Kultúrharc: Takaró Mihály nem temetné be az árkokat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kultúrharc: Takaró Mihály nem temetné be az árkokat

Takaró Mihály szerint Babits, Kosztolányi, Juhász Gyula, Tóth Árpád és Ady Endre nemcsak a magyar, hanem az európai és a világirodalom szempontjából is jelentős költő volt. Bayer Zsolt vendégeként az Echo tévében az irodalomtörténész Ady Endréről azt mondta, hogy

legnagyobb versei nemcsak a magyar költészetben, hanem annak egy speciális változatában az istenes költészetben is nagyon jelentős mérföldkövet jelentenek, hiszen 1908 és 1912 között minden egyes kötetének nyitóciklusa istenes vers volt.

A költőt, mint embert, Takaró rendkívül ellentmondásos figurának nevezte. Szerinte ezt verselemzéskor nem szabad, de kötelező akkor figyelembe venni, amikor az irodalmi kánonban vizsgálják a helyét.  Úgy vélte, nem véletlenül alakult ki sem az Ady-kultusz, sem a vita a személye körül. Ady világnézeti váltásával megtagadta korábbi mentorait, amikor nem a konzervatív Új Időket, hanem a liberális Nyugatot választotta – tette hozzá. A népi-urbánus vitáról Takaró Mihály azt mondta, az nem az 1920-as években kezdődött. 1908-ig átjárás volt, az írók több lapba írtak egyszerre.

Amikor megjelent a Nyugat 1908. január 1-jén elindult Magyarországon egy olyanfajta harc, ami a magyar líra tökéletes megújulását eredményezte.

1909-től kezdődött az irodalomkritikai háború, a Nyugat szerzői annulláltak minden nemzeti témájú magyar színdarabot, 1918-tól pedig a jobboldali Magyar Figyelő ugyanezt teszi a másik oldallal. Az irodalomtörténész nemmel válaszolt a kérdésre, hogy be kell-e ?temetni az árkokat?, szerinte, ha ez megtörténne, az az írók és költők önfeladásához vezetne.

A Nyugatot zsidó lapocskaként definiáló irodalomtörténész okít a köztévén Takaró Mihály professzor az M5-ös csatorna egyik arca. Szerinte Kertész Imre nem magyar.

Kiemelt kép: Youtube

folytatás

Legkedveltebb hírek
Soledad kidobja Ana Lucia telefonját, hogy senkinek ne tudja elmondani hol tartózkodnak
2019-05-22 11:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ezúttal Antal Tímea és Demkó Gergő zenélt a FEM3 Caféban
2019-05-22 11:28:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Hallgass bele Antal Tímea és Demkó Gergő közös produkciójába, amit a FEM3 Caféban adtak elő
2019-05-22 11:24:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az évente együttesen több millió ember halálát okozó influenza és a pneumococcus baktérium ellen egyszerre hatékony védőoltást hoztak létre az ausztráliai Adelaide-i Egyetem kutatói
2019-05-22 11:20:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez