Trump szerint aki őt a fehér nacionalistákról kérdezi, az fajgyűlölő

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A szokatlanul hosszú, több mint két órás sajtókonferenciát tartott szerdán Donald Trump az amerikai félidős választásokra reagálva. Az amerikai elnök a republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta és jövőbeni kétpárti együttműködést szorgalmazott.

A republikánus párti Trump igyekezett kisebbíteni pártja képviselőházi veszteségeit, hangsúlyozva, hogy évtizedek óta a legnehezebb helyzetben volt a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy az ellenzéki demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és egyes ?különleges érdekcsoportok?. A 2018-as félidős választások történelmi kihívást jelentettek.

A demokraták megnyerték a képviselőházi választást, kemény két év vár Trumpra Az amerikai választók véleményt mondtak Trump elnökségéről.

A választás eredményeire kitérve Donald Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók ?egyértelműen megfeddték? azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Hangsúlyos elismeréssel szólt a képviselőház várható elnökéről, Nancy Pelosi demokrata párti politikusról, dicsérve a kaliforniai politikus eddigi munkásságát. Az elnök hangsúlyozta: egyetért Pelosival, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett. Az elnök úgy fogalmazott: ?csodálatos lehetőségek? nyílnak majd a kétpárti együttműködésre. Példaként az egészségbiztosítási törvényt, vagy a gyógyszerárak korlátozásáról szóló megállapodást említette. Fontosnak mondta a kétpárti megállapodást az infrastrukturális beruházásokról is.

Trump hangsúlyozta, hogy a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is.

Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem

A sajtótájékoztató nem volt mentes a botrányos jelenetektől sem, Trump ugyanis olykor vitába keveredett a sajtóval, olykor pedig szinte udvarolt az újságíróknak. A CNN hírtelevízióról szólva ismét hangoztatta, hogy aki ?álhíreket? közöl, az szerinte a ?nép ellensége?. Jim Acostának, a CNN munkatársának azt mondta:

maga egy faragatlan, szörnyűséges figura, és nem kéne a CNN-nél dolgoznia.

Félbe is szakította a riportert, aki arról akarta kérdezni: számít-e arra, hogy a kampánycsapata munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság büntető eljárást indít ellene.

BREAKING: President Trump, CNN Correspondent Jim Acosta and @NBCNews Correspondent @PeterAlexander engage in tense exchanges in post-election news conference. pic.twitter.com/WUlXemGn7y

— NBC News (@NBCNews) November 7, 2018

Egy másik újságírónak aztán Trump megismételte: nem volt semmiféle összejátszás oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Hozzátette azt is, hogy bármikor feloszlathatta volna Mueller-bizottságot, de nem tette.

Hangsúlyozta, hogy most sem áll szándékában feloszlatni a bizottságot, végezze csak tovább a munkáját, ő azonban szeretne ebből kimaradni. ?Szégyen és zavarba ejtő ez az ország számára? ? fogalmazott, és megismételte korábbi álláspontját, miszerint a Mueller-bizottság tevékenységét összeférhetetlenségi tényezők is befolyásolják.

Később mosolyogva közölte az újságírókkal: marad még, ameddig akarják, de szóljanak, ha már unják őt. A riporterek némelyike szarkasztikusan tapsolt.

Az elnök visszautasította a közszolgálati televízió (PBS) riporternőjének, Yamiche Alcindornak kérdését, amely arra vonatkozott: a választási kampányban nacionalistának mondta magát, amit sokan a fehér felsőbbrendűség hangoztatásával azonosítottak. Vajon ez azt jelenti, hogy az elnök támogatja a fehér nacionalistákat? ? kérdezte a PBS afroamerikai riporternője, mire Trump a kérdést fajgyűlölőnek minősítette.

President Trump to @Yamiche: "That's a racist question." pic.twitter.com/4bgrMjQFZk

— CSPAN (@cspan) November 7, 2018

A kormány átalakítására vonatkozó kérdésekre nem kívánt konkrét válaszokat adni, elhárította azokat a kérdéseket is, amelyek Jeff Sessions igazságügyi miniszter és John Kelly kabinetfőnök távozását firtatták.

Nagyon boldog vagyok a jelenlegi kormányzattal,

fogalmazott, de azért hozzátette, hogy ez a munka nagyon kimerítő, ezért érthető, ha valaki távozik. Lesznek változások, mondta, hiszen ?semmi sincs kőbe vésve?.

Az újságírók kérdéseire válaszolva az elnök kitért Észak-Koreára. Mint közölte: nem siet a megállapodással Phenjannal, hajlana a szankciók eltörlésére, de egyelőre várja az észak-koreai válaszokat. A jövő év elejére jósolta újabb találkozóját Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Jim WATSON/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
A HM előre szól, a visszatelepülés Pápáról járni fog némi kényelmetlenséggel
2019-12-15 13:33:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Megnövekedett hanghatásra és közúti forgalomra kell számítani a Gripenek Kecskemétre történő visszatelepülése miatt - közölte a Honvédelmi Minisztérium
2019-12-15 13:28:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy szállodában általában mindenki jobban érzi magát, mint otthon, de egy New York-i hotel olyan extrával csalogatja a vendégeket, ami egy teljesen más szintet képvisel
2019-12-15 13:21:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Közös klipet készített Koncz Zsuzsa és Kulka János, a Republic Szeretni valakit valamiért című slágerét énekelték el együtt, a végeredmény már online is elérhető
2019-12-15 13:18:02 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Káoszba fulladt a túraautó-világkupa (WTCR) szezonzáró hétvégéjének vasárnapi második futama a malajziai Sepangban, ahol az eső alaposan megzavarta a versenyzőket
2019-12-15 13:16:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az X-Faktor idei bronzérmese, Zdroba Patrik is előadott a döntőben egy közös produkciót mentorával, Gáspár Lacival, de utóbbi nem énekelt, csa
2019-12-15 13:13:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez