Szándékosan nekiment egy orosz határőrhajó egy ukrán hadihajónak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szándékosan nekiment egy orosz határőrhajó egy ukrán hadihajónak

Szándékosan nekiütközött egy orosz határőrhajó az ukrán haditengerészet egyik hajójának vasárnap Odessza és Mariupol között – hozta nyilvánosságra az ukrán védelmi minisztérium hivatalos honlapján. A krími kikötők igazgatósága szerint Oroszország lezárta az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi szorost.

Az ukrán közleményből nem derült ki, hogy pontosan hol történt az incidens. A tárca tájékoztatása szerint az ukrán haditengerészet három hajója – két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó – a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették.

Az ukrán fél tájékoztatása szerint az egyik orosz határőrhajó nekiment az ukrán vontatóhajónak, amelynek megsérült a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. A legénység tagjai közül senki sem sérült meg.

Az incidenst Kijev nyílt provokációnak minősítette Oroszország részéről. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy megteszi a szükséges diplomáciai és nemzetközi jogi válaszlépéseket.

A tárca által kiadott közlemény szerint Oroszország provokációi a Fekete- és az Azovi-tengeren ?átlépték a határvonalat és agresszívakká váltak?. ?Oroszország hajói megsértve a közlekedés szabadságát, jogellenes erőszakot alkalmaztak az ukrán haditengerészet hajói ellen? – szögezte le a külügyminisztérium hozzátéve, hogy haladéktalanul tájékoztatják Ukrajna partnereit az orosz félnek az Azovi-tengeren folytatott agresszív tevékenységéről.

?Az efféle cselekmények emellett biztonsági kockázatot jelentenek a fekete-tengeri régió minden országára, ezért a nemzetközi közösségnek egyértelmű választ kell adnia rájuk? – közölte a minisztérium.

Furcsa, hogy ez a város nem Oroszországé, de inkább örüljünk neki Egy kozmopolita város Ukrajnában, ahol mindenki oroszul beszél, ráadásul be van szorítva két szeparatista oroszbarát köztársaság közé.

Az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) krími határokért felelős részlege azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket és veszélyes manővereket hajtottak végre.

Nem sokkal később Alekszej Volkov, a krími kikötők vezérigazgatója közölte, lezárták a az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő Kercsi szorost.

A Rosszíja 24 orosz hírtelevízió szerint Oroszország egy hatalmas teherhajót irányított a Kercsi-szoroson átívelő híd alá, lezárva ezzel a szoros bejáratát, és megakadályozva, hogy az ukrán haditengerészet három hajója behajózzon az Azovi-tengerre. A hídnál orosz katonai helikopterek köröznek.

(MTI)

Kiemelt kép: hajó a mariupoli kikötőben, Europress/Aleksey FILIPPOV/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
Nem szereti a drogot, de mindig is csibész volt, állítja
2019-12-12 14:24:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A magyar EU-tagságtól kezdve az egészségügyön át a sportpolitikáig kérdezzük a Fidesz egyik alapítóját és az EP-s delegációvezetőjét
2019-12-12 14:05:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Kovács Zoltán Twitter-ügye, a 7-es cikkely szerinti eljárás, illetve Kásler vétójoga is előkerült a 150
2019-12-12 14:02:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Józsefváros korábbi polgármestere több mint 2,5 millió forintot kapna a ki nem vett szabadnapokért
2019-12-12 13:37:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Ezen a héten arra a döntésre jutottunk Lakos Imrével, Újbuda Polgármesteri Hivatalának eddigi kabinetfőnökével, hogy közös munkánkat befejezzük
2019-12-12 13:34:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Távoltartást rendeltek el a rendőrök egy 30 éves balatonlellei férfi ellen, mert tartósan verte a feleségét
2019-12-12 13:30:27 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez