A Facebook már négy éve tudhat a rosszindulatú orosz tevékenységről

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Facebook már négy éve tudhat a rosszindulatú orosz tevékenységről

A Facebook már 2014-ben tudott arról, hogy esetlegesen rosszindulatú orosz tevékenység folyik a platformján, jóval azelőtt, hogy a tények nyilvánosságra kerültek ? állította kedden egy brit parlamenti bizottság elnöke.

A közösségi hálót üzemeltető amerikai óriáscég hónapok óta a brit képviselőház digitális ügyek, kulturális és médiaügyi bizottságának, illetve Damian Collins bizottsági elnöknek a célkeresztjében van az álhírek jelenségéről folyó vizsgálat keretében.

Collins kedden a közösségi háló egyik vezetőjétől kért magyarázatot a Facebook belső emailjeinek tartalmáról, amelyeket a Six4Three amerikai cégnél találtak egy feljelentést követően, és amelyekhez ritkán alkalmazott parlamenti eljárás során jutottak hozzá.

A képviselő szerint az egyik emailben az áll, hogy a Facebook egyik mérnöke 2014-ben figyelmeztette a cégét, hogy orosz IP-címekről napi ?hárommilliárd? információhoz férnek hozzá.

?Ha valóban hatalmas mennyiségű adatot bányásznak a platformról az IP-címek révén (.) ezt jelentették-e, vagy egyszerűen a szőnyeg alá söpörték a problémát?? ? kérdezte Damiens Collins Richard Allantől, a Facebook egyik alelnökétől.

?Minden információ, amit látott, a legjobb esetben részleges, a legrosszabb esetben feltehetően megtévesztő volt? ? válaszolta az alelnök, aki szerint az említett emailek ?részlegesek? és ?ellenőrizetlenek? voltak.

A Facebook idén több ügybe is belekeveredett. Előbb el kellett viselnie az 2016-os amerikai elnökválasztás során a platformján történt orosz beavatkozással kapcsolatos vádakat, majd a felhasználók adatait a tudtuk nélkül kihasználó Cambridge Analitica cég botrányát, később egy biztonsági hibát, amelynek a következtében több millió felhasználó adatai kerültek kalózok birtokába.

A közelmúltban a The New York Times által közölt vizsgálatból kiderült, hogy a Facebook megtévesztette a felhasználókat azzal kapcsolatban, hogy tudott az orosz beavatkozásról, és a Definers PR-cég szolgáltatásait vette igénybe, hogy a népharag elkerülése céljából járassa le a konkurenseit.

A brit parlamenti bizottság előtt Allan megismételte főnöke, Mark Zuckerberg döntését, hogy az ismételt kérések ellenére sem tesznek tanúvallomást parlamenti vizsgálatban.

A nemzetközi szolidaritás jelenként ? szokatlan módon ? argentin, brazil, francia, ír, lett és szingapúri képviselők is jelen voltak a keddi londoni bizottsági ülésen.

?Mialatt mi a telefonjainkkal és az alkalmazásaikkal szórakoztunk, demokratikus intézményeinket a jelek szerint kaliforniai milliárdosok klubja felforgatta? ? jelentette ki Charlie Angus kanadai parlamenti képviselő a Facebook-vezetőnek.

Catherine Morin-Desailly francia szenátor botránynak nevezte a Facebook adatvédelmi politikáját, Eamon Ryan ír honatya pedig ?alapvető igazságtanságnak?, hogy harmadik fél is hozzáfér a felhasználók adataihoz. (MTI)

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Blikk szerint O. Szilveszter a gyilkosság előtt, egy élő videóban, bejelentette, mit ter
2019-08-22 07:22:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
50 Cent nemrég a Madison Square Gardenben járt, hogy ott lehessen a Power című sorozat hatodik évadának vörös szőnyeges p
2019-08-22 07:18:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Idén az első fél évben több mint a kétszeresére nőtt az egymillió forint négyzetméterár felett értékesített ingatlanok száma az előző év azonos időszakához képest, 2018
2019-08-22 07:12:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Florida Atlantic Egyetem kutatói valószínűleg aranyosnak és barátságosnak gondolták az Astro névre hallgató kutyarobotot, legalább is talán ez lehetett a szándék amögött, hogy emberi szemeket adtak neki – az eredmény viszont minden, csak nem cuki, sokkal inkább a frászt hozza az emberre
2019-08-22 07:10:05 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Boris Johnson brit kormányfő élettársától, Carrie Symondstól megtagadták az amerikai vízumot ? jelentette a New York Post című amerikai napilap
2019-08-22 07:03:07 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Idén összesen több mint 90 millió forintot osztott szét 11 pályázó között az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Kollégiuma – írja a Népszava
2019-08-22 06:58:17 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez