Elfogadták az őszi adócsomagot ? a kormány nem engedett a cafeteriánál

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Elfogadták az őszi adócsomagot ? a kormány nem engedett a cafeteriánál

A parlament kedden elfogadta az őszi adócsomagot. Ezen belül a törvényalkotási és gazdasági bizottság cafeteriára vonatkozó módosító javaslatára is rámondták az áment. A főbb tudnivalókat foglaltuk össze.

Amiben nem engedett a kormány

Nincs változás abban, hogy bérként adóznak jövőre:

a 2016. december 31-ig béren kívüli juttatásnak, jelenleg egyes meghatározott juttatásnak minősülő elemek, így az iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, önkéntes biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, Erzsébet-utalvány, és a jelenleg adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás, mobilitási célú lakhatási támogatás, kockázati biztosítás más személy (így a munkáltató) által megfizetett díja, az idén újként behozott diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói támogatás. Béren kívüli juttatás csak a SZÉP-kártya maradhat, e készpénzcafeteria is bérként adózik jövőre.

Varga Mihály azt nyilatkozta az MTI-nek, nemigen lát arra esélyt, hogy még módosuljanak az adószabályok, így a cafeteriánál sem várhatók csodák.

Hiába kérték tehát a szakszervezetek és a munkáltatók, nem vonta vissza a kormány a nyári adócsomagban rögzített szigorítást, melynek értelmében a legnépszerűbb juttatásoknál megszűnik a kedvezményes adózás.

Kárpótlás a pluszadóztatás ellensúlyozására

Újdonság, hogy jövőre az önkéntes pénztárakba befizetett munkáltatói tagdíjátvállalásra is fog járni a 20 százalékos szja-jóváírás, nem csak az egyéni befizetésekre. Ez a jóváírás közvetlenül a pénztártag számlájára utalható, az adóbevallás alapján. A feltétel maradt, legyen szja-köteles jövedelem. Ez némi kompenzációt jelent a dolgozóknak, hiszen jövőre ha a munkáltató ad nekik ilyen juttatást, akkor abból 15 százalék szja-t kell vonni, így nettóban kevesebb lesz a megtakarítási számlájukra kerülő összeg.

A szakszervezet szerint ez a kis korrekció nem teszi elfogadhatóvá az adócsomagot.

Mégis adómentes marad a sport és kulturális belépő, mint juttatás

A nyári adócsomagban még az volt, hogy megszűnik a sport- és kulturális belépőkre vonatkozó adómentesség. Jelenleg a sportrendezvény-belépő korlátlan összegben adómentes, a kulturális belépőnél pedig legfeljebb évi 50 ezer forintig élt a kedvezményes adózás.

A gazdasági bizottság javaslatára mégis marad az adómentesség, de az összegre vonatkozó feltételek módosulnak: évente a minimálbér erejéig lesz adható adómentesen mindkét juttatás.

A kulturális belépők nyernek, a sportbelépők veszítenek a módosítással.

A szakszervezet ezzel kapcsolatban elég élesen fogalmazott (Azénpénzem.hu): nem tartják jó ötletnek, hogy a munkáltatók adómentesen vehetnek ?cirkuszjegyet?, miközben például az iskolakezdési támogatás adómentessége megszűnik.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Adás előtt: A hatalmas kihívás terhe alatt Evelin figyelmetlen volt, ezzel pedig veszélybe sodorta sikerüket
2020-08-12 13:05:55 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Adás előtt: Hampuk Zsolt séf főztjével már elvarázsolta a Brit uralkodói családot is: A séf elárulta, melyik az a trónörökös, aki a leglazább, ha étkezésről van szó
2020-08-12 12:49:18 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Spéder Zoltán felfedezettjéből lett az Index végnapjait meghatározó árnyalak Vaszily Miklós
2020-08-12 12:48:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Magyar reality sorozat
2020-08-12 12:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez