Trump kitüntette Elvis Presleyt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump kitüntette Elvis Presleyt

Donald Trump Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki az amerikai közélet és szórakoztatóipar hét személyiségét. Ez a  legmagasabb rangú civil kitüntetés az Egyesült Államokban. Harry Truman elnök a második világháborúban szolgálatot teljesítő civilek elismerésére alapította, John F. Kennedy elnök óta az Egyesült Államok nemzeti érdekeiért és a világ megbékéléséért különösen sokat munkálkodók elismeréseként nyújtják át.

Az Elnöki Szabadság-érdemrend odaítéléséről a mindenkori amerikai elnök dönt.

Az elismerést a politikától most visszavonuló Orrin Hatch republikánus szenátor, a jótékonyságáról ismert Miriam Adelson izraeli amerikai orvos, Alan Page jogász, a minnesotai legfelsőbb bíróság tagja és Roger Staubach, a Dallas Cowboys profi labdarúgócsapat játékosa kapta a Fehér Házban.

Posztumusz –  azaz haláluk utáni elismerésben –  részesítette az elnök Antonin Scaliát, az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 2016-ban elhunyt konzervatív főbíráját, az 1948-ban elhunyt Babe Ruth egykori legendás profi baseball-játékost, valamint a rock néhai királyát, az 1977-ben elhunyt Elvis Presleyt

40 éve halt meg Elvis Presley A Királyra emlékezik a világ.

Az érdemrend átadásakor Trump méltatta a kitüntetetteket. Orrin Hatchról – aki 41 esztendőn keresztül képviselte a washingtoni törvényhozásban Utah államot – megjegyezte:

az első pillanattól kezdve kedvelt engem, következésképpen én is kedvelem őt.

Miriam Adelsonról, aki férjével, a kaszinómágnás Sheldon Adelsonnal együtt a Republikánus Párt egyik legnagyobb adományozója – és Donald Trump elnökválasztási kampányát is 30 millió dollárral segítő – anyagi támogatója, elmondta, hogy orvosként milyen szerteágazó jótékonysági tevékenységet folytat az Egyesült Államokban és Izraelben egyaránt.

Hasonlóképpen méltatta Alan Page bírót, aki korábban a profi labdarúgó-liga játosaként is elismerést vívott ki. Az ünnepségen más vendégek mellett részt vettek a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjai, köztük a nemrégiben bordáját tört Ruth Bader Ginsburg is.

Korábban Elnöki-érdemrendet kapott, mások mellett, például XXIII. János pápa (1963), Gregory Peck (1969), Henry Kissinger (1977), Tennessee Williams író (1980), Teréz anya (1985), Margaret Thatcher (1991), Nelson Mandela (2002) és Teller Ede (2003).
Trump elődje, Barack Obama nagy számban tüntette ki  a művészvilág és s szórakoztatóipar személyiségeit, köztük például Ellen DeGeneres televíziós showműsor-vezetőt, Robert De Niro filmszínészt, vagy Tom Hanks és Barbra Streisand színészeket. (mti)

Donald Trump kitünteti Elvis Presleyt Hét ember kapja meg a legmagasabb polgári kitüntetést, köztük egy 1948-ban elhunyt baseball-legenda.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Collection Roger-Viollet 

folytatás

Legkedveltebb hírek
A sorozat minden része két, valóban megtörtént orvosi esetet dolgoz fel színészek
2019-11-18 19:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Négy méter magasból zuhant a mélybe az a magyar artistanő, akinek a tartókötele elengedett
2019-11-18 19:06:20 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Leolvadtak a redőnyök, kitörtek az ablaküvegek, megrepedtek a házfalak - akkora ereje volt a hajnali gázrobbanásnak Püspökladányban
2019-11-18 19:03:15 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Újra börtönbe került Sztojka Iván. Az a férfi, aki tíz évvel ezelőtt két barátjával b
2019-11-18 19:00:58 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rosaura térdre kényszeríti Eduardát pontosan úgy, ahogy a múltban vele tették
2019-11-18 19:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez