Először ítéltek el rendőröket a Fülöp-szigeteki drogháborúban

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Először ítéltek el rendőröket a Fülöp-szigeteki drogháborúban

Első ízben ítéltek el rendőröket csütörtökön a Fülöp-szigeteken a 2016-óta folytatott hatósági drogellenes háborúban elkövetett törvényen kívüli gyilkosságért.

A három rendőrtisztet egy 17 éves középiskolás 2017-es megölésében mondta ki bűnösnek a bíróság. A rendőrökre hosszas, akár 40 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a törvényszék, ami jogvédők szerint az első alkalom a 29 hónapja tartó kábítószer-ellenes kampányban, hogy ítélet született jogtalan emberölésben.

Kian Loyd de los Santos holttestére 2017 augusztusában találtak rá egy sikátorban, bal kezében egy fegyverrel. A rendőrség azt állította, hogy a fiatal ellenállt a hatósági intézkedésnek és önvédelemből végeztek vele, de ezt a középiskolás családja elutasította. Később nyilvánosságra kerültek a környék biztonsági kameráinak felvételei, amelyeken az volt látható, hogy a rendőrök durván betessékelik Santost halálának helyszínére.

Az eset nagy port kavart a szigetországban, hatalmas figyelmet kaptak a hatóságok ? jogvédők szerinti ? szisztematikusan elkövetett visszaélései és kivégzései.

A Fülöp-szigeteki hatóságok által közölt adatok szerint a kormányzat drogellenes kampányában eddig már több mint 4800 embert öltek meg. Jogvédők szerint azonban a drogellenes műveletek civil halálos áldozatainak száma a 12 ezret ? egyes becslések szerint a 20 ezret ? is meghaladhatja, mivel a rendőrök és civilek sok esetben jogtalanul ölnek meg olyanokat, akiket kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak. Drogellenes hadjárata 2016-os meghirdetésekor maga Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök biztatta arra a lakosságot, hogy bánjanak el azokkal, akik szerintük drogot árulnak vagy használnak. (MTI, fotó: Europress – Noel CELIS / AFP)

Duterte: Az egyetlen bűnöm a törvényen kívüli kivégzések Az elnök így bizonygatta, hogy őt nem lehet korrupcióval vádolni.
folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Szereplők: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, John Turturro, Tyrese Gibson, H
2019-04-26 00:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nézd meg a Pénzt vagy éveket! legújabb részét!
2019-04-25 23:25:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
San Sebastiánban az utolsó percekre maradt a döntés
2019-04-25 23:19:03 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Martin Gruber örül a barátnője, Anne Meiereling hazatértének, de hiába várja az állomáson, ahol a 10 éves Annika a szeme láttára esik össze
2019-04-25 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez