A Facebook és a mesterséges intelligencia

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Mark Zuckerberg egyre többször beszél a mesterséges intelligenciáról, ami szerinte segítheti megoldani a Facebook legégetőbb problémáit a jövőben. Ha ugyanis nem sikerül megállítani a fake news, a terrorizmus, a gyűlöletbeszéd terjedését a közösségi médián, akkor korunk ünnepelt találmánya könnyedén a korszak legellentmondásosabb jelenségévé válhat.

Idén áprilisban, kongresszusi meghallgatásán Zuckerberg harmincszor hivatkozott a mesterséges intelligenciára (MI), mint amelyik az elkövetkező öt-tíz éven belül képes lesz kiszűrni a Facebook-kommunikációból a hamis híreket, a gyűlöletbeszédet, a kirekesztő tartalmakat és a terroristapropagandát. Ezért dolgozik egy jeles szakértőcsapat a Facebook saját fejlesztésű mesterséges intelligenciáján.

Az MI-t addig is arcfelismerésre használnák a kiposztolt képeken, valamint hirdetésekkel kapcsolatos döntések meghozatalára: hova helyezzenek el reklámot, hogy maximalizálni tudják a felhasználók kattintásait. További cél, hogy az MI figyelje a posztokat és egyéb bejegyzéseket, hogy kiszűrje, ha például valaki öngyilkosságra készül.

Zuckerberg innen rugaszkodott odáig, hogy a Facebook MI-je lingvisztikailag olyan kifinomult lesz, hogy még nyilvánosságra kerülésük előtt kiszűri és korlátozza az inkriminált tartalmakat.

A Washington Post szakértőket faggatott Zuckerberg állításáról.

Az MI-fejlesztések rettentő messze vannak attól, hogy a gép képes lenne megérteni a társadalmi kontextust, állítja James Grimmelmann, a Cornell Tech tanára, rámutatva: jó néhány embernek is problémát okoz, hogy megkülönböztesse a gyűlöletbeszédet annak paródiájától.

Zuckerberg azt mondta, hogy az év végére 20 ezerre emelik azoknak a számát, akik a Facebook tartalmait szűrik biztonsági szempontból. Robyn Caplan, a Santa Monica-i egyetem tanára szerint ezt a munkát az MI nem fogja tudni átvenni a belátható jövőben, mert az MI nem érti a beszéd kontextusát.

Grimmelmann azt is felvetette, nem kizárt, hogy éppen a működésbe állított MI-t fogják felhasználni a sértő tartalmakat előállítók a jövőben, hogy nyilvánossághoz jussanak. A professzor szerint a mesterséges intelligencia emlegetése csupán arra jó Zuckerbergnek, hogy valamire átháríthassa a felelősséget, ami egyre súlyosabban nehezedik a Facebookra.

Ryan Calo, a Washingtoni Egyetem tanára egy Twitter-posztjában lakonikusan így fogalmazott: ?az MI majd szabályozza? ugyanolyan, mint amikor azt mondtuk, a ?piac majd szabályozza?.

A legutóbbi, földhözragadtabb hírek arról szólnak, hogy a Facebook MI-je nemsokára 3D-ssé teszi a fotóinkat a közösségi oldalon. Persze első körben csak akkor, ha a legújabb iPhone-os duál kamerával készültek.

Forrás: Thewashingtonpost.com, Trecebits.com, Telemundo.com

Fotó: Flickr.com

The post A Facebook és a mesterséges intelligencia appeared first on Social Daily.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Továbbra is emberek milliói használnak nagyon könnyen megfejthető jelszavakat, a leggyakoribb feltört jelszó az 123456 volt ? áll a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) legújabb tanulmányában
2019-04-21 09:32:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az ünnepek ünnepe (solemnitas solemnitatum)
2019-04-21 09:31:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
1915. április 21-én született Anthony Quinn, a Viva Zapata! és a Zorba, a görög című
2019-04-21 08:25:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Ingyenes verzióval bővült a népszerű autóversenyzős játék, a Forza, amelynek Street alcímet viselő kiadása már letölthető
2019-04-21 08:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Többen megesküdtek, hogy a saját szemükkel látták a három méter magas, egytonnás szörnyet, aminek a lábnyomaival éveken át tele volt a tengerpart
2019-04-21 07:09:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
1919. április 20-án egy hónapja a Tanácsköztársaság volt hatalmon, és ez a sajtón is látszott:
2019-04-20 12:21:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez