Mattis pedig nemrég támogatta Trump azon döntését, hogy csapatok küld a déli határra. Zinke-nél más lehet a helyzet: az elnök nemrég arról panaszkodott a sajtónak, hogy problémásnak látja az ingatlanbotrányba keveredett belügyminiszter ügyeit.

A hasonló jellegű személycserék nem szokatlanok a félidős választások után.

2006-ban az ifjabb George Bush kirúgta védelmi miniszterét, Donald H. Rumsfeldet, miután a választásokon a demokraták megszerezték a többséget a kongresszus mindkét házában. Hasonló volt a helyzet 2010-ben is, amikor a republikánusok szereztek többséget a képviselőházban és Barack Obama kabinetfőnöke, Rahm Emanuel és Robert Gibbs kormányszóvivő is távozott.

Kiemelt kép: Nicholas Kamm / AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Szent György nap a Rendőrség napja. Ezért április 24., vagyis jövő hét szerda a
2019-04-21 10:33:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Johnny Depp már két éve, hogy elvált Amber Heard színésznőtől, de azóta se nyugszik
2019-04-21 10:24:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A New York-i Madison Square Gardenben csapott össze az amerikaiak veretlen bokszolója, Terence Crawford, valamint a britek korábbi kisváltósúlyú világbajnoka, Amir Khan
2019-04-21 10:16:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Halsey az Instagram sztorijai közt osztott meg egy videót arról, ahogy a twerkelést gyakorolja, azzal a szöveggel, hogy ilyen, amikor kaját próbál csinálni, de túl király a zene
2019-04-21 10:12:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az üzenet egyszerű, ünnepi, a hozzá érkezett reagálások azonban nem nélkülözik az aktuálpolitikát
2019-04-21 10:06:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt
2019-04-21 10:04:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez