Karafiáth: Mexikói templomra adunk kétmilliárdot? Elment az eszünk?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Kétmilliárd forint bitang sok pénz. Főképp a lerobbant kórházak, a döcögő oktatás, a kátyús utak, a kilakoltatások, az üldözött hajléktalanok országában.

Kétmilliárdra már felkapjuk a fejünket. A magyar kormány kétmilliárdot ad mexikói templomfelújításra. Nahát.

Közben ez csak a jéghegy csúcsa. Egyik csúcsa.

A mexikói templomfelújítás a Hungary Helps program keretében zajlik, melyben eddig is úgy röpködtek a százmilliók, mint a program korábbi utazó nagykövete, Heltai Péter, aki amúgy Siklósi Beatrix fideszes tévés újságíró fia. Például Libanonban 450 millió magyar forintért szépültek megrongálódott templomok. Miközben annak a pénznek akár ott helyben is lett volna jobb helye.

A méltányosság kedvéért meg kell említsem, hogy közben adtak segélyt iskolarenoválásra és élelmezésre, sőt, pszichológiai segítségnyújtásra is egyéb válságterületeken. (Ez is érdekes amúgy: itthon alig törődnek a lakosság pszichés szükségleteivel, nincs normális és elérhető segítség a mentálisan sérült emberek számára.)

De most miért Mexikó? Miért a legnagyobb katolikus országok egyike, ahol egyáltalán nem üldözik a keresztényeket? (A korábbi tervekben sem szerepelt ez az ország, ráadásul a mi térségünket, a mi megvédendő világunkat nem fenyegetik a mexikóiak, sem a migránsok, sem az otthon maradók.) Miért viseljük hát annyira szívünkön a sorsukat?

Vagy ez most befektetés?

Bizonyos hangok szerint igen: ugyanis Mexikónak nincs kiadatási egyezménye se az USA-val, se Magyarországgal. Ami egyszer valakiknek tán jól jöhet.

A program hivatalos háttérgondolat az, hogy a kereszténység jelenleg a legüldözöttebb vallás, és a keresztény Magyarországnak világszerte kötelessége a keresztények segítése, megvédése.

Amihez semmi nem drága.

De kinek akarunk tetszeni?

Mire jó ez az egész?

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Rengeteg pénz ment, megy és menni fog el az itthoni migránsozó, sorosozó gyűlöletkampányra; amivel nem mellesleg sokan jól jártak, járnak. Pedig ez az ország az EU-s támogatások nélkül rég mélyrepülésben lenne. És ha valaki maga is támogatásra szorul, miért szórja a pénzét? És kinek van haszna ebből is?

Az egyik ismerősömet nemrég lapátra tették a cégnél, ahol dolgozott. Elsődleges indok az volt, hogy nem tud priorizálni. Kicsi, a nagy egész szempontjából jelentéktelen dolgokra szórta a pénzt és pazarolta az időt, míg a végén a fontos feladataira nem maradt sem keret, sem energia. Csak egy példa: egy vállalati rendezvény szervezése kapcsán iszonyú energiát fektetett az asztal- és ajtódíszekre, ugyanakkor a meghívókat a kavarodásban késve küldte ki. Logikus lépés volt hát az elbocsátás, ráadásul az illető is tanult belőle, a következő munkahelyén már reálisan működött.

A párhuzam a magyar politikával ott sántít, hogy az ismerősömnek nem voltak hátsó szándékai, egyszerűen csak belekavarodott a feladatokba. Nem húzott hasznot, nem volt lekötelezettje, ?százalékosa?, teszem azt, az asztaldíszeket gyártó cégnek. Nem volt zsarolható a süteményesek által, és nem kapott fülest sehonnan, hogy ennek a rendezvénynek bele kellene állnia a földbe. Senkinek életével, állásával nem játszott, csupán a sajátjával.

Persze a cég megérezte az ügyet (bár egy rosszul sikerült parti nem döntötte be), ezért is repült az ismerősöm.

Egyszóval a   közepes kárnak is számottevő következménye lett: a rossz döntések eredménye az elmozdítás.

Ha családnak képzeljük el az országot, akkor miként gondolnánk a családfőre, aki, mondjuk, elissza a família megtakarítását? Ha cégként gondoljuk el az országot, áll az analógia. Mégis: mikor rúgjuk már ki a felelősöket? Meddig tűrjük, hogy a családi/céges kasszát, a mi pénzünket felelőtlenül kezeljék?

folytatás

Legkedveltebb hírek
Amikor február 14-én az indonéziai Pekanbaruban felszállt a Lion Air Jakartába tartó belföldi járata, talán még csak azok az utasok féltek, akik számára egyébként is frusztráló
2019-02-17 13:38:53 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Babos Tímea számára az első forduló jelentette a végállomást Dubajban a 2,8 millió dollár (797 millió forint) összdíjazású női keménypályás tenisztornán
2019-02-17 13:36:00 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Euronews-nak Frans Timmermans európai bizottsági alelnök azt mondta, Orbán Viktor megtévesztette támogatóit
2019-02-17 13:15:34 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Két éven belül legalább 800 ezer-1 millió nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz ? ezt célozta meg a nyugdíjas szövetkezetek megálmodója, Kósa Lajos még 2017-ben
2019-02-17 13:11:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Január 1-jétől egy értékbeli korlátot is vizsgálniuk kell a munkáltatóknak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításakor, ha kedvezményes lakáscélú hitelt adnak a munkavállalóknak
2019-02-17 13:03:53 | Hozzászólások: 0 | hirextra
Nem a Balmain az első divatmárka, ami tökmeztelen modellekkel promózza új kollekcióját és nyilvánvalóan nem is az utolsó
2019-02-17 12:55:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez