Ez lehet az egész Földet megrázó rengés oka

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ez lehet az egész Földet megrázó rengés oka

Közismert, hogy földünk egyetlen mordulással micsoda pusztításra képes vulkánkitörések, földrengések, szökőárak formájában. A világ másik felén élő átlagember számára az ilyen események a legtöbbször mégiscsak lokális problémának számítanak, hiszen a saját bőrén nem, vagy csak jó idő múlva, közvetett formában érzékeli a kataklizmákat.

Ezért is kapták fel sokan a fejüket a minapi hírre, miszerint november 11-én a Föld minden pontján atipikus, nagyon alacsony frekvenciájú rengéseket mértek: a jel 17 másodpercenként ismétlődött, nagyjából 20 percen keresztül, kiindulópontja pedig a Madagaszkártól észak-nyugatra fekvő Mayotte-szigetcsoport környéke volt. Pontosabban az ijesztő az volt az egészben, hogy a tudósok értetlenül álltak a jelenség előtt.

Földrengés rázta meg az egész Földet, és nem tudni az okát A szeizmikus hullám hátterében egy indiai-óceáni szigetcsoportnál zajló folyamat állhat.

A válasz azóta többé-kevésbé meg is van, még a részleteket kell csiszolni. Dr. Timár Gábor geofizikust, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensét kérdeztük: mi történt?

Minden nagyobb földrengés végigfut a bolygón

Érdemes azzal kezdeni, hogy mai, érzékeny műszereinkkel a világ bármely pontján képesek vagyunk érzékelni egy Richter-skála szerinti 5-6-os erősségű rengést. Mayotte-nál viszont a jelekből egyértelmű: nem a klasszikus értelemben vett földrengés történt

? mondja a 24.hu-nak a szakember.

Maga földrengés nem más, mint a Föld részben olvadt asztenoszféráján ?úszó? kőzetlemezek súrlódásából, töréséből hirtelen felszabaduló óriási energialökés. A hullámok az epicentrumtól minden irányban terjednek, mint a vízbe dobott kő vetette fodrozódás, akár többször is ?megkerülik? a bolygót.

A geofizikusok ezeket nagy pontossággal képesek mérni, megvan a szokásos frekvenciájuk, ami alapján azonosíthatók.

A feláramló magma morgolódott

Most azonban nem erről volt szó, az egyáltalán nem tipikus, alacsony frekvencia elgondolkodtatta a kutatókat. Teljesen helytálló magyarázatot most még nem adhatunk, ám az biztos, hogy a világvége elmarad. Nem valami globális földrengés előszele, nem esik szét a bolygó, de még csak tengeri szörnyek sem ébredtek meg a mélyben.

Az utóbbi időben megnőtt a környék szeizmikus aktivitása, ennek hatására pedig nagy tömegű magma indult meg fölfele, áthelyeződött egyik ?kamrából? a másikba. Ez okozta a szokatlan rengést, amit persze csak műszerekkel lehetett érzékelni

? magyarázza Timár Gábor.

Magyarán a jelet vulkáni aktivitás okozhatta, ez is elképesztő erő: a magma feláramlása folyamatosan deformálja a felette húzódó több tíz vagy száz kilométer vastagságú kőzetlemezeket. A lemeztektonikai mozgásokkal ellentétben azonban nem okoz hirtelen törést, nem szabadul fel hirtelen roppant energia, így nincs érzékelhető földrengés sem.

A tudósok feladata most a részletek pontosítása után az lesz, hogy más olyan területeken is keressék ezeket az atipikus jeleket, ahol jellemző a vulkáni feláramlás.

Illusztráció: Naplemente Mayotte szigetén/GABRIEL BARATHIEU / BIOSPHOTO

Bihari Dániel korábbi cikkei Erdélyt már Trianon előtt elvettékEzeket a madarakat tilos etetniEzért ápolták a csupasz fák lombját
folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Tarts Te is Sági Szilárddal vasárnap délelőtt a SuperTV2-n!
2019-05-21 07:13:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Adrienn olyan szívfacsaró üzenetet írt szerelmének, hogy még a könny is kicsordult a szemünkből sorait olvasva
2019-05-21 07:11:39 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kevesebbet költ az állam az egészségügyre, mint másfél évtizeddel ezelőtt, sokkal több kezelést fizetnek az emberek zsebből
2019-05-21 07:08:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Testvére születésnapja alkalmából írta meg a kedves sorokat a modell, igazán példaértékű a két
2019-05-21 07:02:55 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Mása meséi hétköznap délutánonként a KiwiTV-n!
2019-05-21 06:50:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kivette a kormány a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet
2019-05-21 06:45:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez