Felgyorsítja az öregedést a gyerekkori bántalmazás

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Felgyorsítja az öregedést a gyerekkori bántalmazás

A Washingtoni Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, vajon a gyerekkori bántalmazás és nélkülözés hogyan befolyásolja a gyerekek fejlődését – kiderült, hogy nem mindegy, milyen traumáról beszélünk, ugyanis tökéletesen ellenkező hatást is kiválthatnak. A fizikai és szexuális abúzus a gyorsabb fejlődéshez, míg a nélkülözés és éhezés a lassabbhoz járul hozzá, de ha belegondolunk, ez teljesen logikus, a friss kutatás most csak a korábbi feltevéseket igazolta.

A RÉSZTVEVŐ GYEREKEK NEGYEDÉT ZAKLATTÁK SZEXUÁLISAN

A Biological Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogy 250, nyolctól tizenhat éves gyerek és tinédzser esetét vizsgálták, akiktől nyálmintát vettek, majd elbeszélgettek velük és szüleikkel azzal kapcsolatban, hogy zaklatásnak vagy nélkülözésnek vannak-e kitéve otthon. Azt érdemes megjegyezni, hogy a 250 fős minta nem volt teljesen reprezentatív: 27 százalékuk jött például nagyon alacsony jövedelmű családból érkezett, 61 százalékuk pedig színesbőrű.

A bántalmazástól felgyorsul az öregedés, a nélkülözéstől visszafejlődik a gyerek – fotó: Thinkstock

A kutatás során kiderült, hogy a résztvevő gyerekek negyede élt át szexuális zaklatást, 42 százalékuk pedig fizikai bántalmazást. A nélkülözésről beszámoló gyerekek száma alacsonyabb volt, csak 16 százalékuk mondta, hogy éhezett már életében.

A kutatók az interjúk után arról gyűjtöttek információkat, hogy a gyerekek mikor érték el a pubertáskort, és hogy hogyan alakult náluk a epigenetikus vagy sejtes öregedés. Megállapították, hogy azok, akik fizikai vagy szexuális bántalmazástól szenvedtek, gyorsabban, míg a nélkülözők lassabban öregedtek sejti szinten.

A NÉLKÜLÖZÉS VISSZATART, A VERÉS ÖREGíT

Ez egyáltalán nem meglepő: a nélkülözés arra készteti a testet, hogy raktározni kezdjen, vagyis visszafogja a növekedést és a fejlődést, hiszen arra készül, hogy továbbra is nélkülöznie kell majd. Ezzel szemben azok, akiket bántalmaztak, sokkal gyorsabban fejlődtek, előbb érve el a pubertáskort, a lányoknál pedig az első menstruáció is hamarabb jelent meg – tehát a gyerekek előbb lesznek szexuálisan érettek és biológiai szempontból “szaporodóképesek”.

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy van-e összefüggés a bántalmazás, nélkülözés és a később kialakuló mentális és egészségügyi problémák között. A kutatók arra jutottak, hogy

a felgyorsult öregedés hajlamosabbá teszi a gyerekeket a későbbi depresszióra, felnőttkorban pedig megnöveli az esélyeket a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a kognitív hanyatlás és a túlsúly kialakulásának. 

?A gyerekkori bántalmazás már akár nyolcéves korban is felgyorsíthatja az öregedést? – írja egy sajtóközleményben Katie McLaughlin, aki most már a Harvard Egyetemen tanársegéd, de a kutatásban még a Washingtoni Egyetem kutatójaként vett részt. ?Az eredményeink azt sugallják, hogy a bántalmazás már nagyon fiatal korban elindíthatja a fokozott öregedést, ami megmagyarázhatja, miért jelenik meg több egészségügyi probléma felnőttkorban azoknál, akiket gyerekként bántalmaztak.?

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Ez az animáció mindenki agyát szépen átveriEzek okozhatják az emberiség pusztulásátFél évszázados elmélet igazolódott be a rákról
folytatás

Legkedveltebb hírek
Kurt, a ragyogó apród
2018-12-15 08:35:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A pótlóbusszal lehet utazni.
2018-12-15 08:24:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Martha Creasynél három éve diagnosztizáltak Alzheimer-kórt
2018-12-15 07:51:13 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az egész országban havazás várható szombaton, ezért a katasztrófavédelem és rendőrség honlapja is arra figyelmezteti az autósokat, hogy óvatosan vezessenek
2018-12-15 07:49:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Pető Péterrel jártuk végig a péntek esti tüntetés helyszíneit
2018-12-15 07:37:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez