Trump felgereblyéztetné az erdőket, de ezt nem a finnektől tanulja majd meg

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Trump felgereblyéztetné az erdőket, de ezt nem a finnektől tanulja majd meg

Legkevesebb nyolcvanan meghaltak az Amerikai Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb tűzvészében Kaliforniában, további ezer embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon.

?Három perc választott el a haláltól? Már 42 emberéletet követelt a pusztító kaliforniai tűzvész, a helyiek pedig elképesztő történeteket osztottak meg arról, hogyan élték túl a tragédiát, vagy éppen hogyan haltak meg mások a szemük láttára.

Donald Trump szombaton tett látogatást a katasztrófa helyszínén, és egy meglehetősen furcsa megjegyzést tett. Az amerikai elnök ismételten a kaliforniai erdőgazdálkodást tette felelőssé a történtekért, majd hozzátette, hogy az államnak az 57 millió hektárnyi erdőterülettel rendelkező Finnországról kellene példát venni:

Nézzünk meg más országokat, ahol másként cselekednek. A finn elnök azt mondta nekem, ők egy erdőállam. Erdőállamnak nevezte az országot, mert sok időt eltöltenek az erdők gereblyézésével, takarításával és hasonló dolgokkal. Nincs is semmilyen problémájuk. Figyelni kell a talajra. Nagyon fontos, hogy ismerd az erdők talaját.

Sauli Niinisto finn elnök másnap egy interjúban elmondta, valóban beszélgetett Trumppal az erdőtüzekről, de egy szóval nem mondta neki, hogy gereblyéznék az erdők talajtakaróját. Mert nem is gereblyézik.

Sauli Niinistö
Fotó: Cheriss May/NurPhoto/ Getty Images Make America Rake Again

A finneknek több se kellett, a közösségi oldalakon kezdtek el trollkodni Trump szavain.

A legtöbben azzal viccelődtek, hogy átköltötték az amerikai elnök kampányszlogenjét, így lett belőle a Make America Great Again helyett Make America Rake Again, ami lefordítva körülbelül annyit tesz, legyen újra kigereblyézve Amerika.

Make America Rake Again. #MARA @realDonaldTrump #Finland pic.twitter.com/rpabRtT5yo

— Stephen Sutton (@Stippidoo) November 18, 2018

Egy finn nő azt is megmutatta, milyen egy átlagos nap Finnországban.

Just an ordinary day in the Finnish forest ~ Ihan normipäivä suomalaisessa metsässä #Trump #forest #firesafety #raking #forestry #Finland #Finnish #CaliforniaFire #RakingAmericaGreatAgain #rakingtheforest #Suomi #haravointi #metsäpalot #rakingleaves pic.twitter.com/YOKA3D6C2K

— Pyry Luminen (@pyryluminen) November 18, 2018

Előkerült egy régi kép a finn elnökről, aki épp a következő generáció tagjainak mutatja be, hogyan kell kigereblyézni az erdőket, hogy azok ne gyulladjanak fel.

The President of Finland ready to take another generation of Finns to rake and clean the forest floors to prevent forest fires. pic.twitter.com/8fAyVoJ2Qx

— Antti Holma (@anttiholma) November 17, 2018

Valaki pedig feltette a költői kérdést: vajon miért Finnországban a legboldogabbak az emberek a világon az ENSZ statisztikái szerint?

#Finland is no. 1 in #WorldHappinessReport by @UN. Wonder why…? #HappiestCountry #Happiness #raking #RakingHappiness #rake #harava #haravointi #Trump #RakeNews #RakeAmericaGreatAgain #RakingAmericaGreatAgain pic.twitter.com/TIHQj4qYpH

— Hanna Backända (@HannaBackanda) November 18, 2018

Összehasonlíthatatlan

Persze a viccet félretéve Trumpnak abban az egyben igaza volt, hogy Finnország rendkívül hatásosan lép fel az erdőtüzekkel szemben. Az viszont már erősen kétséges, hogy Kalifornia tanulhatna-e bármit is tőlük.

Finnország elég közel fekszik ugyanis az északi sarkkörhöz, a hőmérséklet akár -40 Celsius-fok alá is csökkenhet a télen, és általában augusztusban sincs melegebb 15 foknál. Miközben Kalifornia egyre inkább küzd az átlag alatti csapadékmennyiséggel, az észak-európai országban minden évben elég hosszúra nyúlik az esős-havas évszak.

A tűzveszély lehetősége Finnországban jóval alacsonyabb, mint Kaliforniában, ahol meleg van, száraz a levegő, az erős szél pedig felerősíti a lángokat.

Ez nem jó összehasonlítás. Nálunk fél méteres hó van télen, tehát elég természetes, hogy ilyenkor nincsenek tüzek. Emellett az ősz is meglehetősen csapadékos

? mondta a New York Times-nak Rami Ruuska, a finn belügyminisztérium erdőtűzszakértője.

Valahogy úgy nézhet ki a világvége, mint amit a kaliforniai tűzvész hagyott maga után Drónvideó a helyszínről.

Ráadásul a klímaváltozás miatt nem is azonos pályán mozognak. Tudósok szerint Finnországban maximum 10 százalékkal emelkedhet az erdőtüzek valószínűsége 2100-ra, miközben más számítások arra utalnak, hogy 2050-re az eddiginél 80 százalékkal nagyobb terület éghet le Kaliforniában.

A leglényegesebb különbség viszont az a két terület között, hogy Skandinávia zöldebb, mint egy évszázaddal ezelőtt, miközben Kalifornia elvesztette a magas fáinak legalább felét.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a finn erdőket főként fenyőfélék alkotják, míg Kaliforniában a növényzet alacsonyabb fákból és cserjékből áll, ami értelemszerűen könnyebben lángra kap.

Követendő példa, de nem Amerikának

A finnektől elsajátítható sok minden, de leginkább a szomszédaiknak. Száz évvel ezelőtt még évi 100 ezer hektár erdőterület veszett oda az országban, mára ennek kevesebb mint az egy százaléka. Holott Svédországban csak az idén nyáron 25 ezer hektár erdő vált a tűz martalékává.

A finn titok főként az előzetes figyelmeztető és légimegfigyelő-rendszerben, valamint az erdei úthálózatban rejlik:

tűzveszély esetén a finn hatóságok rendkívül hatékonyan tudják riasztani a lakosságot a legkülönbözőbb médiafelületeken; a kis repülőtársaságokat azért fizetik, hogy a legveszélyeztetettebb erdőrészeket rendszeresen ellenőrizzék, így egy esetleges tüzet még azelőtt észlelnek, hogy az kontrollálhatatlanná válna; a fa- és papíripari vállalatok kiterjedt úthálózatokat építettek az erdőkön keresztül a fakitermelés miatt, melyek egyrészt lassítják a tűz terjedését, másrészt a tűzoltók ennek köszönhetően hamarabb kiérnek a helyszínre.

Emellett kontrollált égetéseket végeznek, kiemelt figyelmet fordítanak a kidőlt fák eltávolítására, a folyók és tavak száma pedig szintén figyelemre méltó az országban, ami nem jelent hátrányt, ha tűz van.

A program olyannyira jól működik, hogy a finn erdőszövetség friss jelentése szerint

a fajok és élőhelyek túl kevés erdőtűztől szenvednek.

Kiemelt kép: Paul Kitagaki Jr.-Pool/Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
Mint korábban megírtuk, az ügyészség úgy határozott, hogy jogszerűen dobták ki az MTVA épületéből az ellenzéki képviselőket, amikor azt akarták elérni, hogy a tüntetők petícióját beolvassák
2019-02-20 09:18:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
James Corden műsorában, a The Late Late Show-ban a háromtagú TNT Boys formációt látta vendégül, akik a The World’s Best című amerikai tehetségkutató műso
2019-02-20 09:18:02 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Szinte Monty Python-szerű abszurd a magyar kormányzat újabb tájékoztató kampánya, az abban szereplő állításoknak nincs semmi közük a valósághoz, az igazsághoz ? jelentette ki az Európai Bizottság első alelnöke kedden Brüsszelben
2019-02-20 08:59:29 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Népszavának Szűcs Tamás elnök azt mondta, felmérésük alapján a tanárok mintegy 80 százaléka támogatja a sztrájkot
2019-02-20 08:53:24 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kedden számoltunk be arról a BBC legújabb kutatásáról, mely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő
2019-02-20 08:45:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Kamilla cornwalli hercegné is részt vett a londoni Fashion Weeken, ráadásul ez az első divathete valaha, és mindezt 71 évesen
2019-02-20 08:38:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez