A szívével játszik, aki későn eszik

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A szívével játszik, aki későn eszik

Szakértők egy csoportja az Amerikai Szívszövetség legújabb ülésén mutatta be friss kutatásuk eredményeit – írja a Live Science.

Az új adatok alapján a későn elfogyasztott ételek növelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Nour Makarem, a csapat vezetője és a Columbia Egyetem munkatársa szerint napjainkban életmódunk egyre elcsúszik: később fekszünk le, és kevesebbet alszunk. A kései alvás miatt az emberek ráadásul egyre később is esznek.

A kutatók arra gyanakodtak, hogy ez az életmód magyarázatot adhat az Amerikában tapasztalt jelenségre: az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség arányának növekedésére. Hogy igazolják elméletüket, egy olyan adatbázist kezdtek el elemezni, amely mintegy 12 ezer spanyolajkú és latino egészségügyi adatait tartalmazta. A szakértők az alanyok táplálkozási szokásaira vonatkozó információkat vetették össze a szívegészséggel kapcsolatos adatokkal.

Az eredmények alapján az alanyok fele este 6 után fogyasztotta el napi kalóriaadagjának legalább 30 százalékát. Az érintettek éhgyomri vércukor-, inzulin- és HOMA-szintje (utóbbi az inzulinimmunitás jele), illetve vérnyomása magasabb volt, mint a többi résztvevőnek.

A vizsgálat azt is felfedte, hogy a későn evőknél 19 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki prediabétesz, és 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett magas vérnyomás. Makarem szerint a prediabéteszesek 7 százalékánál utóbb kettes típusú cukorbetegség alakul ki.

A kutató úgy véli, hogy a jelenség hátterében a megzavarodott biológiai óra állhat. A cirkadián ritmus és a környezet eltérése ugyanis többek közt az anyagcserét is befolyásolja.

Kiemelt fotó: Thinkstock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kövesse figyelemmel a Népszaván a főtábla jutásért zajló mérkőzés percről percre tudósítását
2020-10-01 19:47:39 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Állítólag a sofőrt nem találták sehol sem. (Bűnügy-baleset)
2020-10-01 19:36:16 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev lesz a Ferencváros ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében
2020-10-01 19:25:27 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Recep Tayyip Erdogan szerint ?az Európai Unió Görögország és Ciprus pimaszságainak áldozataként hatástalan, vízió nélküli, sekélyes szervezetté vált”, miután a Törökországgal folytatott nemzetközi tengerjogi vitában Brüsszel Athént és Nicosiát támogatja
2020-10-01 19:07:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez