A Facebook és a mesterséges intelligencia

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Mark Zuckerberg egyre többször beszél a mesterséges intelligenciáról, ami szerinte segítheti megoldani a Facebook legégetőbb problémáit a jövőben. Ha ugyanis nem sikerül megállítani a fake news, a terrorizmus, a gyűlöletbeszéd terjedését a közösségi médián, akkor korunk ünnepelt találmánya könnyedén a korszak legellentmondásosabb jelenségévé válhat.

Idén áprilisban, kongresszusi meghallgatásán Zuckerberg harmincszor hivatkozott a mesterséges intelligenciára (MI), mint amelyik az elkövetkező öt-tíz éven belül képes lesz kiszűrni a Facebook-kommunikációból a hamis híreket, a gyűlöletbeszédet, a kirekesztő tartalmakat és a terroristapropagandát. Ezért dolgozik egy jeles szakértőcsapat a Facebook saját fejlesztésű mesterséges intelligenciáján.

Az MI-t addig is arcfelismerésre használnák a kiposztolt képeken, valamint hirdetésekkel kapcsolatos döntések meghozatalára: hova helyezzenek el reklámot, hogy maximalizálni tudják a felhasználók kattintásait. További cél, hogy az MI figyelje a posztokat és egyéb bejegyzéseket, hogy kiszűrje, ha például valaki öngyilkosságra készül.

Zuckerberg innen rugaszkodott odáig, hogy a Facebook MI-je lingvisztikailag olyan kifinomult lesz, hogy még nyilvánosságra kerülésük előtt kiszűri és korlátozza az inkriminált tartalmakat.

A Washington Post szakértőket faggatott Zuckerberg állításáról.

Az MI-fejlesztések rettentő messze vannak attól, hogy a gép képes lenne megérteni a társadalmi kontextust, állítja James Grimmelmann, a Cornell Tech tanára, rámutatva: jó néhány embernek is problémát okoz, hogy megkülönböztesse a gyűlöletbeszédet annak paródiájától.

Zuckerberg azt mondta, hogy az év végére 20 ezerre emelik azoknak a számát, akik a Facebook tartalmait szűrik biztonsági szempontból. Robyn Caplan, a Santa Monica-i egyetem tanára szerint ezt a munkát az MI nem fogja tudni átvenni a belátható jövőben, mert az MI nem érti a beszéd kontextusát.

Grimmelmann azt is felvetette, nem kizárt, hogy éppen a működésbe állított MI-t fogják felhasználni a sértő tartalmakat előállítók a jövőben, hogy nyilvánossághoz jussanak. A professzor szerint a mesterséges intelligencia emlegetése csupán arra jó Zuckerbergnek, hogy valamire átháríthassa a felelősséget, ami egyre súlyosabban nehezedik a Facebookra.

Ryan Calo, a Washingtoni Egyetem tanára egy Twitter-posztjában lakonikusan így fogalmazott: ?az MI majd szabályozza? ugyanolyan, mint amikor azt mondtuk, a ?piac majd szabályozza?.

A legutóbbi, földhözragadtabb hírek arról szólnak, hogy a Facebook MI-je nemsokára 3D-ssé teszi a fotóinkat a közösségi oldalon. Persze első körben csak akkor, ha a legújabb iPhone-os duál kamerával készültek.

Forrás: Thewashingtonpost.com, Trecebits.com, Telemundo.com

Fotó: Flickr.com

The post A Facebook és a mesterséges intelligencia appeared first on Social Daily.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az orosz űrügynökség szakértői szerint még az űrben, kozmonauták segítségével sem lehet megjavítani a Szpektr-R űrteleszkópot, amit az orosz Hubble-nek is neveznek
2019-02-16 13:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A kínai Xiaomi ugyan csak február 20-án tervezi bemutatni a Xiaomi Mi 9 csúcstelefont (ugyanazon a napon, mint a Sasmung a Galaxy S10 termékcsaládot), de a cég már nem bír magával, és már napokkal a hivatalos leleplezés előtt elkezdték teleszórni az internetet mindenféle hasznos információkkal
2019-02-16 11:16:36 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
A 2018-as év több szempontból is komoly fejlődést hozott az okostelefonok kamerái terén, a 2019-es év pedig még ennél is erősebbnek ígérkezik
2019-02-16 11:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Dinoszauruszlábnyomoktól reméli turizmusa fellendülését egy ausztrál kisváros, Winton
2019-02-16 10:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az amerikai kísérlet résztvevőin tesztelték a 20
2019-02-16 09:36:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
A mesterséges intelligencia (MI) és más új technológiák a következő néhány évben megduplázzák a hatékonyságot a vállalatoknál
2019-02-16 09:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez